<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Museum Voorschoten heeft een dagprogramma voor basisschoolklassen

Museum Voorschoten krijgt dit najaar klassen van basisscholen in Voorschoten over de vloer. Op dinsdag 26 oktober was groep 7 van basisschool de VOS de eerste. Een week later, op 2 november was groep 6 van de Gevers Deynootschool aan de beurt.

Museum Voorschoten heeft de ambitie dat iedere basisschoolleerling in Voorschoten minstens één keer een activiteit in het museum uitvoert. Een subsidie van de provincie Zuid-Holland onder de noemer van ‘Publieksbereik archeologie’ maakte het mogelijk een educatief programma te ontwikkelen, waarbij de leerlingen uitgedaagd worden zelf aan het werk te gaan. Zo zien ze dat de geschiedenis van Voorschoten leeft in het museum.

Het programma is samengesteld voor de groepen 6 en 7 en bestaat uit drie onderdelen:
. Workshop ‘Junior archeoloog in Voorschoten’. Leerlingen graven echte objecten op en leren gebruiksvoorwerpen uit de geschiedenis van het dorp herkennen. Zijn de opgegraven scherven van een pot, van een mok of misschien wel van een bord? En waar zijn de scherven van gemaakt? Wat zijn de oudste, en hoe kan je dat bepalen?

. ‘Bouw je dorp’. Een dorp ontstaat niet in een keer maar groeit in de loop van de tijd. De kinderen bouwen een maquette en leren welke gebouwen je nodig hebt in een dorp.

. Puzzeltocht door het oude centrum. De historische gebouwen vertellen verhalen over vroeger. Leerlingen ontdekken dat bouwwerken er door de eeuwen heen steeds anders uitzagen. Als het weer tegenwerkt is er een alternatief programma in het museum.

Alle onderdelen worden begeleid door deskundige vrijwilligers van het museum. Het hele programma duurt een schooldag. Natuurlijk zijn er pauzes, en tussen de middag is er een pannekoekenlunch in restaurant Het wapen van Voorschoten in de Voorstraat.

De eerste dinsdagen zijn alvast zeer succesvol verlopen. De leerlingen en leerkrachten van basisschool de VOS en de Gevers Deynootschool waren erg enthousiast, net als de begeleiders van het museum. Later deze maand volgen nog groep 7 van de Fortgensschool en groep 7 van de Gevers Deynootschool.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten