Afbeelding
Foto: VSK

Boris Bayer vraagt WOB-onderzoek over AB-huis

Politiek Politiek

Het vrijwel zeker afketsen van de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis aan Boris Bayer Beheer krijgt nog flinke staartjes. Voorlopig heeft de Wassenaarse ondernemer alvast een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) ingediend. Met zo’n verzoek is de gemeente verplicht om alle stukken over de verkoopprocedure te overhandigen. Dat bleek donderdagavond tijdens een raadscommissievergadering. Volgende week donderdag 17 februari wordt duidelijk wat de raad besluit over het voorstel van het college om de verkoop niet door te laten gaan.

In een technische sessie voorafgaand aan de vergadering legde een juridisch medewerker van de gemeente uit dat de term ‘verkoopovereenkomst’ eigenlijk niet gebruikt had moeten worden. ‘Dat kan pas als de raad in heeft gestemd met de verkoop.’ En dat is nog niet gebeurd want de gemeenteraad heeft in oktober alleen gezegd geen wensen en bedenkingen te hebben tegen de verkoopprocedure die met Boris Bayer is gestart. Onderdeel daarvan was een bibob onderzoek, dat is nog niet afgerond.

In een persbericht liet de gemeente vorige week wel weten het niet aannemelijk te vinden dat Boris Bayer Beheer zich aan de verkoopvoorwaarden zou gaan houden. Hoe dat precies zit, daar kon vanwege de privacy geen antwoord op worden gegeven. 

Duidelijk is wel dat tijdens de gesprekken tussen wethouder Spil en Boris Bayer Beheer de laatste aangaf het Ambachts- en Baljuwhuis samen met zijn vader te willen kopen. ‘Daarop hebben wij direct nee gezegd’, antwoordde Wethouder Spil tijdens de vergadering. Wel gaf ze tijdens het gesprek aan te willen kijken of er toch mogelijkheden waren En juist door die uitspraak bleek juridisch dat de transparantie tegenover andere partijen er niet meer was. Bovendien had ze dat direct met de raad moeten overleggen. 

De wethouder bood haar excuses aan. ‘Het spijt me vreselijk, sorry. Ik ga als wethouder altijd met iedereen het gesprek aan en wist niet dat het juridisch zo nauw lag. Ik had dat graag van te voren willen weten. Het is een harde les.’

Omdat de raad in oktober op basis van verkeerde informatie een besluit had genomen, stelt het college nu voor de hele procedure terug te draaien. De raad moet op basis van deze nieuwe informatie op 17 februari aangeven of zij bezwaar tegen het intrekken van de procedure heeft. 

De algemene mening donderdagavond van de raadsleden was dat de wethouder een te moeilijke opdracht had meegekregen. Alleen de PvdA vond het maar ‘gepruttel’. D66 voorman Andringa vond dat het maar weer duidelijk werd dat een gemeente geen makelaar is. CDA’er Van Oostrum gaf aan dat zijn partij altijd al tegen verkoop was en blij is dat een en ander teruggedraaid wordt. Hij stelde voor dat de gemeente zich beter kan aansluiten bij organisaties die gemeenten juridisch kunnen ondersteunen met kennis een kunde. SP’er Maassen kondigde een motie aan voor de vergadering van volgende week. Hij wil dat de gemeente het Ambachts- en Baljuwhuis zelf gaat exploiteren. 

Of Boris Bayer juridische stappen gaat ondernemen is te verwachten, aldus het voorstel aan de raad, maar nog niet bekend. Het WOB-verzoek is wellicht een eerste stap. 

Nieuws overzicht

Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 2 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 2 uur geleden
Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 19 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 23 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp gisteren