Afbeelding
Foto: Elly Vogelaar

Debat senioren van Voorschoten met politieke partijen

Algemeen Politiek

Gezien de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart aanstaande organiseerde de VOV op woensdagavond 2 maart een politieke avond in het verenigingsgebouw aan de Prof. Einsteinlaan. De diverse partijen konden zo specifiek ingaan op hun politieke programma’s inzake ouderenbeleid, met name zorg, veiligheid, geschikte woningen en woonvoorzieningen. En vooral… hoe voorkom je eenzaamheid bij ouderen?

Met ca. 40 geïnteresseerden zat de zaal redelijk vol. Een afvaardiging van alle partijen was aanwezig en onder leiding van gespreksleider Peter de Boer kregen zij uitgebreid de gelegenheid om hun standpunten naar voren te brengen. Als grote gemene deler kan worden gesteld dat alle partijen het erover eens zijn dat de woningnood in Voorschoten een groot probleem is en dat het goed zou zijn dat er veel seniorenwoningen worden gebouwd teneinde de doorstroming te bevorderen.

Er staan diverse grote bouwprojecten op stapel, te weten locatie Intratuin, locatie Segaar/Arsenaal, locatie Starrenburg III en locatie Bijdorp. Voor de toekomst zullen kleinere projecten onder handen worden genomen zoals op het MOC-terrein in het centrum en op locatie Vlietschool. VVD en CDA hebben specifiek het oog op het daar creëren van hofjeswoningen voor senioren. Kleinschaligheid staat hierbij voorop. GroenLinks, SP en PvdA zijn wat dat betreft ook voor kleinschalige aanpak en voorstander van seniorenwoningen in het centrum. D66 ziet mogelijkheden op het terrein van Huize Bijdorp. Voorschoten Lokaal onderschrijft al deze initiatieven maar betreurt gelijktijdig dat de vroegere bejaardentehuizen onder de vorige kabinetten zijn gesloten, waardoor mede woningnood is ontstaan en een ontmoetingsplek voor ouderen is verdwenen.

Alle partijen zijn het er verder over eens dat, om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, het verenigingsleven en met name de buurthuizen een grote rol speelt. SP, GroenLinks en PvdA willen dan ook de subsidies voor de verenigingen verhogen. Door zorg en andere zaken te concentreren in buurthuizen kunnen de voorzieningen naar hun oordeel beter in stand blijven. Bovendien spelen buurthuizen een belangrijke rol in de onderlinge samenhang van de buurt waarin zij gevestigd zijn.

In dit kader werd vanuit het publiek de opmerking gemaakt dat het zwembad een belangrijke rol speelt als ontmoetingsplaats voor ouderen. Vooral in de ochtend zijn er veel ouderen die niet alleen komen zwemmen maar vooral ook komen om een praatje met elkaar maken waardoor deze zwemuren al de naam ‘kwekbaan’ hebben gekregen. Alle partijen zijn het er wel over eens dat het zwembad vanwege deze belangrijke sociale rol open zou moeten blijven, ook vanwege zwemles voor kinderen. Wel was de VVD zo eerlijk om aan te geven dat het financieel wel haalbaar moet zijn dat Voorschoten een zwembad behoudt. Gemeenten staan wat hun financiën betreft onder druk.

Uit het publiek kwam verder de klacht dat de gemeente slecht bereikbaar is en dat het lang duurt voordat op aanvragen wordt beslist. Dit werd door alle partijen onderschreven. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat het ambtenarenapparaat van Voorschoten en Wassenaar inmiddels gescheiden is en dat nog niet alle vacatures zijn vervuld. Er wordt in ieder geval hard aan gewerkt dit probleem op te lossen.

Uiteindelijk werd de bijeenkomst om 22.00 uur afgesloten en kan worden teruggekeken op een informatieve avond waarbij voor iedereen voldoende ruimte bestond om zijn of haar visie op lokale problemen naar voren te brengen en de gelegenheid bestond om onder genot van een drankje nog na te praten.

Auteur namens VOV: André in ‘t Veen 

Afbeelding

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 6 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 8 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 9 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 13 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 13 uur geleden