Van links naar rechts en van onder naar boven: Hubert Mooiman (PvdA), Saskia Boom (D66), Edwin Brooshooft (brandweerman) Simon Bremmer (CDA), Joost van Eysden (ONS), Marloes Bos (brandweervrouw), Daphne van Es (GroenLinks), Willem Olsthoorn (brandweerman), Remco Egberts (brandweerman) en Martine Zoun (VVD).
Van links naar rechts en van onder naar boven: Hubert Mooiman (PvdA), Saskia Boom (D66), Edwin Brooshooft (brandweerman) Simon Bremmer (CDA), Joost van Eysden (ONS), Marloes Bos (brandweervrouw), Daphne van Es (GroenLinks), Willem Olsthoorn (brandweerman), Remco Egberts (brandweerman) en Martine Zoun (VVD).

Gezocht: nieuwe generatie brandweermannen en -vrouwen van Voorschoten

Algemeen

De vrijwillige brandweer in Voorschoten is hard op zoek naar nieuwe brandweermannen en -vrouwen. Met deze heldere boodschap werd afgelopen zaterdag de nieuwe generatie Voorschotense politici ontvangen in de kazerne aan het Burgemeester van der Haarplein. Simon Bremmer (CDA), Saskia Boom (D66), Martine Zoun (VVD), Daphne van Es (GroenLinks), Hubert Mooiman (PvdA), Joost van Eysden (ONS) en Erik Maassen (SP) vormen een groep betrokken jonge politici die elkaar in aanloop naar de verkiezingen opvallend goed weet te vinden.

Opleiding en inzet

Brandweervrouw in opleiding Marloes Bos (20 jaar) gaf een presentatie over de "ins and outs" van de vrijwillige brandweer. Opvallend feit: vrijwillige brandweerlieden volgen exact dezelfde opleiding als beroepsbrandweerlieden. Na afronding van de twee jaar durende avondopleiding van één avond per week wordt er elke dinsdagavond getraind. Tweemaal per jaar is er een intensieve landelijke trainingsdag. Als vrijwillige brandweerman- of vrouw ben je zeven dagen in de week, 24 uur per dag oproepbaar. Via een app kun je aangeven of je daadwerkelijk inzetbaar bent. Je moet je namelijk wel in Voorschoten bevinden: bij een incident moet je binnen 4 minuten op de kazerne kunnen zijn. 

Hoewel de brandweer en de politiek op het eerste oog weinig met elkaar gemeen lijken te hebben, viel het de jonge politici wel op dat de motivatie om bij de brandweer te gaan vrijwel vergelijkbaar is met de keuze om in de politiek te gaan: het leveren van een maatschappelijke bijdrage, het opbouwen van een sociaal netwerk en tot slot ook een stukje spanning. Hoewel dit laatste natuurlijk wel van een heel andere aard is (!).

Nieuwe aanwas broodnodig

De komende jaren bereikt een flinke aantal van de 22 vrijwillige brandweerlieden in Voorschoten de uitstroomleeftijd van 55 jaar. De huidige groep jonge enthousiastelingen is te klein om dit op te vangen. Dit kan de paraatheid in gevaar brengen. Binnen 4 minuten na een melding moet de brandweerwagen met zes brandweerlieden kunnen uitrukken. Vooral doordeweeks is dit lastig.

Bij het ontbreken van voldoende vrijwilligers is Voorschoten afhankelijk van de beroepsbrandweercentrales in Leiden en Leidschendam-Voorburg. Dit gaat ten koste van de veiligheid. Een lokale brandweerpost biedt de beste garantie om snel ter plekke te zijn bij brand- of andere meldingen. Een vrijwillige brandweer die bestaat uit Voorschotenaren heeft bovendien meer lokale kennis over het gebied en de gebouwen. Dit is een grote meerwaarde wanneer snel gehandeld moet worden. Het hebben van een lokale brandweer in Voorschoten is kortom van levensbelang.

Actieplan smeden

Tijdens het bezoek werd gesproken over de wijze waarop de brandweer nieuwe vrijwilligers kan werven. Ideeën waren het aanhalen van de banden met jeugdwerk, zichtbaarheid tijdens Voorschotense evenementen zoals Koningsdag en de Paardenmarkt en het oprichten van een jeugdbrandweer. Panklare oplossingen zijn er niet, maar na het bezoek waren er wel zeven nieuwe ambassadeurs om het belang van de lokale brandweer te onderstrepen en om mee te zoeken naar nieuwe vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich melden via de Facebookpagina van de Brandweer Voorschoten of door een email te sturen naar ploegchef Nico Guijt n.guijt@brandweer.vrhm.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
Een mooi Weekend van Voorschoten 3 uur geleden
Afbeelding
PvdA: Zet de Vlietwijk centraal! 21 uur geleden
Afbeelding
Poëzieroute Voorschoten start met gedicht van Anne Remijn 22 uur geleden
Afbeelding
Dokter Otto van Eysden gaat met pensioen! 22 uur geleden 1
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor vertrekkende Peter Dik 23 uur geleden