<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Regio nieuws

Online sociaal contact aan Voorschotense ouderen

(persbericht Zorg&Zekerheid en Voorschoten Voor Elkaar) De coronacrisis maakt het voor eenzame ouderen nog lastiger om contact in de buurt te hebben. De Stichting Voorschoten voor Elkaar wil hier graag iets aan doen met het project ‘Sluit ouderen niet uit maar aan”. Hierbij krijgen ouderen een leentablet en begeleiding door een vrijwilliger uit de buurt. Dit gezonde project wordt van harte ondersteund door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Bestuursvoorzitter Ton van Houten bracht vandaag het goede nieuws aan Marit Weijenberg, Armoederegisseur bij Stichting Voorschoten voor Elkaar.

Normaliter organiseert zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid ieder jaar een bijeenkomst voor belangrijke relaties. “In verband met de coronapandemie konden relaties dit jaar als alternatief voor de relatieavond een gezond idee aandragen”, vertelt Ton van Houten.

“Samen met regionale organisaties, gemeenten en zorgverleners houdt Zorg en Zekerheid zich dagelijks bezig met projecten op het gebied van gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. Voor verbinding binnen de lokale gemeenschap. Het idee van Stichting Voorschoten voor Elkaar, om het isolement van eenzame ouderen in Voorschoten te doorbreken via tablets, voldoet aan deze criteria en wordt vandaag gehonoreerd met een cheque.”

Voorschoten telt zo’n 25.597 inwoners waarvan 5.912 inwoners 65+ is (Voorschoten in cijfers, 2020). Veel ouderen voelen zich extra eenzaam door de coronacrisis. Contact via internet zou een oplossing kunnen bieden om het sociaal isolement te beperken. Helaas ontbreekt het ouderen vaak aan digitale middelen en/of vaardigheden om op een online manier sociale contacten te onderhouden.

Dankzij de steun van Zorg en Zekerheid kan Stichting Voorschoten Voor Elkaar leentablets met abonnement aanschaffen. “Vrijwilligers uit de buurt gaan hiermee bij ouderen op bezoek”, vertelt Marit Weijenberg. “De vrijwilliger legt vervolgens de werking van de tablet uit zodat de oudere zelf aan de slag kan. Uiteraard zijn deze bezoekjes ‘coronaproof’ en veilig. De deelnemende oudere mag de tablet gedurende vijf weken lenen of besluiten deze over te nemen. Voorschoten Voor Elkaar koopt dan weer een nieuwe om aan iemand anders te kunnen uitlenen. Zo hopen we ook de digitale zelfredzaamheid van ouderen te vergroten.”


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten