<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Kunst & Cultuur

Markante Mannen in Museum Voorschoten

Vandaag, zaterdag 3 februari heeft burgemeester Bouvy de nieuwe tentoonstelling 'Markante Mannen' van het museum Voorschoten geopend. Het concert orkest van de muziekvereniging Laurentius, gedirigeerd door Nelleke de Vries zorgde voor een bijzondere muzikale bijdrage aan de opening van de expositie.  
Voorzitter Van der Smeede bedankte de ruim 90 vrijwilligers die in verschillende commissies het elke keer weer mogelijk maken om tentoonstellingen en evenementen te organiseren. Daarna gaf hij het woord aan de burgemeester, Pauline Bouvy-Koene,  'Wie anders dan de meest markante vrouw van Voorschoten kan deze tentoonstelling beter openen', kondigde René van der Smeede de burgemeester aan. 'Dit is een hele leuke manier om weer iets extra's over Voorschoten te leren, zei de burgemeester, 'jullie mogen beslist trots zijn op het resultaat. Daarna nam zij plaats aan het originele buro dat ooit aan burgemeester Treub heeft toebehoord en met een flinke klap met de voorzittershamer opende zij de expositie Markante Mannen.
Niet alleen het buro van burgemeester Treub stond centraal in de tentoonstellingsruimte, ook de ijscokar waar ijscoman Piet de Graas was onderdeel van de tentoonstelling en mét ijs!

Van de 20 Markante mannen zijn er 12 nog in het heden en aanwezig waren Henk Wijckerheld Bisdom, Cees Bijloos en Hans Timmerman en Dick van der Krogt.

'De tentoonstellingcommissie heeft ruim een jaar gewikt en gewogen en vervolgens het materiaal voor de tentoonstelling verzameld. Meer dan 20 mannen uit verleden en heden in beeld worden gebracht in Museum Voorschoten. Mannen die Voorschoten op hun eigen wijze hebben veranderd.'

Arita Jol, van de tentoonstellingsgroep geeft antwoord op de vraag,: wat maakt een man markant'? 'Het criterium was dat de man in kwestie het dorp moest hebben veranderd, er iets op gang gebracht zijn of mensen moesten door de markante man geraakt zijn. Vele mannen stonden op de longlist, waaronder leraren, medici, politici, ondernemers, mannen uit de culturele of religieuze sector.
Eén markante man stond al bij voorbaat buiten kijf: onze oprichter en oud-voorzitter Henk Wijckerheld Bisdom. Hij heeft ervoor gezorgd dat Voorschoten een museum kreeg. Omdat we met de VKK-tentoonstellingen in 2017 al veel aandacht hebben geschonken aan plaatselijke kunstenaars, zijn die niet op de shortlist gekomen. Wel de langstzittende burgemeester ooit, burgemeester Treub. We zijn blij dat het gelukt is – met dank aan VHS Verhuisservice Voorschoten – om zijn bureau in het museum te krijgen. Deze stond destijds niet in het gemeentehuis, dat bestond nog niet. Treub hield kantoor aan huis, in wat nu de Treubstraat heet.
De andere burgemeester die zijn opwachting maakt, is De Kool. Hij zorgde voor omvangrijke nieuwbouw en riep daarmee Leiden bij Noord-Hofland een halt toe. Wethouders Schrama en Den Hartog kregen ook een plekje. Schrama zorgde onder andere voor het carillon dat nog elke dag in het dorp te horen is. De jong overleden Den Hartog was grondlegger van het jazzfestival, dat is uitgegroeid tot jazz culinair. De plaatselijke verzetsheld dokter Van der Stoel is voor ons ook een onbetwiste markante man. Eindelijk een kans om de fiets van de dokter die we ooit geschonken hebben gekregen te laten zien!
Wonderdokter De Haas is voor velen niet meteen bekend. Maar waarschijnlijk rijdt u nog geregeld langs 'Villa de Haas' aan de Veurseweg. Dat zijn verhaal nog bekend is, is te danken aan dorpshistoricus Jan Sloof. Tegenhanger van kwakzalver De Haas is apotheker Jan Sirks, die jarenlang gevestigd was aan de Leidseweg.
En zou de huidige politieke crisis in Voorschoten anders zijn verlopen als de politici zo kritisch waren gevolgd als in de tijd van Joop Peeters? Zijn scherpe columns zijn nog verrassend actueel! Hij oordeelde hard over de laatste baron van Duivenvoorde, zodat wij kozen voor een andere kasteelheer als markante man. Van de leraren kozen wij voor Jan Schouten, directeur van De Vink, die landelijk het nieuws haalde met de eerste school die openbaar en rooms-katholiek onderwijs in zich verenigde.
De twee markante directeuren van de Zilverfabriek, Van Kempen en Begeer konden uiteraard ook niet ontbreken. Een fabriek die niet meer bestaat was de Pallet- en Kistenfabriek van Steijn, waar nu YOUR LIFE Sportsclub gevestigd is. En wist u dat het Van der Valkimperium begon met een melkschenkerij in boerderij De Gouden Leeuw? Markant was ook zeker Pastoor Paardekooper van de Laurentiuskerk, een man die velen geraakt heeft in en buiten zijn parochie. Vanuit de kerk ontstond ook de harmonie, waarvan we de sousafonist Dick van de Krogt graag in het zonnetje zetten.
De leukste dag in het dorp is de Paardenmarkt, daarom ook twee mannen die daar jarenlang voor zorgden. En last but not least: vorig jaar overleed Piet de Graas. Misschien zegt de naam u niet meteen iets, maar als u op een mooie dag in de afgelopen 50 jaar een ijsje kocht in het dorp, grote kans dat u dat deed bij Piet!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten