Foto: Vluchtelingenwerk.
Foto: Vluchtelingenwerk.

VIP helpt bij de eerste stappen richting werk. En verder!

Algemeen

Er waren certificaten en rozen. Felicitaties, lekker hapjes en er moest trots worden geposeerd voor de groepsfoto. Maar na alle formaliteiten gingen elf deelnemers aan het arbeidsparticipatietraject VIP heel informeel netwerken. In gesprek met allemaal mensen met goede ideeën over hun weg richting de arbeidsmarkt. Die plichtplegingen waren welverdiend en mooi, maar nu begint het echte werk. 

Tien vrouwen en één man - uit Syrië, Eritrea en Sri Lanka -, waaronder een aantal uit Voorschoten presenteerden zich woensdagochtend in SenW Leidschendam-Voorburg aan het publiek en vroegen dat publiek om hulp bij het zoeken naar een goede opleiding, stageplek of baan. De presentatie vormde het slotstuk van de VIP-training die zij de afgelopen weken kregen. VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) is een project van VluchtelingenWerk Nederland, hier uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar.

De elf deelnemers hebben zich de afgelopen weken bezig gehouden met thema's als: wat wil ik graag, wat kan ik goed en welk werk past bij mij én is realistisch? Tijdens de training  maakten ze een CV, oefenden ze sollicitatiegesprekken, kregen ze goed inzicht in hun competenties en op de kansen op werk in de regio. Tijdens het traject zijn de VIP'pers gekoppeld aan vrijwillig arbeidscoaches die hen ook de komende maanden nog blijven bijstaan. 

Tijdens de training is geoefend op 'jezelf te laten zien'. En dat was te zien. De 23-jarige Eritrese Bana Kahsay vertelde dat ze doktersassistent wil worden. 'Ik ben aardig, zorgzaam, zelfstandig en sociaal. Gelukkig kan ik goed leren. Ik ben klaar met de inburgeringscursus en hoop in februari met een mbo-opleiding zorg en welzijn te beginnen. Tot die tijd wil ik vooral mijn Nederlands verbeteren. Wie helpt mij?', zo vroeg ze. Bana had beet: raadslid Sanja Duijvestijn van GBLB /Gemeentebelangen wierp zich vanuit het publiek op als vrijwilliger.

Want naast een spannende oefening voor de deelnemers is de presentatie 'serious business'. Het uitgenodigde publiek wordt gevraagd mee te denken en het eigen netwerk beschikbaar te stellen. Esseline van de Sande van Stadscoalitie voor Vluchtelingen wil een deelneemster met horeca-dromen koppelen aan een eigenaresse van een Italiaans restaurant, Chantal Ekkel van Werkgevers Servicepunt verzamelde de cv's van enkele deelnemers om voor te leggen aan contacten bij Fletcher Hotels, een grote lokale zorginstelling en de plaatselijke kinderopvang. 

'In Syrië was ik 18 jaar docente wiskunde', vertelde de 43-jarige Nojoud Alsaiad. 'Ik moet hier in Nederland twee jaar hbo doen, plus mijn taalniveau flink verbeteren, om ook hier voor de klas te kunnen staan. Maar ik hou  van uitdagingen. Mijn eerste uitdaging hier was te leren fietsen. In het begin viel ik elke keer na twee meter. Nu haal ik bijna zonder te vallen de 1000 meter.'

Er wachten nieuwe uitdagingen voor Nojoud, Bana en al die anderen. Op weg richting werk. VIP helpt bij de eerste stapjes, de arbeidscoaches van VluchtelingenWerk verzetten ook heel veel werk. In Leidschendam-Voorburg boden aanwezigen in het publiek hun diensten aan. En dat… Dat was voor de deelnemers een veel groter kado dan de roos en het certificaat.


Ook geïnteresseerd in VIP? Mail voor meer informatie naar Angelique Nelen: anelen@vluchtelingenwerk.nl


 

Nieuws overzicht

Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 12 minuten geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 2 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 5 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 6 uur geleden
Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 22 uur geleden