Kilian Nikiema van talentvol linksbuiten bij Voorschoten '97, via ADO Den Haag naar keeper in Oranje onder 15. Foto: Mevrouw Rietdijk
Kilian Nikiema van talentvol linksbuiten bij Voorschoten '97, via ADO Den Haag naar keeper in Oranje onder 15. Foto: Mevrouw Rietdijk

Kilian Nikiema: van Voorschoten D2 naar Oranje

Algemeen Sport

In de zomer van 2015 besloot Kilian Nikiema de keeperhandschoenen aan te trekken. Hij was op dat moment een talentvolle linksbuiten in de D2 van Voorschoten'97, maar het keepen op de training smaakte naar meer. Hij nam plaats onder de lat bij de D1 en bleek een uitzonderlijk talent. Inmiddels speelt hij bij ADO Haag, maar dat niet alleen, op 18 december jl. debuteerde hij in het Nederlands elftal onder 15. Natuurlijk, wat goed is komt snel, maar de loopbaan van Kilian Nikiema leest wel heel erg als een jongensboek.

door: Hans Douw

Voorschoten - 'Ik begon op mijn vierde jaar bij de mini-league van Voorschoten'97. Ik ben linksbenig en maakte altijd gebruik van mijn kracht en mijn snelheid. Daarnaast pikte ik ook mijn doelpunten mee. Uiteindelijk mocht ik op stage bij ADO Den Haag, maar ik redde het daar net niet als speler. Toen ik in de D2 speelde was onze vaste keeper op maandag altijd naar de keeperstraining. Ik viel dan even in tijdens de partijen. Dat ging zo goed, dat ik de overstap maakte naar het doel. Ik heb daar wel een tijd over getwijfeld en het goed met mijn ouders besproken, maar uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt. In de allereerste wedstrijd die ik ooit keepte in de D1 verloren wij met 6-1 bij Haaglandia. Er stond een scout van ADO langs de kant, die na afloop zei dat hij mij in de gaten ging houden. Ik was zelf helemaal niet tevreden over die wedstrijd, maar hij zag er wel wat in. Daarna ging het steeds beter. Er kwam belangstelling van Ajax en Feyenoord, maar ik koos uiteindelijk voor ADO Den Haag. Dat was vanwege de afstand, maar ook wel vanwege het goede gevoel dat ik bij die club had. Ik zit nu anderhalf jaar bij ADO en het bevalt prima. Het afgelopen najaar belandde ik bij de voorselectie van Oranje onder 15 en moest ik een aantal keren naar Zeist voor trainingen. Dat ging goed, waardoor ik in de groep van 25 spelers kwam die in december twee interlands mocht spelen in Burton on Trent, tegen Engeland. Ik speelde de tweede wedstrijd, die wij met 3-2 wonnen. Het was een mooie ervaring.

Vorig jaar bij twee toernooien gekozen tot beste keeper

Bij ADO was het niveau al hoger, maar bij Oranje was dat helemaal het geval. Alle spelers van het nationale team hebben iets speciaals. Natuurlijk smaakt het naar meer. Het zou heel mooi zijn als ik opnieuw geselecteerd zou worden. Ik ben een allround keeper. Ik heb een goede reflex, maar heb ook lengte met mijn 1,85 lengte. Vorig jaar werd ik bij twee toernooien gekozen tot beste keeper, dat waren echt hoogtepunten.

De combinatie met school gaat mij goed af. Ik zit in de derde klas van het Stedelijk Gymnasium en train zes keer per week. Op twee dagen hebben wij een dubbele training. Gelukkig heeft ADO een busje geregeld waarmee wij gehaald en gebracht worden.
Naast school en voetbal probeer ik ook nog wel te relaxen en mijn vrienden te zien. Ik heb vroeger heel wat uren gevoetbald op het veldje aan de Willem de Zwijgerlaan. De ruimte was klein daar, maar wij hadden er veel lol. Mijn doel uiteindelijk is profvoetballer te worden. Het maakt mij nog niet eens uit bij welke club. Nee, ik heb nog geen idee wat ik later ga studeren. Eerst maar eens mijn middelbare school halen!'

Nieuws overzicht

Afbeelding
Afsluiting Sijtwendetunnel van 28 april tot 18 mei 23 minuten geleden
De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 18 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 18 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 18 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 18 uur geleden