Marjolijn Eshuis schrijft maandelijks een column in de Voorschotense Krant over onderwerpen die haar bezighouden. Foto: PR
Marjolijn Eshuis schrijft maandelijks een column in de Voorschotense Krant over onderwerpen die haar bezighouden. Foto: PR

Maai mei niet, No mow May

Algemeen

Het Verenigd Koninkrijk startte het initiatief ‘No Mow May’, België volgde en nu Nederland: ‘Maai Mei Niet’. Honderden gemeenten en duizenden tuineigenaren laten hun grasmaaier in mei binnen staan zodat de natuur haar gang kan gaan. Met als gevolg dat planten en bloemen door het gazon naar boven komen en bijen, vlinders en hommels meer voedsel tot hun beschikking hebben.

door: Marjolijn Eshuis

Het gaat niet goed met de bijen, hommels, vlinders en andere insecten in ons land: 55% van de bijensoorten wordt bedreigd, een kwart van de hommelsoorten is inmiddels uitgestorven en bijna alle andere hommelsoorten zijn aangetast. Een flink deel van de vlindersoorten dreigt vroeg of laat te verdwijnen, onder andere als gevolg van bloemengebrek. 

Door slinkende of bevuilde leefgebieden daalt het aantal insectensoorten jaarlijks met 2,5%. Net als alle vliegende insecten zijn hommels afhankelijk van bloemen. Minder natuur betekent minder bloemen, en dus minder voedsel. Bijen en hommels zorgen voor de bevruchting en de verspreiding van planten. Insecten spelen een onmisbare rol in de voortplantingscyclus van bijna onze hele flora.

Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland hebben het idee om in mei niet te maaien naar Nederland gebracht met de actie ‘Maai Mei Niet’. In Engeland is aangetoond dat wanneer je het gazon in mei niet maait, er wel tot tien keer meer bijen worden aangetrokken. 

Nu er steeds minder insecten en vlinders rondvliegen, kunnen we ze hiermee een handje helpen. Vooral in mei is die hulp hard nodig. In de zomer staat alles in bloei, dan zijn er veel plekken waar insecten voedsel kunnen vinden. Maar in mei, als de bijen uit hun winterslaap komen en eitjes leggen, is er weinig eten beschikbaar. Daarom is het goed wanneer juist in mei het madeliefje en de paardenbloem even blijven staan.

Meer dan 30 gemeenten en al honderden particulieren hebben inmiddels gehoor gegeven aan deze oproep en maaien hun grasmat in mei niet. Maar er klinken ook tegengeluiden, want niet maaien betekent een ‘overwoekerd’ beeld. De initiatiefnemers vinden dat we af moeten van die mindset: het idee dat aangeharkte tuintjes netjes en goed zijn, is niet meer van deze tijd. Deze omslag zou ook in Nederland gemaakt moeten worden en bewustwording helpt daarbij, geven zij aan.

netjes aangeharkte
tuintjes zijn niet meer
van deze tijd


Onze gemeente heeft zich nog niet bij dit initiatief aangesloten, maar doet al veel om de insectenstand te bevorderen. Voorschoten spant zich in om bijenvriendelijke plantensoorten te planten. Ongeveer de helft van het openbaar groen, het ‘bloemrijk gras’, wordt 2 tot 4 keer per jaar gemaaid om de natuur in het voorjaar ruimte te geven, zo laat de gemeente weten. Het gaat bijvoorbeeld om groen aan de Korte Vliet, langs de Admiraal de Ruytersingel, het fietspad langs het spoor, de middenberm van de Leidse- en Veurseweg en stukken groen in de wijken. Daar waar de veiligheid het vereist, wordt dit groen kort gehouden. Het zogenaamde ‘intensieve gazon’, de andere helft van het groen wordt zo’n 25 keer per jaar gemaaid. Dat betreft o.a. de grasmatten in het Berkhoutpark en Starrenburgh II, de groene long in Adegeest, maar ook de stukjes groen aan de rand van straten. Wellicht zou de frequentie teruggebracht kunnen worden naar eens per drie weken zoals de stichting adviseert.

Als particulier kunt u uw steentje bijdragen door (een deel van) uw grasmat later in het voorjaar te maaien, zodat madeliefjes en paardenbloemen de kop niet halsoverkop wordt afgehakt. En het scheelt weer werk. Doet u mee?

m.eshuis55@xs4all.nl
Twitter: EshuisMarjolijn

Nieuws overzicht

Afbeelding
Toerclub Stompwijk organiseert 31e Elfdorpentocht 3 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten meivakantie bij Intratuin 7 uur geleden
Binnenkort komt het eerste boek van Astrid Janson over haar hechtingsstoornis uit. Tegelijkertijd is ze hobbyfotograaf en exposeert in Amersfoort. Foto: VSK
Ontmoeting bij de Dorpspomp 8 uur geleden
Afbeelding
Vacature doktersassistente 9 uur geleden 1
Afbeelding
Cyberaanval op gemeente afgeslagen 10 uur geleden