Afbeelding
Foto: Marjolein

Concept-spelregelkaart Klooster Huize Bijdorp online in te zien

Algemeen Regio nieuws

Eigenlijk zou de concept-spelregelkaart voor Huize Bijdorp op 31 maart in het klooster gepresenteerd worden. Dat ging vanwege de coronacrisis niet door. De kaart is nu online te bekijken. En de zusters Dominicanessen nodigen iedereen uit om reactie te geven. Dat kan tot 6 april. 

De Congregatie van de H. Catharina van Siëna/ Zusters Dominicanessen van Voorschoten, al ruim 140 jaar gevestigd in Huize Bijdorp, nadert haar voltooiing en de zusters hebben de regie voor de toekomst van het landgoed in eigen hand genomen door kernwaarden als zingeving, nabijheid, jong en oud, natuurlijk en geborgenheid te stellen. 

Er werd een inspraakproces gestart. In november werd dat aan de raadscommissie gepresenteerd waarna in januari de eerste bijeenkomst met inwoners en belangstellenden plaatsvond. Daar werden talloze ideeën aangedragen. Een kerngroep alle plannen getoetst aan de kernwaarden van de zusters en een concept-spelregelkaart gemaakt. Een bespreekstuk waar iedereen een mening over mag geven. 

In de concept spelregelkaart wordt aangegeven dat in het monumentale deel van het klooster fasegewijs meer ruimte komt voor nieuwe maatschappelijke en culturele functies, naast de uitbreidende zorgfunctie van Marente. Het niet monumentale deel wordt vervangen en uitgebreid door nieuwbouw. Het parkbos blijft behouden. Het grote hek aan de Veurseweg gaat weer open voor wandelaars. Op de plek van de bungalow komt nieuwbouw met een uitstraling die past bij het landgoed. Op het hooiland, omzoomd door bos, komt wellicht duurzame nieuwbouw, ingepast in het groen en gericht op het versterken van de biodiversiteit. Het hooiland kan ook gebruikt worden als weide voor vee van de boerderij. 

De boerderij blijft vooralsnog en kan wellicht ingezet worden als dagbesteding in de zorg. Ook de moestuin en de boomgaard blijven. De opbrengsten ervan kunnen worden verkocht in een nieuw kleinschalig theehuis dat wellicht in de voormalige wasserij of oranjerie gevestigd wordt. Dit theehuis kan ook onderdeel zijn van dagbesteding in de zorg. Op het zuidelijk deel van de weilanden, is ruimte voor beperkte nieuwbouw. De wandelroutes blijven. 

De concept spelregelkaart is te bekijken op huizebijdorp.nl/toekomst/informatieavond/ Reacties kunnen tot 6 april worden ingestuurd. Van deze input wordt een verslag van gemaakt dat op 14 april op de website te lezen is. 

Na de zomer gaat de Congregatie verder met het uitwerken van de plannen, de benodigde onderzoeken voor de bestemmingsplanwijziging en het maken van het biedboek voor de werving van een nieuwe eigenaar van het landgoed.







Nieuws overzicht

Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 13 minuten geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 3 uur geleden
Afbeelding
Kasteel Duivenvoorde is weer open met een nieuwe expositie 3 uur geleden
De Cirkelbus verzorgde weer een kleurrijke tocht voor abonnees.
Naar de bollen: de Cirkelbus reed vier keer 4 uur geleden
Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 19 uur geleden