Oranjevereniging met Loco-burgemeester Paul de Bruijn. Foto:  Vincent Snoeker, Studio Gradi
Oranjevereniging met Loco-burgemeester Paul de Bruijn. Foto: Vincent Snoeker, Studio Gradi

Oranjevereniging en Het Wapen kijken terug op Woningsdag

Algemeen Regio nieuws

Op Koningsdag gaan wij Nederlanders normaal gesproken massaal naar buiten en vieren wij samen de verjaardag van de koning. Dit jaar was alles anders en bleven wij vooral binnen. Toch is er is volop gevlagd in Voorschoten en de rijen voor de tompoezen waren ongekend lang. In sommige straten was op gepaste afstand nog wat alternatief vertier.

In de ochtend heeft het bestuur van de Oranjevereniging samen met Loco-burgemeester Paul de Bruijn en in samenwerking met Bakkerij Verhoog maar liefst 500 oranje tompoezen bezorgd bij de verzorgingstehuizen Topaz Foreschate, Topaz Vlietwijk, Huize Bijdorp en Huize Adegeest.

Het Wapen van Voorschoten heeft in samenwerking met Studio Gradi en de Oranjevereniging een Koningsdagfilm gemaakt zodat Voorschoten toch samen Koningsdag heeft kunnen vieren, iedereen vanuit zijn eigen huiskamer. Alle vaste Koningsdagtradities zijn aanwezig. Het zingen van het Wilhelmus, de opening door de burgemeester, tompoezen uitdelen in de verzorgingstehuizen, kinderspelen, touwtrekken en uiteraard veel muziek.

Ongeveer twee weken geleden kwam Het Wapen van Voorschoten met het idee om met koningsdag iets te doen voor het dorp. Het zijn rare tijden en juist dan is het belangrijk om te zorgen voor saamhorigheid en solidariteit. Normaal gesproken spreek je af met vrienden op de kermis, in de Voorstraat of in het café. Dit jaar kan dit helaas niet en werd gekeken naar alternatieve mogelijkheden.

Samen met Vincent Snoeker van Studio Gradi werd gebrainstormd om een film te maken met alle activiteiten die horen bij een gewone Koningsdag. Direct is er contact opgenomen met de bands The Jars en Gigs en zij waren beide enthousiast en bereid om vrijwillig mee te doen met dit initiatief. Loco-burgemeester Paul de Bruijn gaf aan graag het woord te richten tot de bewoners van Voorschoten en een kleine selectie touwtrekkers stond te trappelen om te doen wat ze elk jaar doen. De film is op Koningsdag vanaf 20 uur uitgezonden via de websites van het Wapen van Voorschoten, de oranjevereniging, Unity tv en Sleutelstad.

2020 is Koningsdag omgetoverd tot Woningsdag en wij hebben deze dag thuis gevierd. Laten wij hopen dat Koningsdag 2021 weer groots samen buiten gevierd kan worden en daarom vragen wij u allemaal om donateur te worden van onze Oranjevereniging Koningin Wilhelmina via oranjeverenigingvoorschoten.nl

Ook het programma voor 4 en 5 mei is begrijpelijkerwijs afgelast. Het is nu helaas niet verantwoord om (op straat) mensen samen te brengen. U vindt het alternatieve programma voor 4 en 5 mei op de website van de oranjevereniging en het uitgebreide landelijke programma op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voor deze bijzondere 4 mei geldt een afwijkende vlaginstructie: Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt heel Nederland om de vlag (zonder wimpel) thuis op 4 mei de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Ook kunnen de hele dag bloemen worden gelegd bij het Oorlogsmonument aan de Kon. Julianalaan (houdt u afstand van elkaar?), er vindt dit jaar geen ceremonie plaats.

De Oranjevereniging zal op 5 mei ingezonden tekeningen van kinderen in Voorschoten bezorgen bij ouderen en de winnaar van de tekenwedstrijd verrassen met een 10-rittenkaart van KidsZoo.

Nieuws overzicht

De bewoners van het Geestwoningpad hebben zich verenigt.
Nieuwe bewonersvereniging Geestwoningpad 55 minuten geleden
Afbeelding
Zomerstop bij voetbal of hockey? Doe mee aan de Zomer Challenge bij TV Forescate! 6 uur geleden
Afbeelding
Als je twee autodeuren nodig hebt..... 8 mei, 08:27 1
Het lijkt erop of de band tussen Voorschoten en Schoten in Vlaanderen weer aangehaald worden.
Schoten (B) wil stedenband met Voorschoten weer aanhalen 7 mei, 14:47 1
Afbeelding
Issoria Hospice & Thuis zoekt vrijwilligers 6 mei, 22:06