Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Voorschotense ondernemer loopt Tour du Mont Blanc voor stichting Melania

De Voorschotense ondernemer Marleen Cremers (in het dagelijks leven als leraar zenmeditatie verbonden aan Zen.nl Voorschoten) doet in september mee aan de sponsor-bergwandeltocht Tour du Mont Blanc. De opbrengst is bestemd voor stichting Melania die kansarme ondernemende vrouwen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika ondersteunt. ‘’Ik wil graag iets doen voor mensen die het minder goed hebben,” vertelt Marleen. Met de opbrengst van de sponsoractie worden vrouwen in het zuiden van India geholpen die een eigen naai-atelier willen starten om aan uitbuiting in textielfabrieken te kunnen ontsnappen. Belangstellenden die mee willen lopen om het goede doel te steunen, kunnen zich aanmelden en ook sponsorbijdragen zijn van harte welkom.

De Tour du Mont Blanc is een meerdaagse bergwandeltocht van 170 kilometer met hoogteverschillen van ruim 1.000 meter per dag. De deelnemers lopen van 3 tot 12 september de bestaande trail rondom het Mont Blanc-gebergte door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Onderweg overnachten ze in berghutten. ‘’Eigenlijk hadden we een fietstocht in het zuiden van India willen houden om daar projecten te bezoeken, maar dat is nu niet mogelijk vanwege het coronavirus. Als alternatief hebben we nu een locatie in Europa gekozen. De Tour du Mont Blanc staat bekend als pittig. Maar door zelf de pieken en dalen te ervaren tijdens de tocht, komen de ups & downs van de ondernemende Melania-vrouwen voor mij dichterbij. Zo’n berg-uitdaging is voor mij dus een “top”-manier om uitdrukking te geven aan mijn verbondenheid. Om het leven van vrouwen in het zuiden naar een hoger plan te tillen, zeg maar,” aldus Marleen Cremers.

ZELFSTANDIG BESTAAN Stichting Melania bestaat dit jaar 100 jaar. In de loop van die eeuw is er wel het een en ander veranderd. De basis lag destijds bij de katholieke missie. Tegenwoordig vraagt Melania vooral via sponsoring en acties om aandacht en financiële steun voor haar werk. De focus is in de loop van de jaren ook verschoven van liefdadigheid naar empowerment: het verbeteren van de economische positie van arme vrouwen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Wat blijft, is het zoeken van verbinding tussen vrouwen daar en hier.

RWANDA Marleen Cremers, die ook bestuurslid van de stichting is, draagt daar graag haar steentje aan bij. Zo fietste ze in 2019 met een groep voor Melania door Rwanda. Met de sponsorfietstocht werd meer dan €20.000 opgehaald voor het werk van de stichting. “Daarmee worden diverse projecten ondersteund om vrouwen te helpen die na de genocide van 25 jaar geleden zijn uitgestoten omdat ze na verkrachting een kind van een moordenaar hebben gekregen. Ze leven aan de rand van de samenleving. We kunnen daar met een klein beetje geld al heel veel betekenen. De vrouwen kunnen daar zaden, geiten of kippen van kopen en zo in hun eigen levensonderhoud voorzien. Binnen de groep leren ze van elkaar. Ze krijgen daardoor ook meer zelfrespect. Schaamte heeft plaatsgemaakt voor trots.”

Tijdens de fietstocht door Rwanda ontmoetten de deelnemers diverse van deze vrouwen. “’Wat zij vertelden over wat ze hadden meegemaakt, maakte heel veel indruk en soms zaten we te huilen bij hun verhalen.” 

UITBUITING De opbrengst van de komende sponsoractie is bestemd voor hulp aan vrouwen in het zuiden van India. ‘’Vrouwen die daar gaan trouwen moeten een bruidsschat meenemen. Er bestaat een systeem in textielfabrieken waarbij meisjes van 14 of 15 jaar een contract van 3 jaar kunnen afsluiten om die bruidsschat bij elkaar te sparen. Het is heel zwaar werk en veel meisjes haken dan ook na 1 of 2 jaar af. Ze krijgen dan helemaal niets, pure uitbuiting dus. Wij willen die meisjes de kans bieden om een eigen bestaan op te bouwen door zelf een klein naai-atelier te beginnen. Doordat ze over geld beschikken en zelf zaken doen, groeit ook het zelfvertrouwen en bewustwording dat ze er mogen zijn. Daarmee help je dan ook de hele gemeenschap.”

WERELDWIJDE SOLIDARITEIT Marleen Cremers vindt het belangrijk om iets te kunnen beteken voor mensen die het elders op de wereld een stuk minder hebben. “In Nederland komt zeker ook armoede voor, helaas. Toch is de armoede in ontwikkelingslanden nog extremer. Ik ben voorstander van wereldwijde solidariteit en kijk graag verder dan alleen ons eigen stukje op de wereld. Daarvoor is reizen en het contact hebben met de mensen ter plaatse ook belangrijk. Dan kun je ontdekken dat de mensen daar net als wij zijn, met dezelfde zorgen voor hun kinderen en familie en zorgen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Het is daarom belangrijk dat je die mensen ontmoet en leert kennen.”

Wie de deelname van Marleen Cremers aan de sponsor-bergwandeltocht met een donatie wil ondersteunen, kan dat doen via: http://bit.ly/MelaniaMarleen 

Wie zelf mee wil lopen kan meer informatie vinden op: melania.nl/helpmee/kom-in-actie/

Meer berichten