Bloembollen pellen voor de 'tulpenpuree'. Leerlingen van de Emmausschool kregen een interactieve les over de Tweede Wereldoorlog.
Bloembollen pellen voor de 'tulpenpuree'. Leerlingen van de Emmausschool kregen een interactieve les over de Tweede Wereldoorlog. Foto's: Conny van der Krogt

Tweede Wereldoorlog komt tot leven tijdens een interactieve les

Algemeen Regio nieuws

De komende weken steken een aantal groepen 8 uit Voorschoten en Wassenaar de handen uit de mouwen tijdens een interactieve les over de Tweede Wereldoorlog in Voorschoten. Aan de hand van de verhalen van 6 fictieve kinderen wordt de leerlingen gevraagd mee te werken aan diverse opdrachten: 

Henk is een jongen die in de oorlogsjaren op de Rijndijk (in de oorlog Voorschotens grondgebied) woont. Hij ziet bij een bezoek aan de bibliotheek dat Kees boeken gevonden heeft met een geheime code. Aan hem de taak om deze ontdekking door te geven aan het verzet. 

De vader van Kees werkt op het gemeentehuis en is lid van de NSB. Kees moet langs de deuren om te collecteren voor de Winterhulp.  

Gelukkig heeft Rietje nog wat geld, zodat zij een kwitantie van Kees krijgt met hierop een handtekening. Rietje heeft deze handtekening hard nodig om een persoonsbewijs te vervalsen. Zij gaat op een oude typemachine aan de slag om dit in orde te maken. Haar ouders zitten namelijk in het verzet. 

Els komt uit een groot gezin. Haar ouders hebben het niet breed en het is moeilijk om aan eten te komen. Zij hebben een recept om bloembollen klaar te maken. 

Dit is zomaar een greep uit de opdrachten van de zes kinderen destijds.  

Groep 8 van de Emmausschool uit Voorschoten beet vanmorgen het spits af in de bibliotheek. De leerlingen werkten in groepjes aan de opdrachten van de fictieve kinderen. Na een verhaal over de start van de oorlog in de klas te hebben gelezen, maakten zij nader kennis met deze kinderen. Op een historische plek, want in het gebouw van de huidige bibliotheek was toen de school waar het verhaal van de kinderen destijds zich afspeelt. 

Tijdens de pauze komen de verhalen los bij een ‘oorlogssnack’; een crackertje met tulpenbollenpuree. Alle kinderen hebben het durven proeven. Na de pauze verplaatsten de kinderen zich in het leven van de fictieve kinderen en schreven een verhaal waarin ze vertellen hoe zij zouden reageren. Een leerzame ochtend waarover nog lang nagepraat zal worden. 

De lessen zijn voor Voorschoten ontwikkeld in navolging van Erfgoed Leiden door Conny van der Krogt (Cultuurfabriek) en Hanneke de Waal (Bibliotheek). Het project is financieel mogelijk gemaakt door Stichting Katapult.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Kinderpartijtje in het filmtheater 2 uur geleden
Het trieste resultaat van één nacht vorst. 90% van de druivenoogst is mislukt.
Vorst nekt druivenoogst Chateau Deux Filles 4 uur geleden
Anja en Zhang Hu zijn al 25 jaar eigenaar van Restaurant Alexander. Een must voor de liefhebbers van de echte Chinese keuken. Foto: PR
Restaurant Alexander: de echte traditionele Chinese keuken 5 uur geleden
Na afloop werd er nog druk gediscussieerd over de antwoorden. Het bleef nog lang gezellig!
Ruim 180 deelnemers aan Oranje Pubquizzen 10 uur geleden 5
Afbeelding
Volleybalrecreanten Gemini Kangeroes zoeken sociale spelers 23 apr, 16:10