Net als vier jaar geleden is er ook nu weer een lijsttrekkersdebat. Foto: J. Suijten
Net als vier jaar geleden is er ook nu weer een lijsttrekkersdebat. Foto: J. Suijten

Ondernemers blij met grote aandacht in verkiezingsprogramma’s

Algemeen

De in het Economisch Platform Voorschoten (EPV) verenigde ondernemersclubs zijn erg blij met de grote aandacht die de plaatselijke politieke partijen over het algemeen in hun verkiezingsprogramma’s hebben voor ondernemen en bedrijvigheid in het dorp. Secretaris Jasper Suijten van het platform en de OVV: “We zien er veel van de in onze Economische Agenda 2022-2026 genoemde wensen in terug en soms zelfs meer dan dat. Maar dat gold vier jaar geleden eigenlijk ook. En met de Alliantie Burgers Voorschoten in hun BestuursEffect Rapportage constateren ook wij dat er de afgelopen jaren te weinig is gerealiseerd van alle goede voornemens, die er in 2018 zijn afgesproken. Het komt natuurlijk uiteindelijk vooral op de uitvoering aan.”

Was D66 in 2018 nog het ondernemersvriendelijkst in zijn programma, dit keer krijgt het CDA die eer. Deze partij streefde daarmee ook de VVD op dit terrein voorbij. PVDA en Voorschoten Lokaal (VL), dat in de vergelijking de plaats van ONS Voorschoten, die dit keer niet aan de verkiezingen meedoet, innam, scoren ongeveer even goed. De programma’s van GroenLinks (GL) en SP kwamen als minst goed voor ondernemers uit de bus. Waar de SP zich evenwel qua ondernemersvriendelijkheid iets verbeterde, kon het GroenLinks programma de ondernemers een stuk minder bekoren, dan vier jaar terug.

Beoordeeld op 10 punten
Net als vier jaar terug heeft het EPV de wensen in 10 punten samengevat. Soms identiek aan toen soms nieuw of gewijzigd. Nieuw was bijvoorbeeld de aandacht voor nieuwbouw (verdichting) in het centrum, waarop vrijwel alle partijen goed scoorden, maar VL niets over meldde. En ook vinden alle partijen, uitgezonderd SP dat hierover niks zegt, dat het centrum aantrekkelijker moet worden. De bedrijventerreinen krijgen bij SP en VL geen aandacht. Ondernemen in Zorg & Welzijn, Toerisme & Recreatie en Zakelijke dienstverlening die door het EPV als groeisectoren worden beschouwd, komen er in diverse programma’s bekaaid af. Veel partijen hebben wel aandacht voor verbetering van de gemeentelijke dienstverlening aan en regelgeving voor ondernemers. Het overleg tussen gemeente en ondernemersorganisaties kan daarentegen op minder belangstelling rekenen. Bereikbaarheid en verkeer blijkt voor nagenoeg alle partijen een zorgenkindje. En de rol die het plaatselijke bedrijfsleven bij het uitvoeren van de verduurzamingsopgave kan spelen, blijft gelukkig in veel programma’s niet onbenoemd.

Lijsttrekkersdebat
Op maandagavond 7 maart om 19.30 uur (zaal open vanaf 19 uur) vindt in het Cultureel Centrum net als vier jaar terug het lijsttrekkersdebat plaats. Dit keer organiseert de OVV het samen met de Voorschotense Krant en Sleutelstad TV, die het debat opneemt en uitzendt op TV (Ziggo 46, KPN 1421 en sleutelstad.nl/tv) op dinsdag 8 maart om 20:00 uur. De uitzending kan ook op een later moment worden teruggekeken via de websites van de drie organisaties. Uiteraard zullen de door het EPV aangedragen punten een belangrijke rol in het debat spelen, maar de lijsttrekkers zullen ook over andere onderwerpen aan de tand worden gevoeld. Nu de coronamaatregelen zijn ingetrokken, kunnen zo’n 120 mensen het debat in de zaal bijwonen en in beperkte mate ook zelf vragen stellen. Aanmelden vooraf is gewenst. Daarvoor moet u naar ondernemersverenigingvoorschoten.nl. U kunt daar ook zien wie nog meer van plan zijn de bijeenkomst bij te wonen. De inschrijvingsmogelijkheid sluit, zodra het maximaal toegestane aantal bezoekers is bereikt. Op deze site vindt u ook de Economische Agenda van het EPV, de scorekaart van de verkiezingsprogramma’s en de BestuursEffect Rapportage van de Alliantie Burgers Voorschoten. Voor de zeven verkiezingsprogramma’s wordt u naar de sites van de afzonderlijke politieke partijen verwezen.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 9 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 13 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 14 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 14 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 16 uur geleden