<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl

Mixed Hockeyclub Forescate viert haar 60 jarig bestaan

Op 1 juli 2022 bestaat MHC Forescate 60 jaar. Vanaf deze datum zullen er verschillende lustrumactiviteiten worden georganiseerd op de club, zodat iedereen aan bod komt. Het lustrumjaar wordt op 1 juli om 16.30 uur officieel geopend door Burgemeester Nadine Stemerdink. Daarna volgt een borrel en een BBQ om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet voor de club.

MHC Forescate Festival
Zaterdag 27 augustus is de grote jubileumdag met een grootst Forescate Festival voor alle leden, oud-leden, familieleden en iedereen die een band heeft met de club. Het Festival start om 11.00 uur en duurt tot laat in de avond. Voorafgaand aan deze feestelijke dag is er op vrijdagavond 26 augustus een Lustrum sevens-toernooi voor diverse senioren en veteranen teams. De lustrumcommissie heeft een fantastisch en zeer gevarieerd programma gemaakt voor jong en oud waar het aan niets ontbreekt. Ook aan de innerlijke mens is gedacht met foodtrucks op het club complex gedurende beide dagen.

Historie MHC Forescate
De eerste poging om een hockeyclub op te richten werd in 1959 ondernomen. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichtingen van Mixed Hockeyclub Forescate op 1 juli 1962. Door de naam verbond de club zich direct met zijn woonplaats en met de oorspronkelijke bewoners, de ‘Voorste Catten’, die ten zich tijde van de Noormannen gevestigd hadden aan de voet van de binnenduinen.

Het hockeyen zelf begon op een zeer lastig bespeelbaar veldje in het ‘Burgemeester van der Hoevenpark’ met een simpele kleedaccommodatie en een klein materiaalhok, dat tevens dienst deed als kantine. Er was al snel behoefte aan een tweede veld en dat kwam er op het voormalig MOC-terrein dat daarvoor doorging voor een voetbalveld van de Koninklijke Marine. Een derde speelveld kwam er bij het R.K. Meisjes internaat ‘Bijdorp’. Het contract bepaalde, dat er alleen vrouwen en meisjes mochten spelen, en er niet meer dan 10 mannelijke toeschouwers mochten komen, met inbegrip van twee mannelijke scheidsrechters.

Toen in 1970 de gemeenteraad besloot Sportpark Adegeest aan te leggen kreeg MHC Forescate, als eerste gebruiker van het sportpark drie natuurgrasvelden toegewezen. De club bouwde daar zelf het Finse houten gebouw bij, dat tot de brand in 2003 als clubhuis van de vereniging heeft gediend. Forescate beschikte al vroeg over kunstgras met de aanleg van het eerste velde in 1979. Een vierde veld werd in 1980 aangelegd, dat later aan SV Voorschoten werd overgedragen na de komst van nog eens twee kunstgrasvelden. Sinds 2009 zijn er weer vier kunstgrasvelden, waarvan er drie in 2016 een nieuwe toplaag hebben gekregen. Door grondig eigen onderhoud, zuinigheid en lang sparen heeft de club zelf kunstgras kunnen aanschaffen van Olympische kwaliteit. Veld 1 en 2 hebben dezelfde bovenlaag, weliswaar in andere kleuren, als de velden van de spelen in Londen en Rio de Janeiro.

Ontwikkeling
Vanaf de oprichting van de club in 1962 is het ledental door de jaren heen gestaag toegenomen. De club dreef tot de tweede helft van de jaren ’80 geheel op enthousiaste vrijwilligers. Er was een hecht familiegevoel en iedereen draaide met veel plezier en belangeloos mee om de club goed te laten functioneren. Vanaf het midden van de jaren’80 liep het ledental wat terug door de economische terugval in ons land. Vanaf 1999 toen de club rond de 600 leden had, is er een enorme groei doorgemaakt. Het nieuwe multifunctionele clubhuis dat in 2005 in gebruik is genomen was gebaseerd op een groei tot rond de 900 leden. De club is in de loop der jaren inclusiever en multifunctioneler geworden. Zo spelen, sinds vele jaren, leerlingen van de in Voorschoten gevestigde The British School in The Netherlands in door hen gevormde clubteams mee in de KNHB junioren competitie. Ook is er sinds 2009 G-Hockey, een aangepaste vorm van hockey voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking in de leeftijd vanaf 10 jaar. De afgelopen jaren valt de groei van trimhockey op, gericht op wekelijks trainen, veel sociale contacten en af en toe een (onderling) wedstrijdje. Het leden aantal is inmiddels doorgegroeid naar zo’n 1.200 leden.

Door groei bestaat de club nog altijd uit een grote hechte groep vrijwilligers die met hun enthousiasme en betrokkenheid de club vormgegeven tot nog altijd een mooie familieclub met gezonde ambities. Daarnaast zijn er in de loop der jaren betaalde krachten bij gekomen. Door de goede benutting van het clubhuis met verhuur aan derden, trouwe sponsoren en vrienden van de club, lukt het tot nu toe nog om de kosten van de mooie sport te drukken.

Met de start van ‘Het Buurthuis van de Toekomst’ in 2016 zet de club zich ook meer formeel als maatschappelijk betrokken organisatie neer die zich inzet voor het bredere welzijn van de bewoners van Voorschoten. Verbinding en participatie met sport als bindende factor worden actief door de club gestimuleerd. Verschillende activiteiten, zoals seniorenfit en het versterken van de samenwerking met andere sportverenigingen, de buurtbewoners en de gemeente komen voort uit deze maatschappelijke betrokkenheid. De actieve deelname aan het Sportakkoord in Voorschoten en de oprichting van de sporttafel Voorschoten zijn er een voorbeeld van. In de toekomst zal de club alleen nog maar meer samenwerken met de andere sport- en beweegaanbieders in ons dorp.

Als motto heeft Forescate dat we ‘de club samen maken’, een gezellige hockeyclub waar je met plezier speelt van, voor en door Forescaters. Gezelligheid en sportiviteit gaan bovendien hand in hand zowel in de jeugd als bij de senioren. Daarbij komen de vlaggenschepen Heren 1 en Dames 1 volgend seizoen beiden uit in de 1e klasse.

Op zaterdag 27 augustus is het de uitgelezen mogelijkheid om het 60-jarig bestaan te vieren en herinneringen op te halen op het MHC Forescate Festival. Het belooft een groots feest te worden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten