Afbeelding

Uit de commissie Burger en Bestuur

Algemeen Politiek

Voorschoten - In één jaar tijd verliest de gemeente Voorschoten vier bestuurders. Vorig jaar juli verruilde burgemeester Jeroen Staatsen Voorschoten voor de gemeente Zevenaar. In november van dat jaar nam Eppe Beimers afscheid van het Voorschotense college. Hij had geen recht op wachtgeld omdat hij inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Onlangs nam Inge Nieuwenhuizen afscheid als wethouder om zich te gaan oriënteren op een nieuwe functie. Zij heeft recht op wachtgeld totdat zij die gevonden heeft. En binnenkort vertrekt Bianca Bremer naar de gemeente Leidschendam-Voorburg om daar wethouder te worden.

GroenLinks Voorschoten sprak hier donderdag in de commissie Burger&Bestuur haar zorgen over uit. "We staan onder preventief toezicht en de financiële situatie van onze gemeente is slecht. Wat betekent de wethouderswissel voor de continuïteit van het gemeentebestuur? En wat gaat het aan extra financiële middelen kosten?" De PvdA vroeg extra aandacht voor een goede overdracht en deelt de zorg. "Maar wij vertrouwen er op dat het goed komt." De SP had vooral grote moeite met het vertrek van mevrouw Nieuwenhuizen. "Ze gaat zich oriënteren op een nieuwe functie. Wij weten dat de wachtgeldregeling daar ruimte voor biedt maar vinden het moreel moeilijk. Klopt het dat daar in de begroting een bedrag van 200.000 euro voor is gereserveerd?"

Burgemeester Bouvy-Koene gaf aan niet op persoonlijke zaken in te gaan. "Wij zijn als gemeente verplicht het totale bedrag dat aan wachtgeld uitgegeven zou kunnen worden, op te nemen in de najaarsnota 2017. Dat is inderdaad 200.000 euro maar dat is voor een periode van 38 maanden. Bovendien geldt er een sollicitatieplicht voor de voormalig wethouder. " Zij begrijpt de zorgen van een aantal partijen over de continuïteit maar deelt deze niet. "Er is zorgvuldig overgedragen. Daarnaast kunnen wij altijd terugvallen op een aantal ervaren en deskundige ambtenaren. Natuurlijk kost het tijd en energie om weer een nieuw team op te bouwen maar de nieuwe wethouders zijn zeer enthousiast."

GroenLinks vroeg tenslotte nog opheldering over een uitspraak van wethouder Bremer. "Zij heeft in een interview gezegd dat haar voorkeur uit gaat naar een fusie van Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten. Zijn er afspraken gemaakt over wat bestuursleden naar buiten brengen?" Volgens burgemeester Bouvy-Koene geldt er op  een aantal dossiers een geheimhoudingsplicht. "Maar verder mogen bestuursleden er hun eigen opvattingen op nahouden." Het CDA voegde hier fijntjes aan toe dat het nog altijd de gemeenteraad is die over een eventuele fusie beslist en niet een wethouder.

Door: Ineke Kouwenhoven

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 8 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 10 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 12 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 16 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 16 uur geleden