Ook dit jaar verwacht de organisatie weer tientallen paarden op de Voorstraat. Foto: Nelleke de Vries
Ook dit jaar verwacht de organisatie weer tientallen paarden op de Voorstraat. Foto: Nelleke de Vries

Paardenmarkt en Kortebaan samen in de Voorschotense Paardendagen

Algemeen Evenementen

In 1960 werd de elk jaar teruglopende paardenmarkt van Voorschoten nieuw ingeblazen, sinds die tijd groeide de aanvoer en het bezoekers aantal weer. Maar de afgelopen jaren is de organisatie zich toch weer zorgen gaan maken, de regelgeving wordt strenger, de concurrentie van andere paardenmarkten in de omgeving wordt groter, kortom het werd tijd voor weer een nieuw impuls.

door: Redactie

Voorschoten - Cees Bijloos, voorzitter van het Comité Paardenmarkt Voorschoten en Leo van Vliet voorzitter van het Comité Paardensport Voorschoten hebben samen met de horeca hun krachten en kennis gebundeld, met als resultaat 'de Voorschotense Paardendagen' in het laatste weekend van juli. 'Inderdaad dágen', bevestigt Bijloos. 'Het evenement wordt nu over drie dagen verdeeld, de Kortebaan wedstrijden op vrijdag en op zaterdag de Paardenmarkt zoals wij die sinds jaar en dag kennen. Op zondag sluiten we de Voorschotense Paardendagen af met de seniorenmiddag op de kermis. Daaromheen vinden er allerlei activiteiten plaats waarbij het paard centraal staat.

Voorschotense paardenmarkt wellicht de oudste van Nederland
Door de krachten te bundelen tot een driedaags evenement willen beide comités zich samen met de horeca inzetten om de paardendagenfolklore die teruggaat tot wel 1000 jaar geleden voor Voorschoten te behouden. De Paardenmarkt van Voorschoten is destijds begonnen als vrijmarkt en duurde destijds ook een aantal dagen. Paarden die op het land niet meer nodig waren, werden door de boeren verkocht aan rondtrekkende zigeuners en zij namen op hun beurt weer allerlei waren mee waarvoor boeren en buitenlui die vanuit de regio naar de markt kwamen. Vanaf 1812 werd de Paardenmarkt op de 28e juli georganiseerd, aan deze vaste datum is nu in 2017 een eind gekomen.

Dit jaar doorpakken
Cees Bijloos is dik tevreden. 'Het hing al lang in de lucht maar dit was het jaar om door te pakken. Volgend jaar hopen wij het programma nog verder uit te breiden over drie dagen. Ook nu hebben we een mooi programma. Na de Kortebaan op vrijdag wordt als gebruikelijk de Paardenmarkt zaterdag om 09.00 uur weer gestart met een bijeenkomst in het Ambacht en Baljuwhuis in bijzijn van alle sponsoren en Vrienden van de Paardenmarkt. De paarden staan dan al vanaf 06.00 op de Voorstraat. De handelaren hebben zich dan al in het Ambachts & Baljuwhuis gemeld om bij penningmeester Teske het aanvoergeld te incasseren. Daarna, om 10.00 uur, wordt de burgemeester uitgenodigd om het Kruis te planten in de marktpaal aan het begin van de Voorstraat. Terwijl die dag in de Voorstraat tot het begin van de middag de handel plaatsvindt zijn er ook allerlei andere activiteiten. Natuurlijk is er ook dit jaar weer kermis op het Van der Haarplein maar ook het Burgemeester Berkhoutpark moet je niet overslaan. Zo kunnen kinderen dankzij de 'Belsen' uit de Limburgse stoeterij van Bijloos zich weer vermaken met een ritje op het 'vliegend' tapijt' en is er een folkloremarkt. 's Avonds is het tot laat in de avond feest op de Voorstraat. De horeca laat zich van zijn beste kant zien, er zijn muziekoptredens en sterke Voorschotenaren kunnen zich meten met de Belsen bij het touwtrekken.

