Logo voorschotensekrant.nl
<p>De terrassen zijn nog leeg maar dat verandert de komende dagen. Op 28 april mogen de terrassen weer open. Foto: VSK</p>

De terrassen zijn nog leeg maar dat verandert de komende dagen. Op 28 april mogen de terrassen weer open. Foto: VSK

(Foto: )
Regio nieuws

Horeca: een mooie eerste stap maar we hopen op snel meer

De terrassen mogen vanaf 28 april deels weer open. ‘Een mooie stap in de goede richting’, zeggen Mariëtte Mol en Pieter van den Berg van Het Wapen. ‘Er zit in ieder geval beweging in maar we hopen dat er snel meer mogelijk is.’ Ook Xander Piket en Joep Bruijnzeels van La Casita zijn gematigd blij: ‘het is beter dan dicht maar we hadden op meer gehoopt.’

Er zitten namelijk nogal wat voorwaarden aan de opening. Zo mogen er niet meer dan 50 gasten tegelijk op het terras zitten. En dat is voor beiden minder dan de helft van de volledige capaciteit. Bovendien mag het terras alleen open tussen 12.00 en 18.00 uur. ‘Onbegrijpelijk’, zegt Mariëtte. ‘Waarom nou niet vanaf half elf. Dan kunnen al die ouderen hier rustig hun koffie komen drinken. Dat doen ze niet om 12 uur want dan is het lunchtijd. Ook dit is eigenlijk weer een gemiste kans. Ik snap er niets van.’

Ook de sluitingstijd van 18.00 uur is voor de horeca-ondernemers onbegrijpelijk. ‘Voor een drankje en diner is het te vroeg, dus gaan mensen de alcohol bij de supermarkt halen en drinken thuis of in het park. Dan schiet je je doel voorbij. Had de terrassen tot 20.00 uur open gelaten, dan heeft iedereen gegeten en gedronken en gaat weer naar huis’, zeggen de vier. ‘En die bitterballen komen er toch wel maar die serveren we gewoon vanaf 12.00 uur’, reageert Mariëtte op de uitspraak van premier Rutte over het schrappen van de zo geliefde puur Nederlandse bal. ‘Men denkt dat iedereen met de bitterballen gelijk laveloos op het terras zit. Dat is echt niet zo.’

Xander en Joep verbazen zich over de versoepelingen. ‘De cijfers waren drie maanden geleden stukken beter. Zeker in Voorschoten lopen ze op dit moment enorm op. Waarom dan nu ineens wel versoepelen? We klagen niet hoor, maar het is wel bijzonder. Op basis van de cijfers had de horeca dus blijkbaar helemaal niet eens dicht gehoeven.’ 

De overheid gaat de komende maanden de situatie per week evalueren. ‘Dat is mooi, dan kunnen ze zien dat het aantal besmettingen niet uit de horeca komt’, vervolgt Mariëtte die daarvoor al maanden pleit. 

Voorlopig zijn beide teams bezig met het uitzetten van de terrassen op anderhalve meter. Net als vorig jaar mogen deze in de Voorstraat flink uitgebreid worden. Reserveren is verplicht, dat kan online via wapenvanvoorschoten.nl waar ook de gezondheidscheck ingevuld moet worden. ‘We werken met een tijdslot’, zeggen Mariëtte en Pieter. ‘We willen iedereen de kans geven om lekker op het terras te zitten. En wie op de bonnefooi komt, kan geluk hebben dat er net een plekje is. We doen dan ter plekke de gezondheidscheck. Dat kan ook via een QR-code op het terras.’

Ook bij La Casita (la-casita.nl) kan online gereserveerd worden, inclusief de gezondheidscheck. En ook hier wordt met een tijdslot gewerkt. ‘Nieuw is dat wij op het terras de volledige dinerkaart vanaf 12 uur bieden’, zegt Xander. ‘Dus lekker genieten van de tapas kan hier de hele dag.’ 

Beide ondernemers houden de afhaalservice aan. ‘Geniet van een drankje op het terras en neem tegelijk het diner mee naar huis. We maken er maar het beste van’, lachen Mariëtte en Pieter. 

Voor Marco van der Voort van de gelijknamige schoenenwinkel aan de Schoolstraat zijn de versoepelingen een verademing. ‘Logistiek waren de afgelopen weken een uitdaging. Voor sommigen was eerst een afspraak maken net een brug te ver en dus kwamen ze niet. Maar dat is nu voorbij en ik ben er blij mee dat mensen gewoon naar binnen mogen lopen. Op basis van het aantal vierkante meters mogen wij vier mensen tegelijk in de winkel hebben. De rest moet dan even buiten wachten. Wie snel wil zijn, kan het best even in onze webshop kijken (vandervoortschoenen.nl) en thuis alvast een keus maken.’

Meer berichten