<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Kunst & Cultuur

BIJZONDER VOORJAARSCONCERT WASSENAAR VOCALITER

Op woensdag 11 april begint om 20.15 in de Goede Herderkerk, Stoeplaan 4 in Wassenaar het voorjaarsconcert van de oratoriumvereniging Wassenaar Vocaliter. Het koor wordt begeleid door het Holland Symfonie Orkest en Frank de Groot is de dirigent. Op het programma staan twee werken, de Arnhemsche Psalm van Herman Strategier en het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Twee werken met een bijzondere lading, die speciaal worden uitgevoerd in de periode tussen Pasen en Bevrijdingsdag.

De in Arnhem geboren Herman Strategier (1912-1988) is een rooms-katholiek kerkmusicus

en hij componeerde ter gelegenheid van de viering van 10 jaar bevrijding in 1955 de Arnhemsche Psalm. "Want in hoofd en hart heerst de onrust", door een toevallige omstandigheid hoorde Jan Engelman welk een diepe indruk het voorlezen van Psalm 91 op de gewonde soldaten tijdens de gevechtshandelingen van Slag om Arnhem gemaakt had. Dit authentieke verhaal verschafte Herman Strategier een stevig houvast en is de aanleiding voor de compositie en de naamgeving van dit muziekstuk. Bijzonder is dat Strategier zelf op de leeftijd van 32 jaar met zijn jonge gezin uit Arnhem moest evacueren toen de operatie Market Garden op handen was. Deze evacuatie heeft diepe indruk op hem gemaakt, een herinnering die door deze compositie – 10 jaar na de bevrijding – weer helder voor zijn geest stond.


Het Requiem is de laatste, onvoltooid gebleven compositie van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791).  Mozart bedacht en schetste de vermoedelijk gehele requiemcompositie zowel voor als tijdens zijn laatste ziekbed in 1791. Alleen de eerste twee hoofdstukken (t/m deel 8) werkte hij echter tot een geheel uit. Omdat het Requiem een bestelde compositie betrof, werd het werk op aandringen van Mozarts weduwe Constanze Mozart voltooid, Deze ontwikkeling heeft lange discussies uitgelokt over de originaliteit van het stuk. Naast de muzikale kwaliteit geniet het muziekwerk ook bekendheid door het verhaal achter de mysterieuze opdrachtgever van Mozart.

De toegangsprijs bedraagt € 30,- en kaarten voor dit concert zijn te koop via leden van het koor,

bij de Bibliotheek in de Langstraat in Wassenaar of via de website www.vocaliter.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten