<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Canadese populieren aan de Mozartlaan. Foto: De Boomingenieur
Canadese populieren aan de Mozartlaan. Foto: De Boomingenieur (Foto: )
Regio nieuws

Gemeente moet 101 populieren kappen

De gemeente moet de komende jaren 101 Canadese gevaarlijke populieren kappen. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau De Boomingenieur. De boomsoort kan spontaan takken laten vallen, niet alleen met storm maar ook op stille dagen. Uit veiligheidsoogpunt moeten bomen op zes locaties worden verwijderd. Om kaalslag te voorkomen wordt de werkzaamheden de komende jaren in fases uitgevoerd. 

De populieren zijn na de tweede wereldoorlog massaal geplant in het openbaar groen. Inmiddels zijn de bomen 75 jaar oud en beginnen ze af te takelen. 332 Canadese populieren in de gemeente zijn onderzocht. 117 bomen verdienden nader onderzoek. 16 kunnen blijven, de overige 101 moeten worden vervangen. Uitgangspunt van de gemeente is dat voor elke gekapte boom, een nieuwe boom wordt geplant zodat het bomenbestand op peil blijft. 

De nieuwe bomen worden een periode na het verwijderen van de oude boom geplant. Eerst moeten de groeiplaatsen voor de nieuw te planten bomen ingericht worden, zodat de nieuwe bomen zich daar voor een lange periode goed kunnen ontwikkelen. Soms is herplanting op dezelfde plek niet mogelijk. Dan wordt de nieuwe boom binnen een straal van 50 meter geplant.De gemeente heeft besloten op vier locaties de populieren binnen vier jaar te vervangen. Voor deze locaties wordt een Flora- en Faunaonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten uit dit onderzoek worden meegenomen in de vervangingsopgave. Middels een communicatietraject met bewoners wil de gemeente komen tot een nieuw bomenbestand.

Op de Debussylaan-Mozartlaan worden de 30 populieren grenzend aan Debussylaan, Mozartlaan en Richard Wagnerlaan, dit jaar al gekapt. Ook zeven populieren bij het Trompplein worden nog dit jaar verwijderd. In 2021 worden 35 populieren aan de Kniplaan weggehaald. En 28 populieren aan het Frans Halsplantsoen worden in 2022 vervangen. De bomen aan het Aletta Jacobsplantsoen hebben een beperkte kroonvorming en verkeren in goede conditie maar vanwege hun standplaats heeft de gemeente besloten voor deze bomen over te gaan op veiligheidssnoei. De bomen worden de komende jaren extra gecontroleerd en waar nodig een snoeimaatregel toegepast. Tenslotte wordt één populier achter het Suze Groenewegerf vervangen. 

Lees het volledige bericht en het rapport van De Boomingenieur op de website van de gemeente. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten