Orange the World, stop geweld tegen vrouwen!
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Wethouder Paul de Bruijn neemt van Lineke Stoop de poster Stop Geweld tegen Vrouwen in ontvangst en toont met zijn oranje das zijn betrokkenheid bij deze belangrijke campagne. Foto: Vsk<br><br></p>

Wethouder Paul de Bruijn neemt van Lineke Stoop de poster Stop Geweld tegen Vrouwen in ontvangst en toont met zijn oranje das zijn betrokkenheid bij deze belangrijke campagne. Foto: Vsk

Regio nieuws

Orange the World, stop geweld tegen vrouwen!

Vandaag begint de VN-campagne Orange The World, tegen geweld op basis van geslacht. De campagne duurt tot 10 december. Geweld tegen vrouwen is tijdens de coronacrisis wereldwijd en ook in Nederland toegenomen. Onderstaand artikel stond in de november-editie van de Voorschotense Krant. Een interview met wethouder Paul de Bruijn en Lineke Stoop namens de Soroptimistenclub. 

Krijg je te maken met (huiselijk) geweld, bel dan de Hulplijn 0800-2000 of kijk op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl en in noodgevallen altijd 112! Dit geldt niet alleen voor slachtoffers maar ook als je merkt dat er in jouw omgeving sprake is van huiselijk geweld: meld het, het kan ook anoniem!

De Algemene Vergadering van de VN heeft op 17 december 1999 een Internationale Dag voor Eliminatie van Geweld Tegen Vrouwen als resolutie aangenomen. Deze jaarlijkse dag is op 25 november 2000 voor het eerst over de wereld uitgeroepen en wordt jaarlijks gevierd.

Op 25 november 2020 start wereldwijd de campagne Orange the World. De campagne wil aandacht vragen voor het geweld tegen vrouwen, geweld waarvan het bekend is dat het nu in de corona periode extra is toegenomen. In meer dan 100 landen vinden van 25 november tot 10 december acties plaats. Aan overheden is gevraagd mee te doen door gebouwen en objecten oranje te verlichten en de campagnevlag Stop Violence against Women te hijsen.

Bel 0800-2000 bij huiselijk geweld en in noodgevallen altijd 112!

Ook Voorschoten doet mee, woensdag wappert de Orange the World actievlag bij het gemeentehuis heeft wethouder Paul de Bruijn toegezegd. ‘Wij doen er als gemeente graag aan mee. Geweld tegen vrouwen is niet iets dat zich alleen ergens ver weg in het buitenland afspeelt. Ook uit Voorschoten komen er meldingen van geweld tegen vrouwen. Nu veel mensen als gevolg van de corona maatregelen aan huis gebonden zijn lopen spanningen op en neemt het geweld tegen vrouwen toe’.

De GGD heeft voor Voorschoten in 2020 tot 4 november al 142 keer een vraag om advies gehad, in 5% ging het om huiselijk geweld. In 2020 gaat het tot op heden in 33% (107 zaken) over ex partnergeweld en gaat het in 4% (12 zaken) over huiselijk geweld.Veel meldingen komen ook binnen via Veiligthuis.nl In 2020 gaat het tot op heden in 33% (107 zaken) over ex partnergeweld en in 4% (12 zaken) over huiselijk geweld. In 2019 ging het in 23 % (77 zaken) van alle aanmeldingen over ex-partnergeweld en gaat het in 5% (18 zaken) over huiselijk geweld.

Wethouder de Bruijn is benaderd door Lineke Stoop, namens de Soroptimistclubs den ‘s-Gravenhage en Wassenaar/Voorschoten. ‘Als Soroptimisten zetten wij ons in om het geweld tegen vrouwen zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Hoe belangrijk dit is blijkt wel uit een rapport van UN Women, één op de drie vrouwen heeft met huiselijk geweld te maken. Helaas wordt veel geweld niet gemeld, daar moet verandering in komen. Met de actie Orange the World, Stop Violence against Women, willen wij van 25 november tot 10 december Nederland oranje laten kleuren om de campagne onder de aandacht te brengen’.

Tijdens de coronacrisis is het geweld tegen vrouwen enorm toegenomen. Het is bekend dat onder normale omstandigheden er wereldwijd al 243 miljoen vrouwen zijn die fysiek, seksueel of psychisch geweld meegemaakt hebben. Jaarlijks worden er meer dan 85.000 vrouwen vermoord door hun partner of een familielid. Dit aantal is de afgelopen maanden waarin gezinnen in quarantaine dicht op elkaar moeten zitten explosief toegenomen’.

De Unie van Soroptimistenclubs, maakt deel uit van een internationale organisatie van vakvrouwen die zich sterk maken om de levensomstandigheden en status van vrouwen en meisjes te verbeteren’, legt Lineke Stoop uit. ‘Vanuit die missie zetten wij ons in voor de campagne Stop Violence against Women. Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen in haar leven te maken met een vorm van geweld. Melding maken van geweld is vaak erg moeilijk. Daarom is de Unie van Soroptimisten Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao met UN Women Nederland en Zonta Nederland (een serviceclub die zich inzet voor “Bevordering van de positie van vrouwen (en/of meisjes)” , een petitie gestart om regeringen op te roepen om het melden van geweld zo laagdrempelig mogelijk te maken, voor iedere vrouw en iedere soort geweld’.

Wil je meer informatie over de Soroptimistclubs of weten wat jij kan doen om de campagne Orange the World onder de aandacht te brengen kijk dan op: www. orangetheworld.nl of op www.soroptimist.nl

Meer berichten