Afbeelding

Update: Gladiolen en hét Kruisje voor Nico en Annemarie!

Algemeen Evenementen

Nico Fennes, onze maandelijkse columnist in de Voorschotense Krant houdt ons op de hoogte van zijn 4-daagse avontuur en hoe kun je dat beter doen dan door hem zelf mee te lopen. Petje af Nico en bedankt dat je ons op de hoogte hebt gehouden met je verhaal en met je foto's!

21 juli: De laatste dag is ook de langste dag

De dag van Cuijk'

De laatste dag van de Vierdaagse is ook het langst, circa 43 km te gaan. Annemarie heeft een vroeg startbewijs kunnen bemachtigen en gaat om 5:00 uur met Marianne op pad. Ik volg vanaf 6:00 uur met de bedoeling met Annemarie voor de finish in Nijmegen aan te haken. Een dag alleen lopen omringd door zeer gedreven en vrolijke lopers is best een plezierige ervaring. Iedereen is goed gestemd en het is niet moeilijk onderweg een praatje te beginnen. Wat drijft mensen dit toch te doen? Het kan een traditie zijn, een sportieve prestatie, een vinkje op je bucketlist, een afleiding van elke dag, een vakantiegevoel geven, een verkenning van fysieke én mentale grenzen of gekoppeld zijn aan een herinnering. Iedereen heeft zo wel zijn of haar persoonlijke redenen. Voor mij zit er van alles wel wat in, maar het is vooral gezelligheid en verbroedering wat mij aanspreekt. En …. dit met Annemarie doen maakt het speciaal. Ze loopt goed en toont wilskracht en gaat het zeker halen. Bovendien, niemand wil de laatste dag nog opgeven.

Na de start plug ik mijn oordoppen in als kabels van een acculader en krijg energie binnen van 'Alive and Kicking' van een bekende Engelse band. Het eerste deel van route is net als de vorige dagen over de Radboud campus. Ja, u ook weer 'goedemorgen'. We lopen door een schitterend natuurgebied van bosjes en vennen. Van Overasselt gaat het over de kilometerslange dijk langs de Maas. Ik loop een tijd op met iemand die al zingend en accordeon spelend de Vierdaagse loopt. Omkijkend vanaf de brug over de Maas is het één lange sliert wandelaars. Prachtig om te zien. In het drie straten grote Linden zijn de tuinen versierd. 'Tasjes met liefde' hangen er aan een hekwerk.

Complimenten voor de verzorging onderweg, zowel door particulieren als door de organisatie. Voor Cuijk worden paarse gekleurde eieren uitgedeeld. 'We hebben er 20000 zegt een uitdelende vrijwilliger'. 'Doe mij er één'.

Cuijk is traditioneel een Vierdaagse bolwerk. Zo enthousiast als ze hier zijn. Militairen hebben een brede pontonbrug over de Maas gelegd waar iedereen overheen wil. Aan de overkant ligt een militaire verzorgingspost waar lopers neerstrijken. Fly-overs van een formatie F-16's, een Hercules en een Chinook helikopter maken indruk. Defensie laat zich zien tijdens de Vierdaagse en vooral hier in Cuijk. Na een tomatenbouillon en een zakje pinda's loop ik verder. Annemarie is 20 minuten voor, wisselen we via de app uit.

Via Mook en Malden is het voor de laatste 10 km alsmaar rechtdoor. De muziek van livebands, DJ 's, fanfarekorpsen en dweilorkesten, laten alle soorten muziek in elkaar stromen. 'YMCA' en vooral 'Leef' is wat het vaakst klinkt.

Annemarie en Marianne hebben samen goed gelopen. Met nog maar 4 km te gaan loop ik hun in. 'Man wat een pijn in mijn voeten'. Met Annemarie over de Via Gladiola waar een warm welkom van familie en vrienden wacht. Het is moeilijk hun te vinden in het rijen dikke publiek achter de hekken, ik loop zelfs weer een stuk terug om te zoeken, maar uiteindelijk zien we elkaar. Na een snelle begroeting op voor de dan echt allerlaatste meters langs de tribunes. Na de finish nemen we onze 'kruisjes' in ontvangst en kunnen we ons feestje vieren op de Wedren. Doodmoe maar voldaan nemen we afscheid. Super gedaan Annemarie.

