Afbeelding

Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden

Sport Sport

Het team van de Fortgensschool is woensdag 17 april schoolschaakkampioen middenbouw van Leiden en omstreken geworden. De tien spelers uit groep 3, 4 en 5 mochten na vijf spannende rondes tegen leerlingen van zeven andere basisscholen uit Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest de beker in ontvangst nemen. Het team plaatste zich daarmee ook voor het Nederlands kampioenschap op 29 juni in Schiedam. 

Het team bestond uit Pepijn Alkemade, Mats Bolderman, Faber Overmeer, Mees Kluivers (allen groep 3), Lina Vroom (groep 4), Merijn Overmeer, Joris Hoogendoorn, Jonathan Mollers, Kay Bakker en Sverre den Braven. Iedereen speelde tegen hun eigen leeftijdsgenoten vijf rondes volgens het Zwitserse systeem. Daarbij worden in elke ronde zo veel mogelijk spelers met hetzelfde aantal punten tegen elkaar ingedeeld. Hierdoor worden in het verloop van het toernooi de sterkere spelers tegen elkaar ingedeeld, evenals de kinderen die pas net begonnen zijn. “Het leuke van dit systeem is dat kinderen tegen spelers van ongeveer gelijk niveau spelen en dat iedereen punten kan scoren voor het team’’, zei teamleider en vader Rob Overmeer.

Dat lukte goed, want de leerlingen van de Fortgens scoorden veel punten. Het werd een spannende race met de nummer twee Montessorischool Oegstgeest. Uiteindelijk scheelde het slechts een halve punt, bleek tijdens de spannende prijsuitreiking. Toen duidelijk was dat de Fortgensschool de beker gewonnen had, vlogen de leerlingen elkaar in de armen en juichend namen ze de beker in ontvangst. Ook individueel was er Voorschotens succes. Pepijn won de bronzen medaille in groep 3, Joris werd eerste in groep 5-2 en Merijn nam de gouden medaille mee in groep 5-1.

Het kampioenschap kwam als een grote verrassing voor zowel de kinderen als teamleider Rob Overmeer. “Sommige kinderen hebben nog niet zo lang geleden leren schaken. Voor veel van de leerlingen was dit het eerste toernooi waar ze aan meededen. Dat was best spannend. Ook omdat er schaakklokken werden gebruikt.”

Rob had voorafgaand aan het toernooi een aantal schaaklessen op school gegeven, ook over het gebruik van de schaakklok. “De kinderen hebben flink geoefend, zowel op school als thuis. Ik hoorde van de leerkrachten dat er ook in de pauzes als het regent tegenwoordig fanatiek geschaakt wordt op school. Het is heel leuk dat de kinderen zo enthousiast zijn.”

De komende tijd kunnen de Fortgensleerlingen nog flink oefenen, voor zij op 29 juni mogen meedoen aan het Nederlands kampioenschap.

Nieuws overzicht

Op 15 mei is er de Verwondermarkt bij basisschool Het Kompas
Verwonder in Voorschoten 37 minuten geleden
Begrotingsbehandeling 1971/1972 met v.l.n.r. wethouder Esselaar, wethouder Baron de Vos van Steenwijk, burgemeester Van der Haar, gemeentesecretaris Eveleens, wethouder Iestra en wethouder Pels.
PvdA herdenkt oud-raadslid en wethouder Paul Pels 7 uur geleden 1
Afbeelding
Vechtpartij bij opvanglocatie Gouden Leeuw 30 apr, 13:16 12
Burgemeester Stemerdink ontving het eerste exemplaar uit handen van auteur Jan Spendel.
Honderd jaar sociaaldemocraten in Voorschoten 30 apr, 12:00 1
De genomineerden en winnaars van 2023. Er kan genomineerd worden voor de awards van 2024.
Nomineren voor de Voorschoten Awards 30 apr, 11:55