Wethouder Erika Spil met de speciale bijlage over de warmtevisie.
Wethouder Erika Spil met de speciale bijlage over de warmtevisie. Foto: VSK

Denk mee over een aardgasvrij Voorschoten in 2050

Algemeen Regio nieuws

In de vandaag verschenen editie van de Voorschotense Krant zit een speciale bijlage van de gemeente Voorschoten. De gemeente is namelijk bezig met het maken van een warmtevisie en wil graag dat zoveel mogelijk inwoners meedenken. De gemeente roept op om over dit onderwerp een vragenlijst in te vullen. Ook is er een online bijeenkomst op 7 juli om dan met zoveel mogelijk inwoners over dit onderwerp te praten. 

Elke gemeente moet dit jaar een transitievisie warmte klaar  hebben. In Nederland is afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Dat betekent dat we dan overgestapt moeten zijn op andere energiebronnen waarmee we onze huizen verwarmen en waarmee we koken en douchen. Dat betekent dus een hele verandering. Gelukkig hoeft dat niet van de ene op de andere dag, maar om op tijd klaar te zijn, moeten de gemeenten nu wel beginnen met plannen maken.

In die visie komt op hoofdlijnen te staan wat de meest logische keuze zou zijn per buurt om over te stappen op een andere energiebron en op welke termijn een buurt dat zou kunnen doen. Daarbij bekijken ze ook per wijk of een tussenoplossing een goed idee is, zoals woningisolatie, energie besparen of overstappen op een hybride warmtepomp, die een stuk minder aardgas verbruikt. Er komt nu een globale visie tot 2050. Vervolgens wordt, steeds samen met de bewoners, de aankomende jaren per buurt verder gewerkt aan wijkuitvoeringsplannen die gedetailleerder zijn.

Samen met inwoners
Wethouder Duurzaamheid Erika Spil: ‘Die visie wil de gemeente samen met de inwoners maken. Daarom willen we graag weten wat u belangrijk vindt, wat uw ideeën zijn en uw zorgen. Daarom is er een vragenlijst gemaakt, waarvan we heel erg hopen dat iedereen die invult. Juist ook als u heel erg tegen bent, het allemaal niet ziet zitten, of als u niet kunt wachten om uw huis te verduurzamen. Elke mening is van harte welkom.’

Informatiekrant
In de informatiekrant staat hoe de gemeente de komende tijd aan de slag gaat, kunt u meer lezen over de mogelijke oplossingen voor duurzaam verwarmen en leest u hoe u nu al aan de slag kunt met het verduurzamen van uw woning. Op een speciale webpagina van de gemeente www.voorschoten.nl/aardgasvrij staat meer informatie, zoals een pagina met veel gestelde vragen.

Klik hier om rechtstreeks naar de informatiekrant te gaan.


Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 10 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 11 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 13 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 17 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 17 uur geleden