Familie Berk rond de banner van het boek en Winnie Spiegeler in gesprek met Roy George.
Familie Berk rond de banner van het boek en Winnie Spiegeler in gesprek met Roy George. Foto: Nico Fennes

Indische families in Voorschoten bijeen op kumpulan

Algemeen

Bijna alle in leven zijnde hoofdrolspelers in het boek ‘Indische families in Voorschoten’ waren zondagmiddag 24 april bijeen in het verenigingsgebouw van de VOV aan de Prof. Einsteinlaan. De verhalenbundel, die het leven van deze families beschrijft voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, met veel aandacht voor de periode in Voorschoten, werd een jaar terug aan hen uitgereikt. Door de coronamaatregelen zat er toen niets anders voor hen op dan er een-voor-een voor langs te komen. Life In Letters, de uitgever van het boek, zegde toe een kumpulan te organiseren.

Zondagmiddag jl. was het dan zover. Dik veertig Indische verwanten genoten met elkaar van een gezellige middag. Zoals het Indo’s betaamt nam iedereen wat lekkernijen mee. De tafels stonden vol heerlijke Indische snacks, spekkoek, risolles, kue lapis, klepon en kroepoekmie. Bovenal ging het om het weerzien en het gesprek met elkaar. De banner met een collectie van de afbeeldingen uit het boek bleek een goed plekje voor een fotomoment. Naast de banner is heel wat geposeerd.

Nico Fennes, de auteur, besprak enkele recensies over het boek uit het afgelopen jaar. Het Leidsch Dagblad haalde onder andere de verhalen achter de achttien Indische families aan. Voor hen ‘braken een voor een de serpentines’, duidend op het achterlaten van hun moederland en de hobbels die zij moesten nemen om te integreren in het voor hun nog onbekende vaderland. Het Leidsch Dagblad noemde het boek een stoeptegel, daarmee doelend op het zwaarwegende boek vol verhalen en illustraties. Op sociale media waren veel uitingen over de prachtige uitvoering. Mo van der Werf ontving zondagmiddag dan ook terecht applaus voor de voortreffelijke vormgeving. Fennes bedankte ook Shelly Lapré voor het beschikbaar stellen van haar kunstwerk ‘Indië leeft voort’ dat als omslag voor het boek diende.

Spijtoptanten worden de mensen genoemd die na 1949 in eerste instantie voor het Indonesisch staatsburgerschap kozen, daar later spijt van kregen, en alsnog naar Nederland repatrieerden. Fennes vertelde dat hij ook nu van enkele Indische families hoorde dat zij achteraf spijt hebben dat zij niet aan het boek hebben meegewerkt of er niet van wisten. Misschien komt er ooit nog een volgende gelegenheid waarin hij hun een stem geeft door goed naar hen te luisteren en hun verhaal zo beeldend mogelijk op te schrijven.

‘Indische families in Voorschoten’, is verkrijgbaar bij boekwinkel De Kler, het Museum Voorschoten en te bestellen op Life-In-Letters.nl.

Op de foto’s de familie Berk rond de banner van het boek en Winnie Spiegeler in gesprek met Roy George.

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Groep 8b RKBS De Regenboog winnaar Magazine Awards Zuid Holland 1 uur geleden
Afbeelding
Jaarconcert Harmonie Voorschoten op zondag 25 juni 1 uur geleden
Afbeelding
Kamers met Aandacht 2 uur geleden
Afbeelding
Sugar 'n Spice, huisgemaakt gebak en gerechten op de vrijdagmarkt 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe inwoners Voorschoten bezochten 1e Cultuurproeverij! 22 uur geleden