De Vierdaagse, een bijzondere ervaring.

De dag van Groesbeek'

De 3e dag van de Vierdaagse wandelt door Hatert, Malden, Mook, Plasmolen, Milsbeek, Groesbeek om via Berg en Dal terug te keren naar Nijmegen. In dit gebied bevinden zich de beruchte Zeven Heuvelen, die wij vandaag zullen verslaan. Het regent als wij om 4:15 uur aan het ontbijt zitten. Met een poncho om vertrekken we een half uur later naar de Wedren. Sandra laat inmiddels weten niet te starten. Zij heeft ongelooflijk veel voetpijn en kan gewoonweg niet verder. Akelig voor haar. Ze heeft een 'bad-day' horen we aan het eind van de dag.

Om 5:20 zijn we gescand op weg. Het begin van de route is als gisteren en leidt ons over de Radboud campus voor een begroeting door de goedemorgen-man. 'John van Vught', zegt hij desgevraagd, zich heel even van de megafoon afwendend. Dan volgt snel weer 'goedemorgen' want de stroom voorbij trekkende wandelaars lijkt oneindig.

Bij Malden opnieuw regen. Wij lopen dan net langs een benzinestation met een grote overkapping. Gauw een droge plek vinden en afwachten net als 100 andere wandelaars. Sommigen zalven zere plekken. Anderen gaan met de voeten omhoog en volgen de weerapps op hun telefoon. Na 20 minuten kunnen we bijna droog verder. Ik vraag een passerend peloton militairen in het Engels waar zij vandaan komen, veronderstellend dat zij buitenlands zijn aan het vaandel te zien. Nee, het is een groep in groene pakken gehulde studenten van de Wageningse studentenvereniging Ceres. Zij ondersteunen de Vierdaagse door jaarlijks mee te lopen in tenue mét bepakking. En ook zij lopen met pijn in de voeten. Respect!

In Mook is een heel grote legerbasis ingericht. In een van de tenten geven we onze voeten rust. Net breekt weer een geweldige regenbui los. Door opnieuw te wachten, blijven we droog. Veel wandelaars hadden vandaag minder geluk en haalde een nat pak en verstijfde spieren. De organisatie meldt voor vandaag 1002 uitvallers.

Annemarie heeft een paar keer gevraagd of de Zeven Heuvelen al zijn begonnen. Nee dat niet, maar nu is het wel zover. De glooiingen worden steiler en steiler. Het vormt een prachtig heuvellandschap met mooie uitzichten, maar niet grappig voor onze benen. Even zitten weer op een stoeltje van een vriendelijke supporter langs de weg en dan weer verder. Annemarie heeft sinds gisteravond een wond onder haar voet door een complexe blaar. Ze loopt met pijn en krijgt het mentaal moeilijk. Pijnstillers helpen maar een beetje. 'Morgen willen we finishen, dus we gaan echt door', zeg ik.

Met nog 15 km te gaan krijgt Annemarie onverwachte support van Marianne, die ons voorbij komt. Zij zorgt voor verkoeling met een natte handdoek, regelt een nekmassage op een rustplaats en met de nodige peptalk lukt het de dag verder uit te lopen. Bij binnenkomst in Nijmegen is het dan weer één groot feest met versierde wijken en uitbundige bewoners. Moe maar voldaan bestellen we "thuis" bij Moniek online een pizza en shoarma.

Nog één dag de gaan. 'De langste dag" van Cuijk.

Update: 20.7 Roze Woensdag

Nijmegen - 'Roze Woensdag'. De 2e Vierdaagse dag staat in het teken van tolerantie tegenover homoseksualiteit. Ooit door een van de Nijmeegse café 's ingesteld, krijgt 'Roze Woensdag' steeds meer voet aan de grond. Veel wandelaars lopen vandaag dan ook in uitdossingen van deze kleur, wat deze dag een bijzondere uitstraling geeft.