Kortebaanwedstrijden
'Voor ons, als Comité Paardensport is het wat lastiger geweest om van de traditionele 28 juli af te stappen zegt Van Vliet. 'Wij zijn gebonden aan het programma van de Bond van Harddraverijverenigingen en stichtingen die alle Kortebaandraverijen op zijn agenda heeft. Elke draverij heeft zijn eigen datum. Nu dit jaar de 28e juli op een vrijdag valt, is dit ook het moment voor ons geweest om te besluiten dat wij meegaan met de Paardendagen. Er is nu ruimschoots de tijd om de verandering van 28 juli naar de laatste vrijdag van de maand juli in de komende jaren door te voeren. Wij kunnen op vrijdag rekenen op meer vrijwilligers omdat wij nu geen 'concurrentie' hebben van de Paardenmarkt activiteiten en wij kunnen de huldiging van de winnaar na afloop van de Kortebaan nu meer luister bij zetten'.
Het publiek dat naar de Kortebaan komt kan bij de totalisator al voor een klein bedrag een gokje wagen. Het maakt een een bezoek aan de kortebaanwedstrijd extra spannend. Gaat mijn paard winnen en zo ja, wat krijg ik uitgekeerd? Bij de NDR (Nederlandse Draf en Rensport) wordt een totaalpakket afgenomen, officials en de speaker die de omlopen aankondigt. Op twee grote schermen langs het parcours is de wedstrijd vanaf de start tot finish te volgen. 'Bovendien', voegt Van Vliet er aan toe, 'kunnen sponsoren hun sponsorboodschap op deze schermen laten vertonen. Aandacht is gegarandeerd, wie zijn reclame voor zijn bedrijf op een scherm wil plaatsen kan zich nog bij ons melden (Leo van Vliet tel. 06-50563740 of via ineke2@kpnmail.nl. Terwijl de ouders de omlopen volgen kunnen de kinderen zich vermaken in het park. In een afgezet gedeelte zorgt Norlandia Kinderopvang ervoor dat de kinderen veilig kunnen spelen, zo is er onder andere een groot springkussen en je kunt je laten schminken.
Samenwerking wordt in de toekomst nog hechter
Beide voorzitters verwachten dat er in de toekomst nog nauwer samengewerkt zal worden. 'Mogelijk komt er een overkoepelend bestuur', zegt Bijloos. 'Wij kunnen dan ook onze krachten bundelen voor het verkrijgen van sponsors en donateurs, het regelen van vergunningen en zorgen voor de beveiliging. Want het organiseren van de Paardendagen is niet alleen een hele klus maar het is ook een heel kostbaar evenement. Voor de Kortebaan moeten er dranghekken worden geplaatst, het 275 meter lange parcours wordt voorzien van een laag zand en er moeten voor beide evenementen veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De gemeente Voorschoten zorgt er elk jaar weer voor dat de muziektent in het park aan de Beethovenlaan wordt geplaatst.

Programmaboekjes
De programmaboekjes met de activiteiten van de Paardenmarkt en het programma van de Korte Baan kan niet samen worden gevoegd. 'Wij weten pas kort van te voren welke paarden aan de Kortebaan mee doen', zegt Van Vliet. 'Het boekje is op 28 juli te koop bij de totalisator bij de muziektent aan de Van Beethovenlaan.
Het programmaboekje van de Paardenmarkt wordt binnenkort huis aan huis in Voorschoten verspreid, bovendien zal het het programma o.a. te lezen zijn op de website van de Voorschotense Krant, www.voorschotensekrant.nl. Op www.kortebaanvoorschoten.nl zijn één dag van te voren de voorbeschouwingen lezen. De 'echte' spelers, de mensen die het hele kortebaancircuit aflopen hebben geen advies nodig die weten precies welk paard de beste kansen heeft.

Spanning bij de kortebaan wedstrijden op de Van Beethovenlaan. Welk paard is het snelst? Foto: Mathieu Hilgersom
Folklore en handjeklap. De Paardenmarkt trekt jaarlijks bezoekers uit de hele regio. Foto: Nelleke de Vries
(l) Leo van Vliet en (r) Cees Bijloos, 'de Paardendagen moeten ervoor zorgen dat deze folklore voor Voorschoten blijft bestaan'. Foto: René Zoetemelk

Nieuws overzicht

Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 8 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 12 uur geleden 26
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9
Onlangs werd 25 jaar aangepast roeien, gevierd bij Roeivereniging Rijnland
25 jaar aangepast roeien binnen roeivereniging Rijnland 27 mrt, 13:31
Afbeelding
MHC Forescate JO14-2 toont teamspirit tegen koploper Rijswijk 27 mrt, 13:24