Hospice Wassenaar organiseert in Zorgcentrum Adegeest de derde bijeenkomst van de serie 'Ongeneeslijk ziek, en dan?'
Hospice Wassenaar organiseert in Zorgcentrum Adegeest de derde bijeenkomst van de serie 'Ongeneeslijk ziek, en dan?'

Beslissingen rondom het levenseinde

Algemeen Regio nieuws

Voorschoten - Op donderdagavond 14 september organiseert Hospice Wassenaar in samenwerking met Florence alweer de derde bijeenkomst van de serie 'Ongeneeslijk ziek, en dan?'. Onder de titel 'Beslissingen rondom het levenseinde' spreekt huisarts en palliatief consulent Jacques Hoornweg over palliatieve sedatie en euthanasie. De avond vindt plaats in de Tuinzaal van Zorgcentrum Adegeest en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

Palliatieve sedatie
Wanneer een patiënt in zijn laatste levensfase is en genezing niet meer mogelijk is, zal de behandeling erop gericht zijn de patiënt een zo comfortabel mogelijk leven te laten hebben. Het doel is niet meer de ziekte te bestrijden, maar de lichamelijke en geestelijke ongemakken als gevolg van de ziekte. Er kan echter een moment komen waarop het bestrijden van de verschillende klachten afzonderlijk onvoldoende resultaat heeft en het lijden groot blijft. Palliatieve sedatie kan dit anderszins onbehandelbaar lijden verlichten door middel van het verlagen van het bewustzijn. Jacques Hoornweg gaat in op wat palliatieve sedatie inhoudt, wanneer deze behandeling wordt ingezet en onder welke voorwaarden. 

Euthanasie
Op het moment dat een patiënt zijn situatie als uitzichtloos en ondraaglijk ervaart, kan hij om euthanasie vragen. Een dergelijke wens kan ontstaan tijdens de laatste levensfase, maar soms ook heeft iemand zijn wens al eerder uitgesproken en zelfs laten vastleggen. Jacques Hoornweg spreekt over het vóórkomen van euthanasie, de juridische aspecten en de weg die moet worden afgelegd wil besloten kunnen worden tot het uitvoeren van de wens van de patiënt om op een zelfgekozen moment te sterven. 

Zoals bij alle eerdere avonden is er ook op 14 september de mogelijkheid om over beide onderwerpen vragen te stellen en met de gastspreker in gesprek te gaan.

Iedereen die te maken heeft met een ongeneeslijke ziekte of zieke, maar ook iedereen die om andere redenen belangstelling heeft voor dit onderwerp is op 14 september van harte welkom in de Tuinzaal van Zorgcentrum Adegeest, Bachlaan 21 in Voorschoten. Deelname is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst. Telefoon: 070 779 61 50. E-mail: coordinator@hospicewassenaar.nl.

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 12 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 12 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 12 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 12 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 18 uur geleden