<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

Column Martine van Deventer: Heerlijke Avond

Sinterklaas is een feest vol herkenning. Ik denk er graag aan terug hoe het vroeger ging. Als kind zong ik altijd de liedjes. Niet dat ik kon zingen, nog steeds niet. Ik had er plezier in, zolang het maar in huiselijke kringen was. Want in een grote zaal waren allemaal gillende kinderen en springende drukke pieten die achter me stonden te schreeuwen. Alles komt harder binnen en angst sloeg toe. En dan zijn er vreemde mensen die dachten mij wel rustig te krijgen. Op latere leeftijd is het gelukkig wel goed gekomen. Toen mochten mijn ouders erbij blijven.

Pakjesavond was altijd gezellig, maar op een dag is iedereen er te groot voor en is het tijd om zelf creatief te worden. Voor de surprise opdrachten op school, werd ik thuis nog geholpen. Toen we met familie surprises moesten maken, sloeg de stress toe. Het is gelukt, maar vraag niet hoe. Soms sloegen ze nergens op. Er zijn wel leuke en grappige creaties uit voorgekomen. Zeker met hulp erbij. Zo herinner ik me een theezakje in grote vorm, die ik met hulp van vrienden heb gemaakt. De bewondering hoe die wordt uitgepakt, is dan mijn beloning.

Er kwam alleen nog extra druk op te staan, toen vrienden het samen wilden gaan vieren. Zo’n dag hoort feestelijk te zijn, maar dit begon op werken te lijken. Ik besloot me alleen bij hen aan te sluiten en een dobbelspel te doen. Dat gaf iets meer rust. Dacht ik. Iedereen heeft wel zijn eigen regels. Duidelijkheid is en blijft belangrijk. Cadeaus kopen van bijvoorbeeld €7,50, maar moet het dan één cadeau van die prijs zijn, kan je er drie of meer kopen als je niet meer dan het gekozen bedrag uitgeeft, moeten ze per stuk voldoen aan dat bedrag?

Ondanks alle gezelligheid en feestelijkheden, laat ik vandaag de dag dit allemaal wat stiller aan mij voorbij gaan. Met warme chocolademelk voor de televisie is voor mij al feestelijk genoeg. De Sint vergeet mij niet, hij weet je tenslotte overal te vinden. Ik kan dus ieder jaar een heerlijke avond herinneren. En anders helpen de kruidnoten en chocola op mijn heupen me daar wel bij.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten