Foto's: Natuurspeeltuin
Foto's: Natuurspeeltuin

Geslaagde Middag van de Wetenschap in Natuurspeeltuin

Algemeen Regio nieuws

Afgelopen zaterdag organiseerde Natuurspeeltuin Voorschoten de Middag van de Wetenschap. Het weer was schitterend en de sfeer zat er goed in.  Zo'n 70 kinderen en hun ouders of begeleiders bezochten het evenement dat helemaal draaide om ontdekken, beleven en verwonderen. 

Dat laatste begon al meteen bij de ingang van de speeltuin, waar twee vrijwilligers van stichting Spuit 41 met een prachtige oude brandweerauto klaar stonden om te vertellen over hun werk met vuur en water. 

In de speeltuin kon je als bezoeker zelf je middag invullen door je voor verschillende activiteiten in te schrijven. Deze activiteiten waren ingedeeld op leeftijdscategorie en vonden op gezette tijden verspreid over de speeltuin plaats. Zo was er voor elk kind voldoende ruimte om lekker zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met een echte Nature Escape Game. 

Deze Game draait om biologe Frederique Vlam, die na een mislukte proef in haar laboratorium is veranderd in een gestoorde wetenschapper. Ze heeft een middel gemaakt dat bijen (en mensen) ziek maakt. De deelnemers moesten de bijenpest onschadelijk zien te maken door puzzels op te lossen en in te breken in de kluis met de bijenpest. Erg spannend! Gelukkig is het alle deelnemers gelukt. 

Bij de proefjestafel konden kinderen, onder leiding van twee vakkundige vrijwilligers, zelf experimentjes doen. Spectaculair waren de proeven met de colafontein, water-op-z'n-kop en het kunstwerk van snoepjes. 

Bij de zandbak stond archeoloog Fulco Scherjon klaar om te vertellen over de geschiedenis van de mens. De kinderen waren erg geboeid, maar werden nog enthousiaster toen ze zelf met een metaaldetector in het zand naar muntjes mochten zoeken. 

Zelf ontdekken en ontwerpen was ook een onderdeel van de middag: de allerjongsten knutselden bootjes die echt bleven drijven, wat oudere kinderen maakten 'bibberbotjes', kleine robotjes die voor je kunnen poetsen. Met lekkere kruiden, gevonden tijdens de plukwandeling van Daphne STRUINT, werd heerlijke kruidenboter gemaakt. 

Wie van een uitdaging hield, bouwde een huis van bamboestokken voor de grote pandabeer of ging op slootjessafari, georganiseerd door twee deskundige medewerkers van IVN (Instituut voor Natuureducatie). Hierbij werd met schepnetjes en loepjes ontdekt wat er allemaal in de waterplas van de speeltuin leeft. Er werd zelfs een heel klein kreeftje gevonden! 

Voor wie dorst had, was er iets te drinken beschikbaar, en wie trek kreeg kon zelf een gezonde spread voor op een broodje maken. Erg lekker, na al dat spelen en leren. Wat een leuke en leerzame middag!

Herfstfeest 
Op zondag 27 oktober vieren we het Herfstfeest in de speeltuin. Een gezellige middag voor jong en oud, dus iedereen is van harte welkom. Binnenkort staat het programma voor deze middag op onze website.  

Onderhoud speeltuin
Nu de zomer officieel voorbij is, moet de speeltuin klaargemaakt worden voor het najaar en de winter. Dit is veel werk en aangezien het onderhoud van de speeltuin voor het grootste deel door vrijwilligers wordt gedaan, kunnen we alle hulp gebruiken. Dus, heb je deze zomer genoten van de speeltuin? En wil je een steentje bijdragen aan het behoud ervan? Kom dan naar één van de klusdagen! De eerstvolgende is op zondag 6 oktober van 15:00  tot 17:00 uur. 

Je kunt de speeltuin natuurlijk ook financieel steunen, door een donatie te doen of Vriend te worden. Op www.natuurspeeltuinvoorschoten.nl vind je hoe dat werkt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Evenement in Vuur en Vlam bij Stoomtreinmuseum 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Voorschoten vindt accommodaties essentieel onderdeel van sportvisie 6 uur geleden
Afbeelding
Succes in Silvercup voor Forescate Hockey Dames 1 6 uur geleden
Afbeelding
OdenseHuisOrkest brengt mensen bij elkaar: 'Ik word er blij van in mijn hoofd' 13 uur geleden
Afbeelding
PvdA: 'Voor een inclusief en veilig sportklimaat in Voorschoten' 27 mrt., 09:22