<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Op 3 december 2018 ontving Aeltsje Sierksma de Parel van Voorschoten uit handen van burgemeester Pauline Bouy-Koene Foto:vsk
Op 3 december 2018 ontving Aeltsje Sierksma de Parel van Voorschoten uit handen van burgemeester Pauline Bouy-Koene Foto:vsk

Voorschotense Aeltsje door Leidsch Dagblad genomineerd voor titel Man/Vrouw van 2018!

Voorschoten/Leiden - Het Leidsch Dagblad heeft Aeltsje Sierksma genomineerd als Man/Vrouw van het jaar 2018. Aeltsje is één van de 9 genomineerden voor deze titel. Zij is genomineerd vanwege haar inzet voor de Voorschotense cliëntenraad en kunstgenootschap Vlietstreek.  De andere genomineerden zijn Sammy van Daalen en Romy Rangelnooy voor hun reddingsactie van een gezin uit een brandende woonboerderij, Yvonne Hijman van de dierenambulace, Alie en Pieter Hellinga voor hun inzet voor het Oegstgeestse dorpscentrum, Eva de Leeuw voor haar inzet voor MBO-university dat schooluitvallers toekomst geeft, Folkert Rintsema predikant uit Katwik dat een Armeens asielzoekersgezin onderdak gaf in de kerk in Katwijk, Mark Slats die zijn spectaculaire wereldreizen koppelt aan goede doelen en Jeroen Windmeijer, die in zijn boeken Leiden op de kaart zet. 

Stemmen kan tot en met 6 januari via de website www.leidschdagblad.nl

Aeltsje ontving onlangs de Parel van Voorschoten bij haar afscheid van de Voorschotense cliëntenraad. Onderstaand het interview van Rosanne Peeters met Aeltsje in de Voorschotense Krant.

Ontmoeting bij de Dorpspomp

'Ik heb jaren gevochten om mijn gelijk te halen'

Elke maand interviewt studente Rosannne Peters een Voorschotenaar bij de Dorpspomp, vroeger een plek van samenkomst in het dorp. Deze keer is Aeltjse Sierksma aan het woord.

Naam Aeltsje Sierksma
Leeftijd 71
Beroep Voorzitter/oprichter Cliëntenraad Sociale Zaken Voorschoten

Waar ben je geboren en opgegroeid?
"Ik ben in Den Haag geboren en heb daar drie jaar gewoond. Op mijn derde verhuisden we naar Amsterdam waar we uiteindelijk negen jaar zijn gebleven. Na de grote stad hebben we nog in Groningen en Muiderberg gewoond. We verhuisden veel voor mijn vaders werk, dat hoorde er gewoon bij. Na mijn middelbare school ging ik op kamers wonen in Amsterdam en begon ik met een avondstudie aan de Rietveld Academie voor beeldende kunst. Overdag werkte ik voor het Algemeen Handelsblad, ik besefte namelijk toen al dat de kunstwereld mij nooit genoeg zou kunnen ondersteunen."

Hoe kwam je in Voorschoten terecht?
"Op 27-jarige leeftijd ontmoette ik mijn partner die destijds in Naaldwijk woonde. Enige tijd later trok ik bij hem in. Hij kreeg een baan in Delft en we besloten op zoek te gaan naar een nieuw huis voor ons samen. We kwamen in Voorschoten terecht, wat we gelukkig beiden een hele leuke gemeente vonden. Toen ik hierheen verhuisde was ik 30 jaar. Ik ben hier altijd blijven wonen, ook omdat ik mijn dochter graag wilde laten opgroeien in één gemeente."

Je bent voorzitter van de Cliëntenraad Sociale Zaken. Vertel?
"Mijn voornaamste taak is opkomen voor mensen met een bijstandsuitkering en andere minima in de gemeente Voorschoten. Doordat ik deze Raad heb opgezet, hebben wij inspraak in het beleid en kunnen wij gevraagd en ongevraagd advies geven aan het college. Ik wilde deze mensen helpen omdat ik zelf ook in de bijstand heb gezeten. Ik was net gescheiden en werkte op zelfstandige basis in een aantal buurthuizen als teken- en schilderlerares. Na een tijdje aanvullende bijstand gekregen te hebben als zzp'er, merkte ik dat er dingen niet klopten. Er waren destijds niet veel mensen die op zelfstandige basis werkten, waardoor bepaalde dingen niet goed verrekend werden. Ik moest er jaren voor vechten, maar door middel van bezwaarschriften haalde ik mijn gelijk. Ik verdiepte me in onder andere het recht en het schrijven van bezwaar- en klaagschriften maar vroeg me ook af hoe mensen zonder kennis over dit soort zaken, dat moesten doen. In 2002 schreef ik een brief naar het college met het idee om een adviesraad in te stellen. In 2005 werd dit werkelijkheid."

Waarom ga je er december mee stoppen?
"Ik stop er eind december mee omdat ik mij hier nu al 16 jaar hard voor maak. Ik heb zoveel vergaderingen meegemaakt en ik heb zoveel bereikt, dat ik het nu wel weer genoeg vind."

Wat zijn je hobby's?
"Mijn grootste hobby is schilderen. Samen met het Kunstgenootschap Vlietstreek, die ik een kleine 10 jaar geleden heb opgericht, organiseren we veel exposities in en rondom het dorp. Daarnaast heb ik een huis en een tuin om te onderhouden en breng ik tijd door met mijn dochter en kleinkinderen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten