Edu van den Berg is een van de vele vrijwilligers die zijn verhaal doet op de website Mensen Maken Nederland.
Edu van den Berg is een van de vele vrijwilligers die zijn verhaal doet op de website Mensen Maken Nederland. Foto: Rob van Hilten

Edu van den Berg vertelt zijn verhaal bij Mensen maken Nederland

Algemeen Regio nieuws

Mensen maken Nederland is een initiatief om meer en nieuwe mensen uit te nodigen zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Koningin Máxima trapte het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 eind vorig jaar af. De campagne is georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en gefinancierd door het ministerie van VWS. Op een speciale website Mensen Maken Nederland, worden 100 vrijwilligers in het zonnetje gezet. Een van hen is Edu van den Berg uit Voorschoten. Zijn verhaal, geschreven door Annemieke Dubbeldam en te vinden op de website, volgt hieronder. 

#100verhalen | Edu
Kijk je in het woordenboek bij ‘goedlachs’ dan staat er een foto van Edu bij. Deze bijna-drieëntachtiger lacht niet alleen veel, hij doet ook nog eens een hele hoop. Maar dat vindt hij zelf allemaal wel meevallen.

Op zijn negenvijftigste ging Edu van den Berg al met pensioen. “Mijn vrouw zei: ‘wat kom jij nou thuis doen? Je hebt helemaal geen hobby’s!’” En dat klopte, maar ja, het kwam nu eenmaal zo uit dat hij vervroegd uit dienst trad. “Ik ben niet echt iemand die zich gaat zitten vervelen thuis, dus ik heb toen bedacht om samen met mijn vrouw, die helaas inmiddels overleden is, tuinontwerpen te gaan maken. Dat leek me wel een leuke uitdaging. Onze eigen tuin trok altijd veel bekijks, dus waarom niet?”

Tuinuitstapjes
Naast dat eigen bedrijfje kwam ook de een na de andere vrijwilligersklus op zijn pad. “Ik ben lid geworden van een tuinclub hier in Voorschoten. Samen met anderen organiseer ik tuinuitstapjes in Nederland. Daarnaast regel ik ook tuinreizen met een bus naar voornamelijk Engeland. Ik huur een bus met chauffeur en daar ben ik dan de gids, hoewel heel vaak de tuineigenaar de rondleiding verzorgt. Er gaan tientallen personen mee en in de winter verzorg ik lezingen over tuinen en planten.”

Hoewel Edu vanwege zijn tuinactiviteiten veel buiten is te vinden, moest hij van de huisarts toch meer gaan bewegen. “Dat was toen ik ouderdomsdiabetes kreeg. Ik heb eigenlijk een hekel aan sportactiviteiten, maar ja, ik moest toch. Ik meldde me aan voor gezonde natuurwandelingen en kreeg al snel de vraag of ik zelf geen begeleider wilde worden. Nou ja, daar ben ik dan voor gezwicht.” En zo komt het dat Edu elke week, weer of geen weer, op pad gaat met leeftijdsgenoten en onderweg geregeld even stilstaat om wat over planten te vertellen. “We vertrekken vanuit het centrum van het dorp en zijn na een uur weer terug. We komen niet echt in een natuurgebied dus, maar wel langs groene parken en door mooie straten.”

De huiskamer en tuin
Misschien wandelen ze ook weleens langs de Odensehuiskamer in Vliethuis, waar vele voetstappen van Edu liggen. Het is een van zijn favoriete plekken in het dorp. “In de huiskamer zijn mensen met beginnende dementie te vinden. We doen van alles om de hersens aan het werk te houden.” Vaak zijn het mensen die jonger zijn dan Edu zelf die bij de dagopvang zijn. “Tja, zo lang het met mij goed gaat, kan ik dit gewoon doen.” Vanuit de huiskamer kijken de bezoekers uit op een tuin, ontworpen en aangelegd door Edu. Ook het onderhoud heeft hij op zich genomen.

De huiskamer en tuin zullen het binnenkort even twee weken zonder hem moeten doen. Want Edu gaat naar Rome om het levensverhaal van een oude vriendin van vroeger op te tekenen. “Ik schrijf eens per jaar een levensboek over een Indonesische oudere. Ook mijn eigen boek heb ik al af. Door daar mee bezig te zijn, moest ik denken aan die vriendin en zocht haar op internet op.” Die vriendin blijkt een gevierd filmster te zijn en vroeg Edu ook haar levensverhaal op te schrijven. “Je begrijpt wel dat ik daar geen nee tegen zei. Ik ga maar twee weken, want langer kan niet in verband met het vrijwilligerswerk.”

Wie denkt dat alles nu aan bod is gekomen, heeft het mis. Via Buddy Netwerk Den Haag gaat Edu eens per week op pad met iemand die eenzaam is en een goede vriend met een oogaandoening helpt hij met boodschappen doen en administratie. 

Na deze enorme opsomming van vrijwilligersjobs krijgt Edu het voor elkaar te concluderen dat het toch allemaal best meevalt. “Ja toch? Er zijn mensen die veel meer doen hoor.” Met al deze inzet heeft hij eigenlijk alsnog geen tijd voor hobby’s. Maar ach, dat vindt hij niet erg. “Ik vind het fijn met mensen om me heen, anders zou ik me toch gaan doodvervelen.”

Nieuws overzicht

Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 1 uur geleden
In mei en juni komt de bodyscan weer naar Drogisterij De Pauw van eigenaresse Veronica de Smit. Inschrijven kan vanaf nu. Foto: VSK
Ook dit jaar de bodyscan bij Drogisterij De Pauw 4 uur geleden
Afbeelding
Kasteel Duivenvoorde is weer open met een nieuwe expositie 4 uur geleden
De Cirkelbus verzorgde weer een kleurrijke tocht voor abonnees.
Naar de bollen: de Cirkelbus reed vier keer 4 uur geleden
Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 20 uur geleden