Monique Lamers (GroenLinks) en Erik Maassen (SP) Foto: VSK
Monique Lamers (GroenLinks) en Erik Maassen (SP) Foto: VSK Foto: Marjolein Altena

GL/SP: 'Toekomst Voorschoten ligt echt in de Leidse regio'

Algemeen

Monique Lamers van GroenLinks en Erik Maassen van de SP gooiden een paar weken geleden de knuppel in het hoenderhok: De toekomst van Voorschoten ligt in de Leidse regio! 'Er wordt in de discussie over de toekomst van Voorschoten vaak gezegd dat de Leidse regio een slechte optie is maar daar zijn wij het niet mee eens! Deze regio heeft ambitie op veel vlakken!'

Voorschoten - Het persbericht dat ze twee naar buiten brachten heeft veel reacties los gemaakt. 'Veel mensen weten niet dat Wassenaar, waar we een gezamenlijke ambtenarenorganisatie mee hebben, in een andere regio ligt dan Voorschoten. Mensen weten niet dat heel veel zaken in regio's worden geregeld als politie, jeugdzorg, brandweer, woningcorporaties, belastingen en onderwijs om er maar een paar te noemen. De focus in de discussies afgelopen weken lag alsmaar op Wassenaar. Maar dat ligt in de regio Haaglanden, en deze regio maakt deel uit van de Metropoolregio Rotterdam Haaglanden. Dat betekent dat we als twee dorpen moeten opboksen tegen de grote steden. Voorschoten daarentegen is bij Hollands Midden aangesloten. Mocht er voor een bestuurlijke fusie met Wassenaar worden gekozen, dat heeft dat grote gevolgen. Er moeten wetswijzigingen komen, bijvoorbeeld om de veiligheidsregio's te wijzigen. De woningcorporaties die in Voorschoten actief zijn mogen niet meer bouwen in ons dorp, omdat dit niet meer bij hun regio hoort. En in al die samenwerkingsverbanden loopt Voorschoten, als aanhangsel van Wassenaar, het risico niets in te brengen hebben. Een herindeling met Wassenaar zal op die manier een (vijandige) overname blijken.

Banden
En met de argumenten dat de twee dorpen zo op elkaar lijken, zijn wij het ook niet eens. De link met de Leidse regio is veel groter. Mensen werken in Leiden, gaan er naar school en doen er boodschappen. Die link is met Wassenaar veel minder. Sterker, de Arriva kan niet eens een buslijn tussen de twee gemeenten laten rijden, het is niet rendabel. Dat zegt toch genoeg.' Daarnaast wijzen de twee op de lange geschiedenis van bestuurlijke problemen in Wassenaar. 'In Voorschoten gaat het ook niet goed maar duidelijk is dat de bestuurskracht in beide gemeenten niet goed is. Voor een groot deel ligt dat in de ambtelijke samenwerking. Onze ambtenaren hebben met regels en voorwaarden voor twee regio's te maken, dat werkt niet handig. Dat kwam ook duidelijk naar voren in de bestuurskrachtmeting: kies voor één regio!

Ambities
Wat ons aan de Leidse regio aantrekt is dat er serieuze ambities zijn. Niet alleen economisch maar ook op klimaatbeleid en de energietransitie. Er komen grote problemen op ons af. Daar moet je op voorbereid zijn. Bovendien hebben we op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en economie al een goede en werkbare samenwerking. Waarom zoveel mensen tegen Leiden zijn? Wij denken dat dat vooral met het verleden te maken heeft zoals onder andere tijdens de discussies over de Rijnlandroute. Daarin stonden we als gemeenten lijnrecht tegenover elkaar, maar de Leidse regio heeft veel te bieden en dat weten veel mensen gewoon niet.

Géén fusie
Nee, wij pleiten niet voor een fusie, maar voor een vergaande samenwerking. Met Wassenaar is uitsluitend een bestuurlijke fusie mogelijk maar in de Leidse regio is voorlopig een vorm van zelfstandigheid mogelijk. Dan moeten er wel harde afspraken worden gemaakt over het behoud van voorzieningen en het overdragen van taken. Wij delen al heel veel voorzieningen: zij worden ook door Leidenaren gebruikt, net als Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiderdorp. Omgekeerd gebruiken wij de voorzieningen van Leiden. Juist wanneer vier dorpen met de stad gaan samenwerken zijn er veel betere afspraken te maken. We kunnen met de vier dorpen tegenwicht bieden aan de stad! Juist nu de discussie over de toekomst in het dorp wordt gevoerd, is het goed dat politieke partijen voor de verkiezingen duidelijk laten zien waar ze staan!

Voorschoten naar Leidse regio? De overige fracties reageren

Monique Lamers van GroenLinks en Erik Maassen hebben zich uitgesproken over de toekomst van Voorschoten. Maar wat vinden de overige fracties?

Jan-Paul Middendorp'(PvdA): 'Dat Voorschoten niet alles meer alleen kan, is al een lange tijd duidelijk. Onze toekomst zou heel goed in de Leidse regio kunnen liggen, maar het zou ook heel goed richting van Wassenaar en/of Leidschendam-Voorburg kunnen gaan. Die discussie moeten we als raad grondig en serieus voeren.' René Zoetemelk (CDA) is kort en krachtig: 'Als je graag 1 van de 100 buurten van Leiden wil worden is dit de oplossing. Ik wil dat niet!' Marco van der Meij (D66) reageert: 'Voorschoten is zelfstandig zijn problemen aan het oplossen. Eind 2017 is dat gebeurd. Daarna kunnen we verder goed samenwerken met Wassenaar en Leiden. 'GroenLinks en SP spreken voor hun beurt', vindt Alphons Eversteijn (ONS) . 'We moeten ook onderkennen dat wij samen met Wassenaar een werkorganisatie delen. Allereerst moeten we de financiën op orde brengen. Vervolgens moet gewerkt worden aan het versterken van de bestuurskracht. Er is geen enkele reden om de zelfstandigheid van Voorschoten ter discussie te stellen. Wel kan nagedacht worden over de wijze waarop en de mate van samenwerking met Wassenaar en binnen de Leidse regio. ONS Voorschoten kiest voor een sociale en ondernemende gemeenschap, waarbij goede samenwerking met onze partners in de regio een uitgangspunt is. De VVD wil vanuit eigen kracht besluiten. 'Dus eerst een toekomstbestendige begroting en dan pas waar we daadkrachtig gaan samenwerken', aldus Sjoerd van den Dool. De partij ziet nog steeds eerst Wassenaar als meest natuurlijke partner in zo'n samenwerking, 'en samen staan wij sterk in de regio en zeker ook in de Leidse regio.'

Uit de Voorschotense Krant week 34

Nieuws overzicht

Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 1 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 2 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 7 uur geleden 3
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers gisteren
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 23 apr, 10:00