<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Helma Nepp&eacute;rus geeft haar visie op de politiek en de Voorschotense samenleving. Foto: Nick van Ormondt</p>

Helma Neppérus geeft haar visie op de politiek en de Voorschotense samenleving. Foto: Nick van Ormondt

(Foto: )

Zomer in Voorschoten (column)

Het is een vreemde zomer, met af en toe de zon, maar verder vooral veel regen. En al die regen leidt weer tot een begrijpelijke discussie over de stand van het water en wat we de jaren hierna kunnen verwachten. Ik vind dat je ook moet kijken naar wat je als inwoner zelf kunt doen. De dijkgraaf Rogier van der Sande van het Waterschap Rijnland noemde terecht als punt van zorg dat je tuin groen moet zijn in plaats van vol met stenen. Water kan dan rustig afvloeien, alsof het in een spons komt. 

Dat water zal ons nog wel even bezig houden en zal ook de gemeente aan het werk houden. Bij voorbeeld bij alle nieuwbouwprojecten  waar de waterproblematiek onder het vergrootglas ligt. 

En dan het virus. Veel mensen zijn, al is het virus helaas nog niet voorbij, nu toch met vakantie en aardig vaak in eigen land, als ik het zo hoor. Maar in Voorschoten blijven de terrassen in de Voorstraat gelukkig ook goed gevuld. De verbreding van de terrassen helpt daarbij en zelf vind ik het ook plezierig om er te zitten.
Het virus leidt heel langzaam tot minder besmettingen, maar er blijven terecht strenge regels. Wel is het jammer, dat de Paardenmarkt weer verviel, al werden door het bestuur samen met burgemeester  Stemerdink, ijverig oliebollen uitgereikt in verpleegtehuizen, en dat ook het Weekend van Voorschoten opnieuw  niet doorgaat. Maar, het is niet anders.

De gemeenteraad  heeft nog vakantie, dat heet voor  de raadsleden reces, al is een deel van de leden actief op de sociale media. Landelijk is het toch wachten wanneer er een nieuw kabinet komt. De vaart lijkt er helaas nog niet in te zitten. En dat terwijl er nog het virus er nog is en nu ook de ellende rond Afghanistan.  Er zullen nu toch snel conclusies moeten worden getrokken over welke partijen wel  met elkaar willen regeren.
In Voorschoten zelf zal verder moeten worden gekeken naar betaalbare woningbouw, al gaat er nu eindelijk gebouwd worden. En daarnaast: naar hoe houden we ondernemers enthousiast en stimuleren we hen, nu het virus voor een deel toch weg is.

Goede ondernemers maken met hun bedrijf ons dorp ook aantrekkelijker voor onze inwoners. Waar we verwacht hadden dat de leegstand zou oplopen, zie we gelukkig nieuwe ondernemers komen. Denk maar aan de nieuwe bakkerij Hessing, de nieuwe fotozaak, bistro Tante Bet, Poolse supermarkt en een nieuwe toko. Daarnaast komen er Sushibedrijven, zowel in de Voorstraat als in het pand van voormalig groenteman Maurits en een kledingwinkel voor grotere maten in het voormalige  pand van Bins. En voor de volledigheid, de nieuwe centrummanager is is ook al begonnen.
Maar er is meer. Je ziet ook leuke initiatieven zoals laatst het brandweermuseum dat laatst een paar dagen vooral voor kinderen open was, een voetbaltoernooi en het springkussen festival in het Berkhoutpark. Verder organiseren ook de bibliotheek en het zwembad deze zomer verschillende  activiteiten. Zo blijft Voorschoten aantrekkelijk om in te wonen, al willen we wel van het virus af zodat het leven  toch nog leuker wordt.

Tot slot, punt van discussie blijft ook: wat gaat er gebeuren met het Ambachts- en Baljuwhuis. Het goede restaurant Floris dat er in zat, is helaas al een tijd dicht. Ik hoor nu dat de commissie van experts advies heeft uitgebracht en iemand uit Wassenaar, die daar veel winkelpanden heeft, eigenaar zou worden. Het College van burgemeester en wethouders en daarna de gemeenteraad zal een besluit moeten nemen. Voorwaarde is voor de Raad dat de publieke functie die is vastgelegd bij de overdracht destijds aan de gemeente behouden blijft. En dat vind ik ook essentieel.

Helma Neppérus
Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten