Logo voorschotensekrant.nl
<p>Don Laman schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van electrisch rijden.&nbsp;</p>

Don Laman schrijft maandelijks een column over de ontwikkelingen op het gebied van electrisch rijden. 

(Foto: )

Actie: win een weekend gratis rijden in een elektrische auto!

Elektrische auto’s zijn bezig aan een opmars, er zijn inmiddels zo’n 180.000 volledig elektrische personenauto’s in Nederland. Ook de plug-in hybrid, de variant waar zowel een benzinemotor als een elektromotor met oplaadbaar accupakket in zit, is bezig aan een comeback: er rijden er zo’n 110.000 op de Nederlandse wegen, ondanks dat er nog steeds veel (ex-lease) plug-in hybrids geëxporteerd worden.

In totaal rijden er momenteel bijna 300.000 auto’s met een vorm van elektrische aandrijving in ons land. En dat is goed nieuws want auto’s met verbrandingsmotoren zijn slecht voor het klimaat en onze gezondheid. Hoe eerder we massaal overstappen op duurzaam elektrisch vervoer hoe beter de toekomst eruit ziet.

De overheid heeft ambitieuze doelen gesteld op het gebied van elektrische auto’s: de ambitie is dat in 2025 de helft van alle nieuw verkochte personenauto’s een vorm van elektrische aandrijving met een stekker heeft en 15% zelfs volledig emissieloos is. De grote sprong voorwaarts moet in de jaren daarna komen aangezien vanaf 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s volledig emissieloos moeten zijn. Dit is opgenomen in het regeerakkoord 2017-2021, het wordt interessant om te zien welke versnelling er in een nieuw regeerakkoord wordt opgenomen.

De verwachting is dat er in 2030 in Nederland 1,9 miljoen elektrische personenauto’s zijn, waarvoor zowel veel duurzaam opgewekte elektriciteit alsook veel laadpalen nodig zijn om al deze auto’s op te laden. In de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) wordt zelfs gesproken over 1,7 miljoen benodigde openbare laadpalen.

Maar wat is er vandaag al mogelijk als je elektrisch wilt rijden?
De overheid stimuleert dit financieel, met subsidies en belastingvoordelen. Zo betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting tot 2025. Daarnaast zijn er al behoorlijk veel openbare laadpalen geplaatst. De snelheid waarmee deze kunnen opladen is echter vaak beperkt tot maximaal 11 kW waardoor het opladen van een elektrische auto minimaal 4 tot 5 uur duurt. Dit type laadpalen zijn vooral geschikt voor als je niet op doorreis bent.

Als je een langere reis door Europa wilt maken heb je snelladers nodig. Gelukkig zijn meerdere bedrijven, zoals Fastned, Shell, Allego en Ionity, bezig om een dekkend Europees snellaadnetwerk aan te leggen waarbij nu al tot 150 kW geladen kan worden. De nieuwste generatie elektrische auto’s kan straks zelfs nog sneller opgeladen worden tot wel 350 kW. Afhankelijk van de snelheid waarmee de auto kan opladen is de accu binnen 15 tot 60 minuten weer opgeladen, ideaal voor als je onderweg bent.

Snellaadpunten zijn op goed bereikbare plaatsen langs de snelweg geplaatst, inmiddels meer dan 2.100 in Nederland en meer dan 15.000 in Europa, en daar komen er nog veel meer bij. Met een elektrische auto reizen door Europa is nu dus al goed mogelijk en wordt in de nabije toekomst alleen nog maar makkelijker. Wie de uitdaging aandurft maakt nu kans op een elektrische auto met laadpas, die beschikbaar wordt gesteld voor een weekendje weg of stedentrip in Europa.

Doe mee:
Win een weekendje weg 
met een elektrische auto!

Don Laman stelt je in de gelegenheid om een weekend op stap te gaan met een elektrische auto. Wil je in aanmerking komen, stuur dan een mail met originele motivatie waarom jij graag een weekend in een elektrische auto wil rijden. Stuur je mail in voor zaterdag 5 juni 12.00 uur naar don@lamanautos.nl. Uit de inzendingen wordt de leukste gekozen.

Bronnen:
www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfer
www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/overheid-stimuleert-milieuvriendelijker-rijden
www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/laadpunten
www.agendalaadinfrastructuur.nl/

Meer berichten