Debatleider Helma Nepperus
Debatleider Helma Nepperus

Lijsttrekkersdebat over sport en bewegen in Voorschoten

Algemeen

We moeten het samen doen, was de conclusie die de lijsstrekkers en de sportverenigingen trokken na afloop van het sportdebat van afgelopen maandag. Het sportdebat was een initiatief van de Sporttafel Voorschoten die onlangs in januari is opgericht en vond plaats in het clubhuis van MHC Forescate.

Onder deskundige leiding van Helma Nepperus kregen de zeven fracties de gelegenheid om hun visie op sport en beweging in Voorschoten uit te dragen. Een belangrijke constatering was dat met de sportvisie die ooit in 2016 is opgesteld weinig of niets is gedaan en dat deze nodig geactualiseerd moet worden. De sporttafel waarin verschillende Voorschotense sport- en beweegaanbieders samenwerken moet hier een belangrijke bijdrage aan gaan leveren.

Alle fracties zijn het erover eens dat sport en bewegen belangrijk is voor de inwoners van ons dorp. Sporten is gezond, geeft energie en zorgt voor sociale contacten. ‘Mensen die sporten voelen zich fysiek en mentaal beter, bovendien is een sportvereniging een plek die als je 2e huis voelt, je wordt er gezien en bouwt vriendschappen voor het leven op’, zegt Esther Mieremet (D66).

Er is een tekort aan accommodaties in Voorschoten ervaren de sportverenigingen, ‘maak een programma van eisen, waar de gemeente mee aan de slag kan’, riep Mark van Oostrum, als bijwoner van het debat, de verenigingen op. De wens om een opblaashal op één van de sportvelden in de winter te realiseren kan mede een oplossing zijn voor het tekort aan accommodaties in de winter, vindt ook Rogier van Meggelen (VL). Een dergelijke hal kan ook door scholen en andere verenigingen worden gebruikt, voegt Martijn Schoonhoven, voorzitter van de hockeyvereniging Forescate toe aan de discussie.

Naast aandacht voor sportaccommodaties moet er ook meer aan bewegen in de wijk worden gedaan. In iedere wijk moeten er speel- en beweegplekken zijn voor de jeugd en voor ouderen. ‘Wijksportcoaches kunnen hier een belangrijke rol spelen’, zegt Erik Maassen (SP).

Paul de Bruijn (VVD) onderschrijft het belang van sportcoaches ook, ‘breedtesport is belangrijk, iedereen moet mee kunnen doen. Ook in het centrum moeten er meer plekken komen waar sport en spelactiviteiten georganiseerd kunnen worden. Plekken waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten’.

Een zwembad, een atletiekbaan en een nieuwe sporthal, heeft Voorschoten daar genoeg geld voor? In Zuid-Holland wordt gemiddeld 316 euro per inwoner aan sport en bewegen uitgegeven, zegt Arnold Postuma (PvdA) , in Voorschoten is dat slechts 167 euro in het afgelopen jaar geweest, er moet meer geld beschikbaar komen’.
René Zoetemelk (CDA) reageert, sport moet meer leven in de gemeente, we zouden ons moeten ontwikkelen tot een echte sportgemeente. De jaarlijkse sportprijs en de vrijwilligersprijs waren vroeger populair, het zou goed zijn om die weer in te voeren

Dat er momenteel maar één ambtenaar die sport en cultuur als taak heeft, is te weinig, vinden meerdere lijsttrekkers. ‘Een belangrijke opdracht voor de gemeente is dat er beter moet worden gepland’, zegt Albert Deuzeman (GL) als de overheid subsidie beschikbaar stelt en wij dan pas in beweging komen zijn we te laat’.

Om aan alle wensen en eisen te voldoen moet er meer geld van de overheid komen. In 2023 is er een nieuwe ronde voor subsidie op sportlocaties, daar moeten we goed op inhaken, zegt Paul de Bruijn, Daarnaast moeten we keuzes maken, hebben we bijvoorbeeld wel een eigen zwembad nodig in Voorschoten?

Gemeenten krijgen steeds minder geld en steeds meer taken overgeheveld van de overheid. ‘Daar moeten we tegen in verzet komen’, zegt René Zoetemelk. ‘Willen we meer geld uitgeven aan publieke voorzieningen dan zou dat kunnen door de verhoging van OZB op niet-woningen, in vergelijking met de regio is deze in Voorschoten heel laag, is Arnold Posthuma (PvdA) van mening. Ook het aantal externen terugbrengen naar vaste medewerkers zal ook een flinke besparing voor de gemeente kunnen betekenen.

Alle fracties vinden het belangrijk dat er in Voorschoten een sportpas wordt ingevoerd, een pas waarmee iedereen kan deelnemen aan sportactiviteiten, een pas die ook makkelijk verkrijgbaar moet zijn zonder dat je daarvoor allerlei formulieren moet invullen en je moet verantwoorden over je inkomen.

Op 7 maart a.s. vindt in het Cultureel Centrum het Grote Lijsttrekkers Debat plaats, georganiseerd door de Ondernemersvereniging Voorschoten, Sleutelstad en de Voorschotense Krant. Binnenkort volgt er meer informatie over aanmelden en programma.

foto’s VSK en Ad de Gruyter

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Paul de Bruijn (VVD)
René Zoetemelk (CDA)
Ester Mieremet (D66)
Rogier van Meggelen (Voorschoten Lokaal)
Arnold Posthuma (PvdA)
Albert Deuzeman (GroenLinks)
Na de pauze kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen
Afbeelding
Erika Spil en Helma Nepperus
Het debat vond plaats in de Sport BSO in het clubhuis van mhc Forescate
Marleen Persoon (VL) Mark van Oostrum (CDA)

Nieuws overzicht

Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 3 uur geleden 1
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 20 uur geleden
Jan Spit (l) en Hans Dijksterhuis organiseren ook dit jaar het Voorschoten Open op 25 mei. Foto: VSK
13e editie Voorschoten Open Golf op zaterdag 25 mei 23 apr, 10:00
Afbeelding
Depressievereniging afdeling Leiden heeft ruimte voor nieuwe deelnemers!! 23 apr, 09:59
Na nog veel spannende momenten in het laatste kwart bleef de eindstand onbeslist, wat voor de blauwen toch als winst voelde!
Meisjes Forescate MO 12-4 spelen gelijk tegen Zoetermeer 23 apr, 09:02