Afbeelding

Contact, gezelligheid en bewegen in de Heemtuin

Algemeen

De meeste ouderen willen op zich zelf blijven wonen en kunnen zich met hulp ook prima redden. Waar zij wel tegenaan lopen is het gemis aan contact en gezelligheid.

door: Redactie

Voorschoten - Voorschoten Voor Elkaar pakt dit gemis aan. Het plan is om in verschillende wijken plekken te creëren waar mensen vrijblijvend kunnen samenkomen, elkaar ontmoeten en contacten leggen. Zo'n plek vind je in de Heemtuin, een gebouwtje dat ligt in het mooie groen van het Berkhoutpark, achter de seniorenwoningen aan de Prins Bernhardlaan. Op maandagmorgen, woensdagmorgen en donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kan iedereen er terecht. We gingen er op uitnodiging van Voorschoten Voor Elkaar een kijkje nemen.

De Heemtuin
Binnen zit een groep mensen gezellig rond een tafel. Vrijwilliger Peter kent de bezoekers, maakt een praatje en informeert belangstellend hoe het met hen gaat. Er heerst een echt huiselijke sfeer. Harma Tjepkema is een vaste bezoekster van de Heemtuin, 'soms zijn we hier wel met 20 mensen ' zegt zij, 'het is heel leuk dat je hier ook regelmatig mensen tegenkomt die je van vroeger kent. We drinken samen koffie, maken een praatje, sommigen kaarten of doen een spelletje. Het is voor mij een vast moment in de week waar ik naar uitkijk. Jammer dat het volgende week op maandag 2e paasdag is, dan is de Heemtuin niet open', zegt ze lachend. 'Ja dat is jammer', haakt Esther Paauw, sociaal werker bij Voorschoten Voor Elkaar in. De Heemtuin draait op vrijwilligers en op feestdagen moeten we ook met hen rekening houden.

Bewegen voor Senioren in de Heemtuin
Voor het onderdeel Bewegen voor Senioren in de Heemtuin hebben we overigens wel een professionele kracht aangetrokken, vervolgt Esther. Ashley leidt de groep en is gediplomeerd dansdocent, zij weet precies waar de grenzen liggen van ouderen die meedoen. Elke donderdagmorgen is er een enthousiast groepje deelnemers die lekker buiten even met elkaar in beweging zijn. Er kunnen nog veel meer mensen aan deelnemen, het is gezellig en vooral ook heel belangrijk voor ouderen om in beweging te blijven. De bijdrage die we hiervoor vragen is 3 euro per les, ter plekke te voldoen. Na het bewegen kan er gezamenlijk nog een kopje koffie of thee worden gedronken.

Samenwerking
Esther is één van de acht professionele krachten van Voorschoten Voor Elkaar. Als sociaal werker speelt zij een belangrijke rol in het signaleren en op weg helpen van mensen die behoefte aan ondersteuning hebben. Vragen ophalen, signaleren en projectmatige buurtactiviteiten ontwikkelen. Met als doel het vergroten van het welzijn en de zelfredzaamheid van minder zelfredzame bewoners. Die vraag kan op velerlei manieren worden ingevuld, daar heeft Voorschoten Voor Elkaar niet alleen een groot bestand aan vrijwilligers voor, maar er wordt ook in toenemende mate samengewerkt met professionele organisaties zoals onder andere Kwadraad, MEE, Gemiva en Jeugd en Jongerenwerk. Op die manier kunnen wij de inwoners van Voorschoten waar nodig sneller en adequater op weg helpen. Verder is Esther iedere donderdagochtend bij de collega's van het WMO loket te vinden om gezamenlijk naar nieuwe aanvragen te kijken zodat de lijnen zo kort mogelijk blijven. Esther: "We werken hard aan onze slogan; Vind elkaar in Voorschoten! en wat mij betreft zijn wij goed bezig met elkaar".

Zie ook: www.voorschotenvoorelkaar.nl

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Koninklijk bezoek op de Emmaus! 5 uur geleden
Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 17 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 19 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 20 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje gisteren