Afbeelding

Adviesraad: Meer inspraak van Voorschotenaren in komende periode

Algemeen Regio nieuws

Persbericht 

De Adviesraad Sociaal Domein heeft de nieuwe gemeenteraad en het nog te vormen college van B&W ongevraagd advies gegeven over het sociaal beleid in de komende raadsperiode. Op alle terreinen in het sociaal domein dreigen tekorten en zullen keuzen moeten worden gemaakt. Het gemeentebestuur kan daarbij volgens de Adviesraad alleen op steun rekenen als mensen om wie het gaat, erover mee kunnen praten.

Jeugdzorg, Wmo, participatiebeleid, werk en inkomen zijn – ook voor het nieuwe gemeentebestuur – belangrijke thema’s. Alle politieke partijen hebben daar in hun verkiezingsprogramma’s aandacht aan besteed. De Adviesraad Sociaal Domein heeft de verkiezingsprogramma’s bestudeerd en concludeert dat de politieke partijen weliswaar een aantal heldere voornemens hebben, maar dat zij ook kansen onbenut laten.

In de jeugdzorg wordt bijvoorbeeld momenteel door de gemeente gewerkt met een programma dat is opgesteld met de regio Haaglanden. Daarbij worden verschillende keuzen gemaakt, terwijl niet helemaal duidelijk is waarop die keuzen zijn gebaseerd. Een helder beeld van de opvoed- en opgroeiproblemen in Voorschoten kan daarbij helpen. ‘Beter monitoren’, raadt de Adviesraad aan. Ook bij de Wmo en in het participatiebeleid moeten in de komende jaren prioriteiten worden gesteld. 

Dat kan leiden tot lastige keuzen. Want prioriteiten stellen betekent dat sommige verplichtingen niet of in mindere mate kunnen worden nagekomen. De Adviesraad stelt voor om rond die thema’s burgerinspraak te organiseren. Daarbij moeten ook huisartsen, leraren, maatschappelijk werkenden en andere professionals, die weten wat er in de wijken in Voorschoten leeft, betrokken worden. De Adviesraad stelt voor, als onafhankelijke partij, in de komende tijd inspraakavonden te organiseren. Daarover en over een groot aantal andere zaken hoopt de Adviesraad op korte termijn met het nieuwe college te overleggen.

Voor het volledige advies en voor meer informatie zie www.asdvoorschoten.nl of info@asdvoorschoten.nl.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Voorschotense Krant morgen in de bus en nu al online 1 uur geleden
Afbeelding
Fortgensschool schaakkampioen van district Leiden 3 uur geleden 1
Afbeelding
Mis het niet: De Goed Voor Elkaar Show 2024! 8 uur geleden
Wethouder Paul de Bruijn kwam Imadeddine Hader van de Stichting Assalem feliciteren. Foto's: VSK
Het begin van een traditie: samen het Suikerfeest vieren 15 uur geleden 1
Afbeelding
Blijf langer sterk 17 uur geleden