De ‘coole’ buitenlandse kazen van de Veursche Kaasboetiek
AlgemeenDe vaste klanten van de Veursche Kaasboetiek aan de Van Beethovenlaan hebben het al lang gezien: prominent in de winkel staat een gloednieuw koelmeubel. ‘Speciaal voor de buitenlandse kazen’, zegt een trotse eigenaar Bert van Leeuwen.
‘In dit nieuwe meubel kunnen we goed laten zien wat we in het assortiment hebben en de bewaartemperatuur is beter te regelen.’ Naast de Hollandse kazen is de Veursche Kaasboetiek namelijk gespecialiseerd in Franse, Italiaanse en Spaanse kazen. ‘Echt heel bijzonder is de Beaufort été’ uit de Haut Savoie, legt Bert uit. ‘Deze kaas wordt alleen in de zomer gemaakt als de koeien hoog in de bergen kunnen grazen. Daar eten ze gras met Alpenkruiden als Rozemarijn en Thijm. Als deze kaas een jaar ligt, geeft dat een geweldige smaak. De Morbier Bichonné is weer van een andere orde. Deze kaas heeft geen korst maar doordat het in de grotten wordt gerijpt, blijft de kaas zacht.’
Daarnaast heeft Bert ook kazen uit andere landen. ‘Blue Stilton uit Engeland, met en zonder port, de geitenkaas uit Finland en de Deense Bio Kornblume. Klanten komen er voor uit de hele regio.
En alsof het zo afgesproken is loopt er een Leids echtpaar binnen. ‘Heeft u ook de 20+ kaas uit Denemarken?’ Bert knipoogt en pakt de kaas. ‘De lekkerste kaas ooit, daarvoor komen we hier altijd naar toe. Het is de omweg zeker waard’, zegt mevrouw.
Wat adviseert Bert als borrelkaas? ‘Dat is helemaal afhankelijk van de wijn’, zegt hij. ‘En de eigen smaak. De een houdt van pittige kaas, de ander van zacht. Je moet alleen wel op de temperatuur letten. In dit nieuwe koelmeubel blijft de temperatuur constant onder de vier graden. Dat is prima om te bewaren. Thuis in de koelkast is 7 graden het maximum maar de consumptietemperatuur is weer anders. Het beste is om de kaas vier uur van tevoren uit de koelkast te halen en op de aanrecht te leggen. Dan heb je de ideale temperatuur van 15 graden en is kaas het lekkerst.’
Bert heeft regelmatig een bijzondere kaas uit het brede assortiment: ‘het Kaasje van de Week’. Vraag ook eens naar de speciale kaasfondues uit binnen- en buitenland en hij weet ook veel over Zwiterse Raclette. De Veursche Kaasboetiek heeft ook een uitgebreide assortiment nootjes, zoutjes, kaasbegeleiders en crackers.
Veursche Kaasboetiek
Van Beethovenlaan 9
Voorschoten
T: 071 - 2406201