Afbeelding
Foto: Gemeente Voorschoten

Nieuwe hemelwaterverordening voor Voorschoten

Algemeen Gemeenteberichten

(persbericht) Ook in Voorschoten zijn er steeds vaker hevige stortbuien. Daardoor kunnen straten, kelders, woningen en andere gebouwen onderlopen. De gemeente wil overlast zo veel mogelijk voorkomen en heeft daarom samen met omliggende gemeenten, het Hoogheemraadschap en het drinkwaterbedrijf een nieuwe Hemelwaterverordening opgesteld. De Voorschotense gemeenteraad heeft deze onlangs vastgesteld. 

De belangrijkste afspraak uit de verordening is dat het regenwater bij nieuwbouw niet via een regenpijp naar het riool mag worden geleid. Huis- en vastgoedeigenaren van nieuwbouw moeten het regenwater op een andere manier opvangen.

Wethouder Erika Spil: “Teveel mensen in Voorschoten krijgen bij een flinke bui natte voeten. Door bij nieuwbouw het water op te vangen, kan dit beter worden. Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om dit te doen.”


Steeds vaker hoosbuien
Door klimaatverandering neemt de kans op stortbuien en langdurige neerslag toe. Veel van deze neerslag (hemelwater) stroomt vanaf de daken en bestrating via een regenpijp of putten naar de openbare riolering. Dat is niet alleen zonde, maar kan ook overlast veroorzaken. Als het riool de hoeveelheid regenwater niet aankan, blijft het water op straat staan. Of erger: kelders, woningen en andere gebouwen lopen onder. Om dit te voorkomen, richt de gemeente de openbare ruimte tegenwoordig anders in met minder steen en meer groen. Maar dat is niet genoeg. Ook huis- en vastgoedbezitters kunnen een bijdrage leveren door het regenwater niet naar het riool te leiden, maar op eigen terrein op te vangen.

Bij nieuwbouw verplicht een alternatief kiezen voor de regenpijp
Bij nieuwbouw moet u een alternatief kiezen voor de gangbare regenpijp. Dat wil zeggen: bij nieuwbouw, aanbouw of grondige vernieuwing van bestaande bouw vanaf 50 vierkante meter. Bij de aanvraag van de (verbouw)vergunning moet u als eigenaar laten zien dat u 60 liter regenwater per vierkante meter op kunt vangen en verwerken. De gemeente denkt graag met u mee over het beste alternatief in uw situatie. Vul het contactformulier in op www.voorschoten.nl of bel 14 071.

Gaat u een nieuw huis bouwen of wilt u uw bestaande regenpijp afkoppelen? Wat de beste oplossing is, hangt af van het type bouw en ondergrond. Maar ook van uw wensen en budget. Op de websites van Milieucentraal en Rioned zijn veel tips en ideeën te vinden, variërend van een wadi in de tuin tot een groen dak.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Bliksemactie voor Oekraïens jeugdkoor levert € 5.250,- op 1 uur geleden 1
Afbeelding
De VoorschotenLoop houdt unieke 10 Engelse mijl intact 3 uur geleden
Afbeelding
Cultuur in het dorp nog beter op de kaart zetten 4 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek gaat duurzaam met Albert Heijn 22 uur geleden
Afbeelding
Gemeente wil meer aandacht voor toegankelijkheid 22 uur geleden