Wij vertrekken 6:10 vanaf het startpunt, de Wedren. Het is voorspeld een heel warme dag te worden. De organisatie zegt vooral veel te drinken en te smeren. Daar zijn we vanmorgen direct mee begonnen. In verband met de warmte draag ik niet meer dan tasje met mijn mp3-speler en fototoestel. In mijn hand een plastic zakje met een gekookt ei en een paar boterhammen voor de eerste paar uren. Verder zie ik wel. De route vandaag voert langs Wijchen, waar we van verschillende kanten drie keer doorheen lopen, daarna door Beuningen en tenslotte Weurt.

Vanaf de Wedren steken we al vrij snel de campus van de universiteit en het Radboud ziekenhuis over. Op een vast punt staat hier een van de iconen van de Vierdaagse. De mijnheer die de wandelaars elke dag onophoudelijk door een megafoon 'goedemorgen!' wenst. Een 'goedemorgen' terug.

Bij het eerste viaduct over een snelweg toeteren passerende auto's en vrachtwagens ons veel succes. De wandelaars zwaaien terug. Iets wat ik thuis nooit doe, naar voorbij rijdende auto's zwaaien.

Op 15 km bevindt zich in een sporthal de eerste Rode Kruispost. Annemarie heeft blaren en Sandra barst van de pijn in haar tenen. Zij besluiten op een bankje plaats te nemen in afwachting van behandeling. Na een uur nog steeds niet aan de beurt. Het risico om niet op tijd in Nijmegen aan te komen wordt steeds groter. Samen met Annemarie loop ik door. Sandra wil zich eerst laten behandelen. Zij blijft achter, een moeilijk momentje wel.

Mijn TomTom horloge zegt dat we met een snelheid van circa 5.3 km lopen. Flink de pas erin dus, want we willen niet te laat komen. In Wijchen en Beuningen zijn ware dorpsfeesten losgebarsten. Zo geweldig om te ervaren hoe de bewoners toejuichen en met heel veel fruit en snoepgoed langs de route staan. Voor je het weet kauw je drop met komkommer of een tomaat met koek. De temperatuur stijgt inmiddels flink door naar zo 'n 31 graden. Het voelt warm en broeierig aan. Er wordt langs de weg veel water aangeboden en door particulieren in elkaar gezette sprenkelinstallaties bieden verkoeling. Het voorkomt niet dat veel wandelaars bevangen raken door de warmte. Links en rechts zien we mensen neerzitten. Ook Annemarie krijgt het de laatste 5 km zwaar en moet gaan zitten. Een kwartiertje pauzeren en een mineralendrankje helpen haar vooruit.

In Weurt staat onze hostess Moniek ons met een aantal vriendinnen uit de Zorg op te wachten. Dat komt goed uit. Even zitten hier met een soepje en een natte handdoek voor Annemarie. Sandra loopt ons hier net voorbij: 'Sandra ….Sandra, hier….!'.

Nog een uur voor de laatste 3 km. Tanden op elkaar en doorlopen nu. Een roze vloedgolf heeft het centrum van Nijmegen overspoeld. Zo mooi om hier te lopen en dit mee te maken.

16:35 Zijn we binnen. Blij dat het ons is gelukt. Nu snel voor een sportmassage naar de NGS, die met zo 'n 30 masseurs proberen blessures weg te poetsen. Iedereen krijgt van hun een volgnummer. Net gaat nummer 835 naar binnen en ik krijg nummer 1053, wat neerkomt op meer dan twee uur wachten. Een biertje op de Wedren doodt de tijd.

Eenmaal aan de beurt hoor ik een van de uiterst vriendelijke masseurs iemand vragen 'of u ook alle vier de dagen loopt?'. 'Ik denk dat ik eens een dagje oversla'??

