Foto: Gemeente Voorschoten
Foto: Gemeente Voorschoten

Iepenziekte in de wijk Adegeest

Algemeen Regio nieuws

Een aantal jaar waren de bomen binnen de gemeentegrenzen vrij van de iepziekte. Nu is het tij gekeerd. Bij een aantal bomen is de iepziekte geconstateerd. Dat meldt de gemeente op haar website. 

De bomen die zijn aangetast worden zo spoedig mogelijk weggehaald. Dat is noodzakelijk, omdat de iepziekte een besmettelijke ziekte is die zich snel kan verspreiden. Daarom is in de APV opgenomen dat er voor deze bomen geen vergunningsplicht geldt en ze zo snel mogelijk verwijderd worden.

Er is iepziekte geconstateerd aan de Tsjaikovskilaan en in park Adegeest. Een agressieve schimmel veroorzaakt de iepziekte. Hele kleine zwarte kevers, de iepenspintkevertjes, verspreiden de schimmel. De sporen van de schimmel zijn plakkerig en hechten zich aan de kevertjes die op en in de iepen leven. De ziekte is zeer besmettelijk, iepenspintkevers kunnen van zieke naar gezonde iepen vliegen en zo de sporen van de schimmel meenemen. De schimmel kan zich ook verspreiden via wortelstelsels die met elkaar in contact staan. De ziekte openbaart zich meestal in juni, maar soms ook iets later in het jaar.

Na de kap van zieke en aangetaste bomen worden nieuwe bomen aangeplant. Dit gebeurt altijd in het plantseizoen voor bomen tussen november en maart.

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 5 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 5 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 5 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 5 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 10 uur geleden