Apetrots is eigenaar Bert van Leeuwen van de Veursche Kaasboetiek, op zijn gloednieuwe koelmeubel. Foto: VSK
Apetrots is eigenaar Bert van Leeuwen van de Veursche Kaasboetiek, op zijn gloednieuwe koelmeubel. Foto: VSK

De ‘coole’ buitenlandse kazen van de Veursche Kaasboetiek

Algemeen

De vaste klanten van de Veursche Kaasboetiek aan de Van Beethovenlaan hebben het al lang gezien: prominent in de winkel staat een gloednieuw koelmeubel. ‘Speciaal voor de buitenlandse kazen’, zegt een trotse eigenaar Bert van Leeuwen.

‘In dit nieuwe meubel kunnen we goed laten zien wat we in het assortiment hebben en de bewaartemperatuur is beter te regelen.’ Naast de Hollandse kazen is de Veursche Kaasboetiek namelijk gespecialiseerd in Franse, Italiaanse en Spaanse kazen. ‘Echt heel bijzonder is de Beaufort été’ uit de Haut Savoie, legt Bert uit. ‘Deze kaas wordt alleen in de zomer gemaakt als de koeien hoog in de bergen kunnen grazen. Daar eten ze gras met Alpenkruiden als Rozemarijn en Thijm. Als deze kaas een jaar ligt, geeft dat een geweldige smaak. De Morbier Bichonné is weer van een andere orde. Deze kaas heeft geen korst maar doordat het in de grotten wordt gerijpt, blijft de kaas zacht.’

Daarnaast heeft Bert ook kazen uit andere landen. ‘Blue Stilton uit Engeland, met en zonder port, de geitenkaas uit Finland en de Deense Bio Kornblume. Klanten komen er voor uit de hele regio.
En alsof het zo afgesproken is loopt er een Leids echtpaar binnen. ‘Heeft u ook de 20+ kaas uit Denemarken?’ Bert knipoogt en pakt de kaas. ‘De lekkerste kaas ooit, daarvoor komen we hier altijd naar toe. Het is de omweg zeker waard’, zegt mevrouw.  

Wat adviseert Bert als borrelkaas? ‘Dat is helemaal afhankelijk van de wijn’, zegt hij. ‘En de eigen smaak. De een houdt van pittige kaas, de ander van zacht. Je moet alleen wel op de temperatuur letten. In dit nieuwe koelmeubel blijft de temperatuur constant onder de vier graden. Dat is prima om te bewaren. Thuis in de koelkast is 7 graden het maximum maar de consumptietemperatuur is weer anders. Het beste is om de kaas vier uur van tevoren uit de koelkast te halen en op de aanrecht te leggen. Dan heb je de ideale temperatuur van 15 graden en is kaas het lekkerst.’

Bert heeft regelmatig een bijzondere kaas uit het brede assortiment: ‘het Kaasje van de Week’. Vraag ook eens naar de speciale kaasfondues uit binnen- en buitenland en hij weet ook veel over Zwiterse Raclette. De Veursche Kaasboetiek heeft ook een uitgebreide assortiment nootjes, zoutjes, kaasbegeleiders en crackers. 

Veursche Kaasboetiek
Van Beethovenlaan 9
Voorschoten
T: 071 - 2406201

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant vrijdag in de bus en op www.voorschotensekrant.nl 7 uur geleden
Afbeelding
"BLIJSPEL" VERGETELHEID toneelgroep Voorschoten: alleen nog kaarten voor 6 april 11 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Gevers: oorlogsverhalen blijven vertellen 16 uur geleden
Jesper Zonneveld neemt per 1 april Heymans IJzerwaren aan het Treubplein 6, over van Bob Heijmans. Foto: Nelleke de Vries
Heymans IJzerwaren heeft nieuwe eigenaar: Jesper Zonneveld 21 uur geleden 27
De familie van Ton is blij met het speciale bankje
Een eigen bankje met plaquette voor Ton van der Pol 27 mrt, 15:44 9