<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Monique Leliefeld en Adriaan Tromp van de tentoonstelligsgroep &#39;Het Silhouet van Voorschoten&#39; bij de informatie over de Corbulotunnel, het bouwwerk dat zich onder de grond van Voorschoten bevindt. Foto: Vsk</p>

Monique Leliefeld en Adriaan Tromp van de tentoonstelligsgroep 'Het Silhouet van Voorschoten' bij de informatie over de Corbulotunnel, het bouwwerk dat zich onder de grond van Voorschoten bevindt. Foto: Vsk

(Foto: )

Tentoonstelling ‘Het Silhouet van Voorschoten’

Vanaf 22 september is er weer een nieuwe tentoonstelling te bezoeken in het museum Voorschoten. Het Silhouet van Voorschoten (boven en onder de grond) vertelt het verhaal over gebouwen in Voorschoten. Door beter te kijken ontdek je meer, is het advies.

‘Dat was ook mijn insteek’ zegt Monique Leliefeld, initiatiefneemster van de tentoonstelling, we weten vaak veel over de gebouwen in Voorschoten, maar wat ontdek je als je er beter naar kijkt? Met die vraag begon het idee voor een tentoonstelling dat de naam ‘Het Silhouet van Voorschoten’ heeft gekregen.

Samen met Adriaan Tromp en Inge Nederpeld werd het idee uitgewerkt en nu anderhalf jaar later is er een bijzondere tentoonstelling ingericht die je aanspoort om beter te kijken naar gebouwen in Voorschoten. Over inhoud en oorsprong is al veel verteld, maar wat zie je als je werkelijk goed kijkt? ‘Het Silhouet van Voorschoten’ is een tentoonstelling over Voorschotense bouwwerken, dit keer niet alleen oude gebouwen betreffend maar ook nieuwe gebouwen hebben er een plaats gekregen. Monique Leliefeld maakte prachtige foto’s van markante gebouwen in Voorschoten en in de beschrijving naast de foto’s lees je wat je ziet als je naar het gebouw op de foto kijkt. 

‘Met het idee om een tentoonstelling rond de Corbulotunnel in te richten liep ik al langer rond’, zegt Monique. ‘Zo ontstond het idee om een verbinding te leggen tussen de oude en nieuwe markante bouwwerken in Voorschoten en, voor wat betreft de tunnel, ook onder Voorschoten’.

De lijst van markante gebouwen werd opgesteld en de taken werden verdeeld, Adriaan Tromp nam de gebouwen met de torenspitsen voor zijn rekening en Monique en Inge gingen aan de slag met de Corbulotunnel en de rest van de lijst. ‘We kwamen tot heel bijzondere ontdekkingen, zoals bijvoorbeeld de vier torentjes op het dak van Berbice, één van de vier heeft geen functie en staat er alleen voor de verhoudingen, maar welke? En wie heeft ooit gezien dat je op de gevel van Huis ter Wadding, een zeemeermin kunt ontdekken? Ook de Laurentiuskerk heeft een plek op de tentoonstelling. ‘De kerk, aanvankelijk een schuur, was er niet geweest, als niet ooit de protestanten de toen nog katholieke dorpskerk ‘genaast’ hadden’, vertelt Adriaan. (Genaast is een ander woord voor in bezit genomen, red).

Naast de moderne gebouwen, zoals bijvoorbeeld het Deltaplein neemt de Corbulotunnel een belangrijke plaats in op de tentoonstelling. De klusdienst van het museum is aan de slag gegaan en bezoekers van het museum krijgen nu niet alleen foto’s en een beschrijving te zien maar er is een heuse tunnel nagebouwd om een beeld te geven van de ondergrondse situatie.

Het is een heel interessante tentoonstelling geworden waar keihard aan gewerkt is. Anderhalf jaar voorbereiding met veel lezen, gebouwen bezoeken en fotograferen en beschrijven. De tentoonstelling van de Quiltgroep was nog niet afgelopen of de klusdienst van het museum ging direkt daarna met de tentoonstellingsgroep aan de slag met het inrichten van de nieuwe tentoonstelling. Binnen tien dagen is er een compleet nieuwe tentoonstelling ingericht die je als echte Voorschotenaar gezien moet hebben!
Het museum Voorschoten is, met uitzondering van maandag en dinsdag, geopend van 13.00 - 17.00 uur, de tentoonstelling Het Silhouet van Voorschoten loopt tot eind december.

Zie voor informatie en tentoonstellingsagenda:  www.museumvoorschoten.nl


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten