Wellicht kan het 'vliegend tapijt' wel doorgaan. Foto: archief
Wellicht kan het 'vliegend tapijt' wel doorgaan. Foto: archief

Geen paardenmarkt, misschien wel wat activiteiten

Algemeen Regio nieuws

Voor het tweede jaar op rij gooit corona roet in het eten voor de Voorschotense Paardendagen eind juli. De al ruim 800 jaar oude paardenmarkt en de bijbehorende warenmarkt gaan ook dit jaar waarschijnlijk niet door maar de organisatie heeft wel een paar andere paardenactiviteiten op stapel staan. ‘Mits de cijfers het toelaten en we toestemming krijgen’, zegt voorzitter Cees Bijloos van het Comité Paardenmarkt.

‘Voor de Paardenmarkt zelf komt eind juli net iets te vroeg’, vervolgt Bijloos. ‘De overheid heeft tot eind september alle evenementen verboden. Het vele publiek dat er altijd op af komt is gewoon te massaal.’

Maar het Comité heeft bij de gemeente wel vergunning voor een paar activiteiten aangevraagd. ‘Op zaterdag 31 juli hopen we in het Berkhoutpark een kinderprogramma te kunnen realiseren met ponyrijden, het vliegend tapijt achter de trekpaarden en wellicht kunnen kinderen geschminkt worden. Als het goed is komt er ook een veulen mee van een van mijn paarden. Kinderen kunnen het veulen dan aaien. Mogelijk kan in het park zelfs het traditionele koekslaan doorgaan. Verder hopen we dat ook dit jaar de oliebollenkraam weer op de Voorstraat mag komen te staan. We streven naar dezelfde plek als vorig jaar.’ Als er toestemming komt wil de organisatie met de horeca op zaterdagavond 31 juli op de Voorstraat het ringsteken organiseren. ‘Het is een buitenactiviteit waar de anderhalve meter afstand redelijk goed gehandhaafd kan worden, dus we hopen dat het door kan gaan’, zegt Bijloos. ‘Op zondag 1 augustus komt er de boerenkar met de Belzen-paarden. Er kunnen niet zo heel veel mensen op maar wie wil, kan een stukje meerijden. Het bestuur gaat met de boerenkar weer oliebollen brengen bij de verzorgingstehuizen.’

Het bestuur is inmiddels uitgebreid met Jan van Leeuwen en Frank van der Peet, naast voorzitter Bijloos, Daan Verschoor, Rob de Vries en Jan Teske. ‘We hopen allemaal dat we in 2022 het volledige programma kunnen draaien. De Paardenmarkt is sinds 2019 Immaterieel Erfgoed, dat moeten we koesteren. Financieel is het nog een uitdaging, we gaan dit jaar niet naar de ondernemers, die hebben het al zwaar genoeg maar hopen op de ‘Vrienden van de Paardenmarkt’. Hun steun blijft belangrijk! Aanmelden kan nog steeds op voorschotensepaardendagen.nl.

De Kortebaandraverij is vooralsnog gepland op vrijdag 30 juli. Of dat door kan gaan is nog niet bekend bij de Stichting Paardensport.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Taekwon-Do Rotterdam Cup 2024 4 uur geleden
Afbeelding
Gewonde en schade na aanrijding Piet Heynlaan 14 uur geleden
Afbeelding
MHC Forescate gymt samen met de basisscholen 16 uur geleden
De eerste punten van Dames 1 TV Forescate zijn binnen maar winst zat er nog niet in.
Forescate Dames 1 pakt eerste punten maar grijpt net naast de overwinning 16 uur geleden
Afbeelding
Li-La-Lentefeest in de Natuurspeeltuin! 16 uur geleden