<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
<p>Fleur de Hoop en Iris Green met in hun midden Juf Margreet. Na 46 jaar gaat zij met pensioen. De meiden vonden dat de juf wel een plekje in de krant verdiende. Foto: PR</p>

Fleur de Hoop en Iris Green met in hun midden Juf Margreet. Na 46 jaar gaat zij met pensioen. De meiden vonden dat de juf wel een plekje in de krant verdiende. Foto: PR

(Foto: )
Regio nieuws

Juf Margreet verlaat na 46 jaar het onderwijs

Juf Margreet Hiariej ging op 1 november met pensioen. Ze heeft dan bijna 46 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan ruim 44 jaar bij de PCSV in Voorschoten. Ter gelegenheid van haar afscheid werd ze geïnterviewd door twee oud-leerlingen: Fleur en Iris. Zij zitten nu alle twee in groep 8 van Het Kompas. 

Op welke school bent u begonnen?
Ik woonde in Moordrecht en heb het eerste jaar les gegeven in Gouda. Daar waren te weinig kinderen om er te kunnen blijven. De ouders hebben nog geprotesteerd tegen mijn vertrek, maar dat hielp niet. Ik moest toch weg. Ik zag een advertentie van de PCSV in Voorschoten en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik mocht komen om een proefles te geven, dan kunnen ze zien of je goed les geeft. Ik werd gelukkig aangenomen en ben nooit meer weggegaan!

Hoe was het op Het Kompas?
In augustus 1977 ben ik begonnen in Voorschoten. Toen was er nog een kleuterschool en een lagere school. De kleuterschool zat in een oud gebouw en heette De Kleuterhaven. Er waren nog geenandere huizen in de wijk, de school stond midden tussen de weilanden met allemaal koeien. Daar werkte ik met twee andere juffen. Het was een gezellige tijd. De kleuterschool had een grote hal die we altijd versierden bij Sint, Kerst, herfst, piraten en bij andere projecten. Ik ben er drie maandentijdelijk hoofdleidster geweest, maar dat was niets voor mij. In 1985 werden de kleuterschool en de lagere school samen de basisschool. Sinds die tijd werk ik op Het Kompas. Dat was altijd heel goed: lieve collega’s en directeuren. Het is een fijne school!

Met wie werkte u het best samen?
Met juf Els!! De zoon van juf Els, Jeroen, zat bij mij in de klas toen we collega’s werden. Ik kende haar toen nog niet, maar we zijn grote vriendinnen geworden. Juf Els is heel creatief. Ze bedenkt altijd de leukste dingen. Soms zijn ze ook wel moeilijk en dan zeg ik altijd: ‘het kan ook een beetje gemakkelijker’. Het lijkt vaak wel of we getrouwd zijn….! Juf Ingrid heeft me ook altijd heel goed geholpen. Het zijn allemaal fijne collega’s!

Altijd bij de kleuters gewerkt?
Dat klopt, ik heb ieder jaar in een kleutergroep gewerkt. Een paar keer heb ik ook op vrijdagmiddag in groep 5 of groep 6 les gegeven. Dat was heel anders dan in groep 1/2. Dan gaf ik bijvoorbeeld aardrijkskunde, taal en rekenen. Op die middag in de bovenbouw heb ik ook een jaar mijn eigen zoon Hamlin in de klas gehad. De andere kinderen dachten toen dat hij vast nooit straf van zijn moeder zou krijgen. Dat hadden ze mis want al de eerste middag heb ik hem straf moeten geven!
Wat is uw lievelingsvak?
Ik houd meer van taal dan van rekenen. Voorlezen vond ik geweldig! Het mooiste boek om voor te lezen is Floddertje van Annie M.G. Schmidt.

Hebt u nog wat nieuws geleerd?
Vroeger moest je alles zelf bedenken, nu heb je veel boeken en methodes waar les ideeën in staan. De kinderen vertellen ook vaak hoe je iets kunt doen. En ze kunnen veel beter computeren dan ik, ze leren me daar heel veel over.
Wat is er veranderd in al die jaren?
Toen ik begon met werken, had je geen ‘huiswerk’ om van school mee naar huis te nemen. Nu is er veel meer bij gekomen: vergaderen, gesprekken, verslagen maken. Gesprekken kunnen nu ook online, maar iemand persoonlijk ontmoeten is nog steeds het fijnst. Ik heb nu veel meer collega’s dan in het begin. Er zitten minder kinderen in een klas. De kinderen zijn wel mondiger geworden.

Hoeveel kinderen hebt u in de klas gehad?
O, dat is een moeilijke vraag. Meer dan 1000 in elk geval. Ik weet alle namen echt niet meer …! Wat is uw lievelingskleur? Rood!! Wat gaat u het meeste missen? De kinderen, de collega’s. Iedereen! Ik kom nog heel vaak langs!!

Wat gaat u als eerste doen als u met pensioen bent?
Lekker op de bank zitten en terug denken aan al die mooie jaren!


&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=voorschotensekrant.nl&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;
Meer berichten