In een online vergadering startte 'Kamers met aandacht'.
In een online vergadering startte 'Kamers met aandacht'.

Kamers met aandacht gezocht voor jongeren

Algemeen Regio nieuws

Vanaf vandaag start in de Leidse regiogemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude een zoektocht naar zogenoemde Kamers met aandacht. Deze kamers zijn bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die de jeugdzorg verlaten maar nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met jeugdhulpaanbieders kamers bij particulieren.

Persoonlijke aandacht
Iedereen die dat wil, kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Dat kan een zolderkamer bij een gezin zijn, een kamer bij een ouder echtpaar of eenkamer boven een winkel of in een studentenhuis. Voorwaarden zijn wel dat de jongere de kamer voor minimaal een jaar kan gebruiken en dat de huurprijs maximaal de prijs is die volgens de huurcommissie voor de desbetreffende kamer kan worden gevraagd. De jongere krijgt begeleiding van een professionele hulpverlener. Met wat persoonlijke aandacht van de verhuurder of inwonende huisgenoten bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te kunnen vallen. Totdat de jongere uiteindelijk helemaal op eigen benen kan staan.

Zorgvuldige match
De verhuurder en de jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt met de coördinator van Kamers met aandacht op welke manier dit gebeurt. De jongeren om wie het gaat, kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geenverslavingsproblematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders
Het gaat om een proef van twee jaar waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met zorgaanbieders Cardea, Prodeba, de Horizon, Impegno en Aemosa op zoek gaat naar minimaal tien kamers voorjongeren in de Leidse regio. Het doel is dat de jongeren na deze periode voldoende vaardigheden en een netwerk hebben opgebouwd om helemaal zelfstandig te kunnen wonen.

Meer informatie en aanmeldformulieren voor zowel jongeren als potentiële verhuurders vindt u op www.kamersmetaandacht.nl. 

De gemeenten in de Leidse Regio werken samen aan de voorbereidingen voor de decentralisatie en transformatie van de Maatschappelijke Zorg per 2023. De zorg wordt, per gemeente, kleinschaliger en dichter bij huis georganiseerd Zo kunnen kwetsbare inwoners, mensen met een beperking, chronisch psychische of psychosociale problemen, zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen omgeving blijven wonen en blijven deelnemen aan de lokale samenleving.

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 5 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 5 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 5 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 5 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 10 uur geleden