<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto: C@rry

Schilderles op Beresteyn

In de Voorschotense Krant van oktober 2018 schreven wij over de kunstenaars Kristel Geerts en Joris Strouken die via VPS leegstandsbeheerder in de kapel op het terrein van Beresteyn hun atelier hadden gevestigd. Inmiddels wonen en werken Kristel en Joris nog steeds op Beresteyn. In afwachting van de bouwwerkzaamheden op Beresteyn mogen zij in het hoofdgebouw verblijven.  
Onlangs zijn de kunstenaars gestart met het geven van schilderlessen. 'We geven een keer in de twee weken les aan ongeveer 7 mensen per keer. Wij willen graag elke week les gaan geven en nodigen de inwoners van Voorschoten uit om eens kennis te komen maken. Je kunt hier voor per email contact opnemen met Kristel Geerts via Kristelgeerts@outlook.com of loop gewoon eens binnen!', nodigt Kristel uit. Ter herinnering hebben wij hieronder het interview met Kristel en Joris geplaatst.

Uit de Voorschotense Krant van oktober 2018:

Het hoofdgebouw van Beresteyn staat al jaren leeg maar in de bijgebouwen werd al die tijd anti-kraak gewoond en ontstonden de mooiste kunstwerken. Kristel Geerts en Joris Strouken zijn de laatste kunstenaars die er werken en wonen. Binnen niet al te lange tijd krijgt Beresteyn zijn nieuwe bestemming: drie kleinschalige appartementengebouwen en het hoofdgebouw zal na renovatie een zorgfunctie krijgen.

Kristel en Joris zijn afgestudeerd aan de Kunstacademie in Enschede. Na hun afstuderen zochten zij een geschikte ruimte voor een atelier. Via een forum op internet kwamen zij terecht bij Beresteyn en konden via VPS leegstandsbeheer de vervallen kapel op het terrein betrekken . 'Wij waren meteen verkocht toen wij deze mooie hoge ruimte zagen. Hoewel de ruimte als atelier heel geschikt was, bleek het als woonruimte minder te voldoen, daarvoor bracht een busje uitkomst'.

Einde aan een tijdperk
Omdat de sloop nabij was en de nieuwbouw op Beresteyn in het vooruitschiet lag wisten Kristel en Joris dat zij binnenkort zouden moeten vertrekken. Het plan ontstond om, voor het moment daar was, een expositie met werken van kunstenaars die op Beresteyn gewerkt hebben te organiseren. Het lukte hen om elf kunstenaars te benaderen die hun kunstwerken voor deze expositie terug naar Beresteyn wilden brengen.
Naast de kunstwerken die in de kapel te zien zouden zijn zou er ook een beeldenroute door het park worden ingericht. Op deze manier zouden inwoners van Voorschoten kennis kunnen nemen van de werken van de kunstenaars die zich in de afgelopen jaren hebben laten inspireren door de prachtige groene omgeving van het landgoed.

Nadat de kunstenaars waren benaderd, gingen Kristel en Joris op zoek naar sponsors, begonnen de ruimte in de kapel gereed te maken voor de expositie en kregen van mevrouw Helene Dupuis, wier tuin grenst aan het landgoed, de toezegging de expositie op 27 oktober te komen openen. 'Het was onze bedoeling om, nu het landgoed nog in min of meer oorspronkelijke staat verkeert, met de expositie een kunsttijdperk afsluiten en daarmee tevens de toekomstige veranderingen van de buitenplaats Beresteyn te verwelkomen', lichten de kunstenaars tijdens het interview in hun atelier in de kapel van Beresteyn de plannen toe.

Brand gooit roet in het eten
Echter, een dag na het interview gooit een uitslaande brand als gevolg van kortsluiting in één van de bijgebouwen letterlijk en figuurlijk roet in het eten.

De stroom werd in de bijgebouwen afgesloten, de kapel kan niet meer verwarmd worden, het is er nu te koud en ook veel te vochtig, Kristel en Joris moeten met hun hond Flip de kapel verlaten.
Een enorme teleurstelling, 'heel misschien zijn onze voorbereidingen niet voor niets geweest en kunnen we in het voorjaar nog een expositie organiseren op een andere locatie. Maar daar is nu nog niets over te zeggen.'

Wie helpt hen uit de brand?
Inmiddels zijn Kristel en Joris wel op zoek naar nieuwe atelierruimte en een plek om te verblijven. 'Wij zijn van Voorschoten gaan houden, wij willen heel graag in deze omgeving blijven wonen en werken', zeggen de ondernemende kunstenaars.
Via www.kristelgeerts.nl www.jorisstrouken.nl zijn Kristel en Joris te bereiken en daar zijn tevens hun kunstwerken digitaal te zien.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten