De komende jaren wordt het elektriciteitsnetwerk in Zuid-Holland flink uitgebreid
De komende jaren wordt het elektriciteitsnetwerk in Zuid-Holland flink uitgebreid Foto: Liander

Ook Liander zit aan maximale energiecapaciteit

Algemeen Regio nieuws

In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in een deel van Zuid-Holland ook de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit. Dat meldt energieleverancier Liander. Het gaat met name om delen van de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Liander werkt aan de uitbreiding van het net het ontwikkelen van oplossingen om meer capaciteit te creëren. Naar verwachting duurt het vijf jaar voordat de netbeheerder grootverbruikers van elektriciteit - zoals supermarkten, scholen, kantoren en fabrieken - die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen, in hun vraag kan voorzien.  

Nederland heeft één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. De capaciteit van het net kan echter niet zo snel worden uitgebreid als de snelheid waarmee ontwikkelingen nu plaatsvinden. Daardoor raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. Dit is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Door deze drukte is ook de maximale capaciteit van het elektriciteitsverdeelstation in Leimuiden bereikt.

Liander ziet dat met name de vraag naar stroom door ondernemers sneller gaat dan de verzwaringen en uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Het gaat hierbij om de kernen Roelofarendsveen, Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Leimuiden, Langeraar, Ter Aar en delen van Papenveer en Nieuwveen. Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander bedrijven die zich in dit gebied willen vestigen of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen, op een wachtlijst plaatst. De netbeheerder kan deze ondernemers pas helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid. Liander betreurt de ontstane situatie voor de ondernemers en instellingen en werkt met man en macht om deze op te lossen. Ondernemers kunnen blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben. Voor bekende woningbouwplannen is capaciteit gereserveerd. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen.

Forse uitbreiding elektriciteitsnet Zuid-Holland
De oplossing voor het knelpunt bij Leimuiden is het uitbreiden van het bestaande elektriciteitsstation. De extra capaciteit kan in 2024 in gebruik worden genomen. Pas wanneer het nieuwe verdeelstation tussen Leiden en Alphen is gerealiseerd, kunnen ook andere bedrijven en gebouwen capaciteit krijgen. De komende decennia is de vraag naar elektriciteit groot. Om hieraan te kunnen voldoen investeert Liander ook in de rest van Zuid-Holland, waar het als netbeheerder actief is, fors in de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk.

De komende drie jaar worden, samen met TenneT, twee nieuwe, grote elektriciteitsverdeelstations gebouwd: in Zuidplaspolder en in de omgeving Leiden-Alphen. Naast uitbreiding van het station in Leimuiden wordt ook de capaciteit uitgebreid op de bestaande stations in Sassenheim en Zoeterwoude en Alphen en worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van nieuwe stations rond Leiden. Ook legt de netbeheerder bijna 600 km extra elektriciteitskabel en plaatst het de komende jaren ruim 200 nieuwe transformatorhuisjes. In totaal wordt de komende drie jaar € 290 miljoen geïnvesteerd. Tijdens deze transitie moet het energienet op de schop, naar verwachting 1 op de 3 straten moet open. 

Iedereen, zowel consumenten als ondernemers en instellingen, moeten de komende jaren rekening houden met langere wachttijden voor een aansluiting op het elektriciteitsnet of voor het verkrijgen van extra capaciteit. 

Liander publiceert op zijn website kaarten van de gebieden waar schaarste op het elektriciteitsnet is die impact heeft op grootverbruikers van elektriciteit.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Bliksemactie voor Oekraïens jeugdkoor levert € 5.250,- op 1 uur geleden 1
Afbeelding
De VoorschotenLoop houdt unieke 10 Engelse mijl intact 3 uur geleden
Afbeelding
Cultuur in het dorp nog beter op de kaart zetten 4 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek gaat duurzaam met Albert Heijn 22 uur geleden
Afbeelding
Gemeente wil meer aandacht voor toegankelijkheid 22 uur geleden