Aandacht voor de presentatie van presentatie van Salijeri Kammeron. Foto: PR
Aandacht voor de presentatie van presentatie van Salijeri Kammeron. Foto: PR

Huishoudelijke hulp WMO kan beter

Algemeen Politiek

Voorschoten - Donderdag 22 juni hield de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten (VOV) een vervolg bijeenkomst over de WMO in Voorschoten. Deze keer werd de huishoudelijke hulp behandeld.

De sessie draaide om de presentatie van Salijeri Kammeron, studente aan de Leidse Hogeschool. Zij heeft in opdracht van Groen Links Voorschoten onderzoek gedaan naar de uitvoering van de WMO omtrent de huishoudelijke hulp. Dit onderzoek heeft geleid tot haar eindscriptie met de titel 'Hoe schoon en leefbaar is de gemeente Voorschoten'?
Ook Ingrid van Deursen (WMO-consulente van de gemeente Voorschoten) en Esther Pauw (Voorschoten Voor Elkaar) waren aanwezig om bepaalde zaken te verduidelijken en antwoord te geven op vragen.

Salijeri legde in haar presentatie aan de hand van een aantal deelvragen uit hoe de huishoudelijke hulp in Voorschoten geregeld is en kon dat vergelijken met de situatie in de gemeenten Leiden en Rijswijk. In haar conclusies bleek dat alle drie de gemeenten de zaken op papier voldoende geregeld hebben, maar dat de praktijk in vooral Leiden en Voorschoten nog wel wat tekort schoot. Leiden rekent sommige cliënten teveel eigen bijdrage voor de huishoudelijk hulp. Voorschoten schiet o.a. tekort bij de opgestelde WMO verordening. Ook worden er een aantal acties door Voorschoten onvoldoende uitgevoerd; hierbij kan gedacht worden aan de keukentafelgesprekken, en het vaststellen wat nu echt een schoon en leefbaar huis is.

Deze kritiekpunten zijn door de geïnterviewde cliënten en de zorgaanbieder naar voren gebracht.
De Voorschotense cliënten gaven ook aan dat de kwaliteit van het schoonmaken  vaak niet voldoet. Er kwamen voorbeelden voorbij van schoonmakers die een emmer water over de houten vloer leegstort, gaan liggen op bed i.p.v. deze gewoon op te maken, en de afgesproken taken absoluut niet kunnen afronden in de gestelde tijd. Er lijkt regelmatig sprake te zijn van de inzet van ongeschoolde krachten. De vraag komt hierbij naar boven of de inzet van deze ongeschoolde krachten het gevolg zijn van de lage prijs die de gemeente betaald aan de zorgaanbierders.

Op basis van haar onderzoek heeft Salijeri vier aanbevelingen voor de gemeente Voorschoten gedaan: 1/ Indiceer op uren i.p.v. resultaat. 2/ Organiseer een werkgroep van WMO-consulenten en beleidsmedewerkers met de omliggende gemeenten. 3/ Pas de WMO-verordening aan. 4/ Indiceer de huidige indicaties opnieuw.

Na afloop van deze presentatie was er ruimte voor vragen en daar maakte de zaal ruim gebruik van. Salijeri, Ingrid en Esther konden op diverse vragen veel duidelijkheid geven.

Peter de Boer van de VOV sloot na bijna anderhalf uur de bijeenkomst en de bezoekers konden nog net voor het naderende onweer huiswaarts. Een interessante bijeenkomst die vooral de gemeente Voorschoten nog het nodige huiswerk heeft opgeleverd.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Groep 8b RKBS De Regenboog winnaar Magazine Awards Zuid Holland 1 uur geleden
Afbeelding
Jaarconcert Harmonie Voorschoten op zondag 25 juni 2 uur geleden
Afbeelding
Kamers met Aandacht 2 uur geleden
Afbeelding
Sugar 'n Spice, huisgemaakt gebak en gerechten op de vrijdagmarkt 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe inwoners Voorschoten bezochten 1e Cultuurproeverij! 22 uur geleden