Het voltallige college en een delegatie van de Soroptimisten bij het oranje gekleurde gemeentehuis. Foto: VSK
Het voltallige college en een delegatie van de Soroptimisten bij het oranje gekleurde gemeentehuis. Foto: VSK

Gemeentehuis kleurt oranje als steun voor Orange the World

Algemeen Regio nieuws

Het gemeentehuis aan de Leidseweg kleurt tot 10 december oranje. Het gemeentebestuur wil hiermee steun betuigen aan de internationale campagne Orange the World. In de Voorschotense Krant die vanaf morgen, 26 november, wordt verspreid, geven Lineke Stoop van de organisatie en burgemeester Stemerdink een dubbelinterview: 

Doe mee, voorkom geweld tegen meisjes en vrouwen

Op 17 december 1999 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de resolutie aangenomen om voortaan 25 november tot Internationale Dag voor Eliminatie van Geweld Tegen Vrouwen te benoemen. Het werd ook de start van de internationale campagne ‘Orange the World’, het initiatief dat als doel heeft geweld tegen vrouwen tegen te gaan. 

Dit jaar staat de campagne in het teken van preventie. Iedereen wordt gevraagd er over na te denken wat hij/zij zélf kan doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen: Hoe praat je met en over elkaar bijvoorbeeld in de horeca, in sportclubs en in je omgeving? Iedereen wordt uitgenodigd om MEDESTANDER te worden en een medestanderpledge te ondertekenen.

Ook in Voorschoten worden de inwoners gevraagd om mee te doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen. De actie wordt door het Voorschotens college van harte ondersteund, daarom heeft burgemeester Nadine Stemerdink op 25 november officieel het startsein voor de actie gegeven en kleurt het gemeentehuis tot 10 december oranje.

Voor de burgemeester is de actie Orange the World niet nieuw. ‘Tijdens mijn wethouderschap in Leidschendam/Voorburg hebben we er ook aandacht aan besteed, ik ben blij hier ook in Voorschoten weer aan mee te kunnen werken’, vertelt zij aan Lineke Stoop die namens de Soroptimistclubs ‘Gravenhage en Wassenaar/Voorschoten aandacht vraagt voor Orange the World. Vanaf 27 november kun je in het hele dorp stoeptegels tegenkomen die door leden van de Soroptimistenclub met een graffiti spuit voorzien zijn van het oranje logo om zo extra aandacht te vestigen op de actie.

‘Wij willen mensen zich ervan bewust maken dat iedereen iets kan doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Daarom is ons motto dit jaar ‘Ik ben #medestander Jij ook? Wij vragen iedereen zie je iets, hoor je iets, meld het dan. Juist nu met corona zijn er weinig ontsnappingsmogelijkheden voor meisjes en vrouwen. Als je niet zo’n veilig thuisfront hebt, heb je het nu extra zwaar. We weten dat gedurende de vorige lockdown tijdens de avondklokperiode 3% van de jongens en 8% van de meisjes in een onveilige situatie hebben verkeerd.’

‘Geweld tegen vrouwen komt overal voor, ook in Voorschoten’, benadrukt Lineke Stoop. ‘Geweld laat krassen op je ziel achter, wij willen dat iedereen zich daarvan bewust is. Ook al hebben we maar één vrouw of meisje in onze omgeving geholpen, dan is deze actie al geslaagd. Dit jaar richten wij ons vooral tot mannen, wij willen hen aanspreken op gedrag, zowel fysiek als verbaal, aanspreken op hun reactie als er in hun omgeving respectloos over vrouwen wordt gesproken en hen vragen alert te zijn op respectloos gedrag naar vrouwen, dat begint al in gesprekken en opmerkingen.’

#medestanderpledge
Orange the World vraagt iedereen mee te doen aan de #medestanderpledge: ‘Ik ben #medestander Jij ook? is het motto. Het idee daarachter is dat als we allemaal medestanders zijn, we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit kunnen helpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan dat ook jij je wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. De pledge bestaat uit vijf punten:

1. Ik gebruik geen geweld tegen vrouwen en meisjes
2. Ik neem vrouwen en meisjes die geweld melden serieus en steun hen bij het vinden van hulp
3. Ik doe wat ik kan om te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen
4. Ik draag bij aan het doorbreken van het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen
5. Ik spreek mensen in mijn omgeving aan op grensoverschrijdend gedrag

Je kunt de pledge openen op de website van Orange the World en door de QR code op de poster te scannen.

Hulplijn 0800-2000
Krijg je te maken met (huiselijk) geweld, bel dan de Hulplijn 0800-2000 of kijk op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl en in noodgevallen bel altijd 112! Dit geldt niet alleen voor slachtoffers maar ook als je merkt dat er in jouw omgeving sprake is van huiselijk geweld: meld het, het kan ook anoniem!

Wil je meer informatie over de Soroptimistclubs of weten wat jij kan doen om de campagne Orange the World onder de aandacht te brengen kijk dan op: www. orangetheworld.nl of op www.soroptimist.nl

Nieuws overzicht

Afbeelding
VKK-jubileumconcert De Vliegende Hollander 12 uur geleden
Oude Stationslaantje.
Geen flexwoningen maar permanente bouw Oude Stationslaantje 21 uur geleden
Afbeelding
Bloed, zweet en tranen bij oefening Corbulotunnel gisteren
Afbeelding
Grote oefening in Corbulotunnel 23 mei, 12:46
Afbeelding
Asfaltwerkzaamheden op diverse plekken in het dorp 23 mei, 12:37