Wethouder Erika Spil kreeg van Coast Busters Louis van Schie en Claar-els van Delft het boek Plastic Soup Surfer overhandigd als dank voor haar inzet bij de organisatie.
Wethouder Erika Spil kreeg van Coast Busters Louis van Schie en Claar-els van Delft het boek Plastic Soup Surfer overhandigd als dank voor haar inzet bij de organisatie. Foto: VSK

Coast Busters bedanken wethouder Spil

Algemeen Regio nieuws

Het is gelukt, het geld voor de Limes Bubble Barrier is binnen en in september begint de aanleg van het scherm dat plastic uit het water haalt. Het project is gerealiseerd dankzij bijdragen van onder andere een regionaal fonds, provincie Zuid-Holland, bedrijven, inwoners én 13 gemeenten, waaronder Voorschoten. Met name wethouder Erika Spil heeft zich ingezet voor het bellenscherm en daarvoor kwamen Coast Busters Claar-els van Delft en Louis van Schie haar bedanken. 

De Coast Busters zetten zich in tegen plastic vervuiling in het water. De twee strandjutters kwamen al in 2018 in actie. ‘Elke dag komen in deze regio kilo’s afval in rivieren terecht en stroomt plastic de Noordzee in. Op dit moment wordt plastic en ander vuil in de Oude Rijn tegengehouden door een harkrooster. Maar niet alles blijft hangen,: plastic kleiner dan 8,5 cm gaat er gewoon doorheen. Uit een steekproef is gebleken, dat voor elk afzonderlijk object dat door het gemaal bij Katwijk wordt tegengehouden, minstens 233 (plastic) deeltjes direct de zee in stromen en zo de zee en het zeeleven vervuilen.’

Bellenscherm
Stichting Coast Busters werd opgericht met als doel een bellenscherm van The Great Bubble Barrier in de monding van de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee, genaamd de Limes Bubble Barrier te realiseren. Het eerste doel is nu bereikt, in september wordt het startsein gegeven om een geperforeerde buis op de bodem van de rivier aan te leggen waar lucht doorheen wordt gepompt.

‘De buis ligt diagonaal’, legt Louis uit. ‘Door de turbulentie worden de plastic deeltjes als het ware in een punt geblazen waar ze opgevangen worden. Zo kunnen we een kleine 90% van het plastic uit het water halen. Plastic dat niet in de zee terecht komt!’ De twee verwachten dat het werk in april 2022 klaar is. 

Preventie en herkomst
‘Een fantastisch project’, zegt ook wethouder Erika Spil. ‘We weten nog niet half hoeveel plastic er nu al in het water zit en hoe belangrijk het is om dat er uit te halen. Dat de Limes Bubble Barrier er komt is een eerste stap. De Coast Busters voeren nu actie voor een bezoekers- en monitoringscentrum want het begint bij herkomstbepaling en preventie. Hoe zorg je ervoor dat het plastic sowieso niet in het oppervlaktewater terecht komt.’

Vrijwilligers gezocht
Geld voor het centrum is er al wel maar ‘nog niet voor de exploitatie’, vertellen Claar-els en Louis. ‘We mikken op een interactief centrum waar bezoekers kunnen zien wat plastic in het water aanricht en wat je zelf kunt doen om dat te vermijden. Onze ambitie is een landelijk centrum te realiseren en wellicht internationaal, maar zo ver zijn we nog lang niet. Eerst zoeken we vrijwilligers voor het analyseren en monitoren van de plastic soep die met het bellenscherm uit het water wordt gehaald. Welke soort plastic is het, hoe groot, welk onderwerp (vuurwerkafval, snoeppapiertjes, tamponverpakkingen, confetti?) en, als het te achterhalen is, waar komt het vandaan? Het merendeel van de plastic soep komt vanaf het land en wordt door de rivieren naar zee gevoerd. Zodra we meer weten van de achtergrond, kunnen we beter gericht actie voeren. Maar we staan echt pas aan het begin van de oplossing en dan hebben we het nog niet eens over het herstel van de natuur. Dat gaat tientallen jaren kosten.’

Plastic Soup Surfer
Claar-els en Louis brachten het onlangs uitgekomen boek Plastic Soup Surfer van de Leidse Merijn Tinga mee voor de wethouder. Als Plastic Soup Surfer onderneemt Merijn avontuurlijke expedities en ontwikkelde creatieve campagnes om aandacht te vragen voor het probleem van plastic soep.

En dankzij een door Merijn ingediende motie bij de Tweede Kamer is per 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd wat leidt tot meer hergebruik en dus minder afval. 

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk of een donatie? Kijk voor meer informatie op www.coastbusters.nl

Nieuws overzicht

De bewoners van de Brunita J. Gemmekelaan protesteren al sinds vorig jaar tegen de komst van flexwoningen op het Geestwoningpad.
Buurt opgelucht: géén flexwoningen op Geestwoningpad 3 uur geleden
Afbeelding
Van chaotische hoofd naar innerlijke kind 3 uur geleden
Afbeelding
Wereldwinkel Voorschoten: volop keus voor moederdag! 3 uur geleden
Afbeelding
Intratuin rijdt mee in de Bloemencorso met betoverende auto 4 uur geleden
Afbeelding
Lang zal hij leven! 9 uur geleden