Nijmegen - Vorig jaar kreeg ik na afloop van de Vierdaagse op de terugweg naar huis felicitaties van Annemarie. Ze zei dat ook wel eens te willen doen, die bijzondere Vierdaagse lopen. 'Volgend jaar lopen we samen Annemarie' en .... nu is het zover. Niet ver van het centrum van Nijmegen verwijderd hebben we bij Moniek onderdak gevonden. Moniek is erg gastvrij, zij zorgt ervoor dat we niks te kort komen. Het is nu aftellen. Morgenochtend 5:00 uur staan we aan de start. Spannend wel weer hoe het deze keer 'loopt' en spannend voor Annemarie. We gaan het doen. 'Walk On Hot Coals'  https://www.youtube.com/watch?v=yvbEDh71MaU

'Blauwe dinsdag in Nijmegen'
Met 792 afvallers is de eerste wandeldag van de Vierdaagse tot een slot gekomen. Het niet op tijd halen van de dagelijkse finish vóór 17:00 weegt emotioneel zwaar voor afvallers. Een Nijmeegse lokale omroeper vertelt dat een laatste loper op het parcours zich rond 17:30 vastklampte aan de Waalbrug en de bezemwagen niet in wilde. Met politie en ambulance gaf hij uiteindelijk zijn strijd op. Wij, Annemarie & Nico Fennes en Sandra van der Schoor waren ruim voor de deadline binnen, dit mede dankzij onze vroege start om 5:00 uur vanmorgen.

Zoals gebruikelijk vormen Nijmeegse studenten bij de start menselijke hagen en vragen een 'high five'. In het licht van het ochtendgloren doemt vervolgens al snel de Waalbrug op als toonbeeld van de Nijmeegse Vierdaagse. Het bewandelen van deze brug geeft je het gevoel dat de Vierdaagse dan écht voor jou begonnen is.

De Vierdaagse organisatie komt niet erg veranderingsgezind over. Bij het aanmelden gisteren moest op papier het bewijs van inschrijving worden getoond. Deze bevestiging wordt nog steeds niet digitaal geaccepteerd. Een speciale ingerichte printservice verderop maakt op verzoek een printje waarna je opnieuw voor het aanmelden op kan gaan. Wel geeft de Stichting 4Daagse de app '4Follower' uit voor het kunnen volgen van wandelaars op het parcours en de app '4Walker' waarmee deelnemers zelf informatie krijgen over hun eigen voortgang.

Wat op de eerste dag van de Vierdaagse ook anders is dan in andere jaren is de omgedraaide route. Tot vorig jaar zat de 9 kilometerlange Oosterhoutsedijk nog in de staart van het parcours en werden er op de dijk altijd wel deelnemers onwel die dan moeilijk bereikbaar waren. Nu wordt de Oosterhoutsedijk in de ochtend al genomen en de route verder in omgekeerde volgorde afgelegd. De wandelaars zijn daar zeer tevreden over en wij ook.

Het is verder een heerlijke loopdag met 25°C op de meter. De weg slingert zich door de Betuwse dorpen Lent, Oosterhout, Valburg, Elst en Bemmel. Dorpen van de gemeente Lingewaard. Halfweg laten Annemarie en Saskia zich behandelen in een Rode Kruispost. Zij krijgen zorgvuldig aangemeten pleisterhielen, die er in voorzien de dag uit te lopen. In de dorpen is veel 'blauw' op straat: ballonnen, vlaggen, in blauw gestoken dorpsbewoners en zo. Het is dan ook 'Blauwe dinsdag' beter bekend als de 'dag van Elst'.

Nadat we de dag eindigden met bijna twee uur wachten voor een helende sportmassage mogen we dan morgen 06:00 uur starten voor 'Roze woensdag'. Met 'Roze woensdag' gaat het dak eraf in Nijmegen.

Afbeelding
Nico en zijn nicht Annemarie Fennes.
Roze Woensdag in Nijmegen, Foto: Nico Fennes
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 9 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 13 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 18 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 23 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9