Afbeelding

Huurdersbijeenkomst Voorschoten trekt volle zaal

Algemeen

(persbericht Alliantie) Als huurder in Voorschoten sta je er vaak alleen voor. De grote woningbouwcorporaties en commerciële verhuurders van sociale huurwoningen negeren je klachten, huurwoningen worden verkocht aan beleggers, er is nauwelijks nieuwbouw van sociale huurwoningen, aanbod is er niet en dus jarenlange wachtlijsten. Ook de gemeente moet meer daadkracht tonen, regie voeren en bovenal structureel overleg met sociale huurders uit Voorschoten hebben om hun wensen en zorgen te kennen. Om hier wat aan te doen organiseerde de Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) op 22 januari een bijeenkomst om de belangstelling te peilen voor een op Voorschoten gerichte huurdersvereniging. De grote opkomst bleek de voorbode van veel animo om lid te worden van zo'n vereniging én om daarvoor zelf de handen uit de mouwen te steken.

De deelnemers aan de bijeenkomst werd eerst gevraagd om op een sticker aan te geven waarom ze naar deze bijeenkomst zijn gekomen. Er bleek heel wat los te komen, zowel richting de woningbouwcorporaties, de gemeente als qua gewenste invloed en participatie. Een levendige discussie volgde.

Vervolgens werd aan de hand van gespreksleider Jeroen Weekenborg (ABV) uiteengezet welke rol een huurdersvereniging kan spelen om huurders meer invloed en grip te geven. Als goed voorbeeld noemde hij de Huurderij, de huurdersvereniging voor Zoeterwoude die heeft aangegeven Voorschoten met raad en daad terzijde te willen staan.

Spreker Gunther Weber (Woonbond), expert op het gebied van wet- en regelgeving, liet zien waarom je met een huurdersvereniging sterker staat tegenover zowel de verhuurder als de gemeente. Sinds 2015 is het bij wet geregeld dat een huurdersvereniging kan participeren in het woonbeleid van gemeente en corporaties. Daarmee is een huurdersvereniging een officiële gesprekspartner die onder meer prestatie-afspraken kan beïnvloeden. Wethouder Cramwinckel (o.a. Volkshuisvesting en Woningbouw) had al vooraf te kennen gegeven een eventuele huurdersvereniging als gesprekspartner te accepteren. Ook de corporaties zijn verplicht om een huurdersvereniging als partner met advies- en soms zelfs vetorecht te accepteren.

Inventarisatie liet zien dat alle aanwezigen lid zouden willen worden van een huurdersvereniging voor Voorschoten. Ook op de vraag wie er plaats zou willen nemen in het bestuur gingen aardig wat handen de lucht in. Een groep potentiële bestuursleden gaat nu samen met de ABV, de Woonbond en de Huurderij bekijken hoe deze concreet vormgegeven kan worden. Daarna volgt een nieuwe bijeenkomst voor alle sociale huurders.

Het verslag van de bijeenkomst is te vinden op de website van de ABV (https://www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/).

Nieuws overzicht

Afbeelding
Eeke Landman - Sinnema haalt eerste zege binnen voor Running Team 14 uur geleden
Marjon Brinkman en Jeroen Snijder geven valpreventietrainingen bij Plexxus Fysiotherapie. Foto: VSK
Valpreventie? Heb ik niet nodig want ik val nooit! 17 uur geleden 1
De leden van de Jongereraad met vlnr Stan Perel, Sander Douw, Miguel Boersma en Mylène  Trippenzee. Niet op de foto: Stefani Buenrostro. De jongerenraad gaat van zich laten horen! Foto: VSK
De jongerenraad van Voorschoten pakt door 19 uur geleden
5000 deelnemers fietsten en liepen vorig jaar 17.022.738 euro bij elkaar voor het KWF Kankerfonds. Foto: PR Erwin Kessing
Deelnemers Alpe d'Huzes stuur ons je actie qr- code! 25 feb, 23:21
Afbeelding
Hoe migratie echt werkt 25 feb, 12:00