De oprichters van Vossensteyn Biomedical: Enrico Steijn uit Voorschoten (links) en Martijn de Vos
De oprichters van Vossensteyn Biomedical: Enrico Steijn uit Voorschoten (links) en Martijn de Vos

Natuurlijke grondstoffen sleutel tot bestrijding COVID 19?

Algemeen

De Voorschotense Enrico Steijn en Martijn de Vos uit Zoetermeer zijn de oprichters van de start-up Vossensteyn Biomedical in Zoetermeer. Na een lange periode van onderzoek en testen denken zij een medicijn ontwikkeld te hebben dat een belangrijke bijdrage kan gaan leveren in de bestrijding van COVID 19. Daarnaast wordt bij Vossensteyn ook gewerkt aan een medicijn tegen Diabetes type 1 en 2.

Voorschoten - Enrico Steijn en Martijn de Vos zijn razend enthousiast over het medicijn dat in hun bedrijf is ontwikkeld en momenteel wordt getest. ‘Vossensteyn is een biomedische start-up dat zich toelegt op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en methoden om deze medicijnen toe te dienen’, vertellen zij. ‘Net als vele andere biomedische bedrijven willen wij bijdragen aan de bestrijding van het Corona virus. De wetenschap dat een medicijn voor een longziekte zoals bijvoorbeeld astma, bronchitus en COPD het beste rechtstreeks in de longen kan worden ingebracht, tezamen met onze kennis van de werking van een aantal natuurlijke grondstoffen, vormden de sleutel tot het ontstaan van Vostesyl, dat Vossensteyn binnenkort op de markt hoopt te kunnen brengen’, zeggen beide mannen enthousiast.
‘Het medicijn dat bij Vossensteyn is ontwikkeld komt, wanneer het geïnhaleerd wordt, rechtstreeks in de longen terecht, waar het het virus te lijf gaat. We werken met twee werkzame stoffen, Zoethoutzuur en Resveratrol. In feite is van beide stoffen de werking al lang en breed bekend, maar door het te combineren en de bijzondere toediening is het kwartje op zijn plaats gevallen. Er zijn wereldwijd veel studies naar deze stoffen gedaan, met aantoonbare resultaten. Door de toediening via een inhaler rechtstreeks naar de longen is de effectiviteit hoger dan wanneer je het als pil of drankje toe zou dienen. Op dit concept heeft ons bedrijf patent aangevraagd’.

‘Vostesyl is allereerst in het laboratorium van Vossensteyn volop getest, toen de eerste testresultaten veelbelovend bleken, hebben wij een samenwerking gezocht met het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, zij vonden het interessant genoeg om het middel verder te testen en de eerste uitslagen zijn ook daar veelbelovend. Het UMC heeft een COVID-19 biobank ontwikkeld waar zij gezonde longcellen injecteren met het virus om te kunnen zien hoe de cellen reageren op Vostesyl. Wij hebben Vostesyl al in het buitenland op een kleine groep mensen getest, en we hebben ervaren dat er binnen 48 uur genezing plaatsvond.

Vossensteyn heeft niet alleen het medicijn Vostesyl ontwikkeld maar ook een apparaat waarmee Vostesyl door middel van ademhaling diep in de longen wordt ingebracht. Wij hebben kunnen aantonen dat in de longen de infectiewaarden in de luchtwegen binnen een uur al flink verlaagd zijn.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, want betekent dit, dat Vostesyl binnenkort voor iedereen beschikbaar zal zijn? De mannen van Vossensteyn hebben er alle vertrouwen in, wellicht in de toekomst zelfs als een eenvoudig verkrijgbare inhaler’, zeggen zij. ‘Eerst zal er in Europa op grote groepen proefpersonen getest moeten worden alvorens geneesmiddelen op de markt mogen komen’ legt Enrico Steyn uit. ‘Daarnaast moet het medicijn ook uitgebreid in Nederland op proefpersonen worden getest. Omdat ons medicijn wordt samengesteld uit geïsoleerde voedingsstoffen is het veilig is en wij hopen dat de pandemie voor de Ethische Commissie aanleiding zal zijn sneller toestemming te geven dan gebruikelijk is.
Het klinisch onderzoek moet nog gefinancierd worden, daar is veel geld voor nodig, maar ook dat gaat helemaal goedkomen’.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Repair Café op 25 mei 1 minuut geleden
Afbeelding
Informatiebijeenkomsten over aanpassing Europaweg en Lammenschansplein 22 uur geleden
Op 15 mei is er de Verwondermarkt bij basisschool Het Kompas
Verwonder in Voorschoten 23 uur geleden 1
Begrotingsbehandeling 1971/1972 met v.l.n.r. wethouder Esselaar, wethouder Baron de Vos van Steenwijk, burgemeester Van der Haar, gemeentesecretaris Eveleens, wethouder Iestra en wethouder Pels.
PvdA herdenkt oud-raadslid en wethouder Paul Pels 1 mei, 09:52 1
Afbeelding
Vechtpartij bij opvanglocatie Gouden Leeuw 30 apr, 13:16 12